изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:04 EEST
„РУСГЕОКОМ” СЕ ЖАЛВА НА МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА ЗА ГАЗА В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Новини „Русгеоком БГ” обжалва решението на Директора на РИОСВ Варна, за отрицателно становище по повод инвестиционното намерение на фирма "Русгеоком БГ" за добив на газ в Добруджа. Това съобщи Атанас Атанасов, председател на Инициативния комитет срещу добива на газ в Генерал Тошево. „Любопитното тук е, че „Русгеоком” не обжалва решението по съдебен път, а по административен – директно пред министъра на околната среда и водите. Лошата новина е, че само с един подпис министърът може да отмени становището на директора на РИОСВ и по този начин фирмата да получи разрешение. Въпреки това, аз се надявам министърът да откаже и „Русгеоком” ще се отнесе до Административния съд”, коментира Атанасов.


НДТ припомня, че според Експертния съвет към РИОСВ, мотивите за решението за забрана за добива на газ са свързани основно с опасността от замърсяване водоносните хоризонти от дейността, които са главно в три направления.  Основното е, че в района има три сондажа на ВиК Добрич, които се използват за питейни нужди. Не е ясно как по време на добив на газ при една евентуална авария ако водата се замърси, как тя ще бъде почистена. Становището на Басейнова дирекция е, че има несъответствие между инвестиционното предложение и плановете за управление на водния хоризонт. Решението отчита желанието на населението да не се извършва добив на газ на тяхна територия с оглед недопускане на замърсяване на подземните води.
На 17 декември жителите на община Генерал Тошево гласуваха на местен референдум с „да” или „не” за добив на газ от фирма „Русгеоком” в землищата на 18 села. 97 на сто от жителите на община Генерал Тошево казаха „не” на добива на газ. Решението на референдума е валидно, тъй като от „Русгеоком БГ” нямаше обжалване.
Инвестиционното намерение на фирма „Русгеоком БГ” ЕАД е върху площ от 219 дка в землищата на 18 села на община Генерал Тошево, да изгради 8 площадки с 41 сондажа за добив на газ, с дълбочина на сондите от 1080 до 2 700 м. „Русгеоком” иска концесия върху терена за срок от 35 години. В началото на октомври миналата година се проведоха девет обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на „Русгеоком”. Резултатът от всички бе един и същ: Добруджа каза „не” на добива на газ; хората излязоха на протести, земеделци изкараха тежки селскостопански машини в центъра на Генерал Тошево. Всички казаха на инвеститорите: „отивайте си”, иначе ви чака Народен съд.
Инж. Иванка Казакова бе първата, която откри нещо гнило във фирма „Русгеоком БГ”. В нея няма нищо руско. Регистрирана е на същият адрес като Овергаз – ул. „Филип Кутев” 5 в Лозенец. Изпълнителен директор е Христо Станев, а братът на Сашо Дончев – Пламен Дончев, е член на борда на директорите. Капиталът на „Русгеоком” е 14 млн. лева, но едноличен собственик на капитала е фирмата на Сашо Дончев „Ди Ди Мениджмънт”.
Основните страхове на хората са, че производството на газ в землището на 18 села ще замърси питейната вода и почвата, ще доведе до мащабни замърсявания и на полята, и на подземните води, и на крайбрежието.
Водоносният хоризонт, познат като Малм Валанж, разпростиращ се почти под цяла Североизточна България, ще бъде подложен на риск, тъй като всички предвидени сондажи ще преминават през него. Посочените в доклада мерки, които ще обезопасяват сондажите, за да бъде рискът „минимален или сведен до минимум", не устройват хората, живеещи в Община Генерал Тошево и целия Добруджански регион. Щом става въпрос за подземните води на Добруджа, единствен източник на питейна вода и вода за бита, при това най-скъпа в страната, не трябва да се допуска дори и един процент риск от замърсяване, намаляване на дебита и или евентуалното и изчезване. Имайки предвид, че тези дейности са предвидени да се осъществяват в силно сеизмичен регион от 8, 9, степен на сеизмичност и точно на разлома на планината Вранча, има сериозни опасения, че могат да бъдат провокирани земетресения с пагубен ефект върху живота на хората в цяла североизточна България!
Основният поминък на хората от Добруджа е свързан със земеделието. Тук се намират най-плодородните почви в цяла България. Множеството сонди и съпътстващото ги оборудване, шума и вибрациите, както множеството газопроводи и тежка транспортна техника, ще повлияят изключително негативно на земеделието и пчеларството, което ще доведе до постепенно спадане на добивите, съответно на рентите, които се явяват основен източник на средства за местните хора. Исканата от фирма „Русгеоком” 35-годишна концесия е един изключително дълъг период, през който ще бъдат прокарвани на множество сондажи, което умножава всички рискове. Обезпокоителни и особено притеснителни са обясненията, дадени от фирмата за възможността от смяна на „модела за добив", неназованите конкретни места, в този доклад, на сондажите в региони Рогозина Изток, Чернооково и Калина, особено като се има предвид второто им геоложко откритие на дълбочина 5610 м, където според тях, именно, не може да се добива газ по конвенционален метод .
Всичко това притеснява хората в Добруджа и те не крият страховете си, че в сделката има нещо гнило. Какъвто и газ да се добива, то технологията е съмнителна и съществува риск от нарушаване на екологията, от отравяне на водата и земята на Житницата на България. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди