изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:27 EEST
НОВИНИ ОТ ИМПЕРИИТЕ НА ФУТБОЛА В ЕВРОПА    
СпортНОВИНИ ОТ ИМПЕРИИТЕ НА ФУТБОЛА В ЕВРОПА


МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД НАКАЗА ГРЕШКИТЕ НА ЛИВЪРПУЛ

Манчестър Юнайтед победи с 2:1 Ливърпул на "Олд Трафорд" в дерби №200 между големите съперници в английския футбол. Маркъс Рашфорд (14', 24') наказа грешките на бранителите на мърсисайдци през първата част и вкара два идентични гола, с които даде комфортен аванс на "червените дяволи". След почивката гостите доминираха осезаемо и успяха да се върнат в мача след автогол на Ерик Байи (66'). Натискът на Ливърпул до края не доведе обаче до изравнително попадение и така Манчестър Юнайтед спечели битката за второто място, дръпвайки с пет точки пред Ливърпул.

Жозе Моуриньо не можеше да разчита на Пол Погба, който получил контузия по време на тренировка. Ерик Байи, Хуан Мата и Маркъс Рашфорд се завърнаха сред титулярите. Джеси Лингард и Виктор Линдельоф останаха на скамейката за началото. 

Двубоят започна без особени изненади, като гостите владееха топката в около 80% от времето, а "червените дяволи" приеха играта в своята половина, действайки много организирано, без да оставят никакви пространства. В 14-ата минута мърсисайдци стигнаха до първи корнер, който обаче не бе изпълнен добре от Салах и топката прехвърли всички играчи, излизайки в аут. Де Хеа изпълни дълбоко в половината на Ливърпул, Лукаку свали с глава към Рашфорд, който стартира експлозивно по левия фланг, финтира превъзходно Александър-Арнолд и стреля в далечния ъгъл за 1:0. Ливърпул се мобилизира след този гол и гостите създадоха три добри атаки. В 23-ата минута Ван Дайк бе много близо до това да изравни, след като засече отблизо центриране от корнер. Топката обаче рикошира в рамото на холандеца и излезе в аут. Тук Юнайтед повтори упражнението отпреди десетина минути. Де Хеа отново изрита силно в половината на Ливърпул, Лукаку пак спечели битката за първа топка, след което изведе Мата през центъра на отбраната. Ван Дайк попречи на Мата до шутира, но топката стигна до Рашфорд, който стреля от идентична позиция пред погледа на Александър-Арнолд - 2:0. В 39-ата минута Мата пропусна да направи 3:0. Санчес центрира отляво, а испанецът бе оставен сам пред вратарското поле. Ловрен покри засада и Мата опита задна ножица. Изпълнението му бе добро, но топката премина встрани от вратата.

Ливърпул започна много аткивно втората част. В 48-ата минута удар на Ван Дайк с глава мина над напречната греда. Минута след това Фирмино изведе с техничен пас Салах в наказателното поле. Египтянинът бе задържан с ръце от Йънг, но въпреки това овладя. Смолинг обаче успя да изчисти в точния момент. В 54-ата минута центриране на Робъртсън срещна ръката на Антонио Валенсия. Мърсисайдци настояваха за дузпа, но сигнал за такава не последва. Ръката на еквадореца не бе прилепена към тялото, но нямаше умисъл в действието му. Натискът на Ливърпул все пак даде резултат в 66-ата минута, когато Мане проби по десния фланг, след което центрира, а Байи не се ориентира добре и засече топката в собствената си врата - 2:1. Натискът на Ливърпул до края не даде резултат, въпреки че в добавеното време, което бе шест минути, имаше доста голямо напрежение в наказателното поле на Де Хеа.

В крайна сметка Юнайтед запази аванса си и дръпна с пет точки пред мърсисайдци.

 

БАРСА СЕ ПРИГОТВИ ЗА ЧЕЛСИ С ПОБЕДА НАД МАЛАГА

Отборът на Барселона взе лесна победа с 2:0 при гостуването си на последния Малага в среща от 28-ия кръг на Ла Лига. Всичко се реши в първия половин час на двубоя, когато Луис Суарес (15) и Филипе Коутиньо (28) бяха точни, а Самуел Гарсия (30) получи директен червен картон. Голямата звезда на Барса Лионел Меси не игра, след като стана татко за трети път и беше освободен от работния си ангажимент. С успеха каталунците временно дръпнаха с 11 точки пред втория Атлетико (Мадрид). Шампионът Реал (Мадрид) е на цели 15 точки зад "блаугранас". В сряда вечер на "Камп Ноу" пристига Челси за мач реванш от 1/8-финалите в Шампинската лига.

Усман Дембеле получи шанс за изява при отсъствието на Лионел Меси. Филипе Коутиньо влезе на мястото Андрес Иниеста. Хосе Гонсалес подреди състава си в 4-4-2 с Диего Ролан и Юсеф Ен Несири в предни позиции.

Каталунците веднага се пренесоха в половината на южняшкия тим. Акциите им обаче не застрашаваха вратата на Роберто Хименес. В 13-ата минута Барса създаде първата много добра голова ситуация. Коутиньо свърши добра работа в центъра, съдията даде авантаж, а Паулиньо изведе Луис Суарес. Уругваецът финтира бранител и стреля към близкия ъгъл - вратарят Роберто успя да избие. В 15-ата минута Жорди Алба центрира великолепно отляво, Луис Суарес изскочи между двамата централни защитници и отбеляза с глава от 12 метра, като вратарят дори не помръдна - 0:1. Малага беше единственият отбор, срещу който Лучо нямаше попадение. След този гол номер 9 вече е вкарвал на всички 25 съперника в Примера, срещу които се е изправял. В 21-ата минута Самюел Юмтити се включи с топка в крака, намери Суарес, който изведе Паулиньо, а от малък ъгъл бразилецът стреля покрай близката гредата. Паулиньо можеше да погледне и към уругвайския си съотборник, който чакаше топката. В 28-ата Дембеле получи топката отдясно в наказателното поле, задържа и подаде на първа греда към Коутиньо, който технично насочи с пета, пращайки кълбото в обратния ъгъл - 0:2. Две минути по-късно Самуел Гарсия влезе грубо в опорния крак на Алба и справедливо получи директен червен картон. Саму нямаше шанс да играе с топката, а левият защитник имаше късмет, че кракът му не остана на земята. В 36-ата "бланкиблаус" можеха да вдъхнат повече увереност на публиката, но Ен Несери пропусна от перфектна позиция. Мануел Итура отне от Паулиньо и центрира отдясно към далечната греда, където Ен Несири стреля с глава, пращайки топката на сантиметри от целта. В 39-ата Жерард Пике не изби добре, топката попадна у Диего Ролан, който шутира силно над гредата. В 42-ата Паулиньо подаде към Коутиньо, който технично потърси далечния ъгъл - вратарят Роберто плонжира и изби. Като цяло барселонци до голяма степен решиха нещата през първото полувреме и се оттеглиха спокойни на почивка.

Темпото поспадна през второто полувреме. Гостите от "Камп Ноу" продължиха да диктуват играта. В 48-ата минута Дембеле стреля атрактивно от въздуха. В 55-ата той асистира на Юмтити, но защитникът не насочи точно топката с глава. Домакините атакуваха по-рядко, а още по-рядко завършваха нападенията си. 

В Барселона вече мислят за сряда вечер, когато е битката с Челси. Малагийци изглеждат обречени на изпадане.

 

БАЙЕРН НАПРАВИ ОЩЕ ЕДНА КРАЧКА КЪМ ТИТЛАТА

Байерн (Мюнхен) очаквано разгроми Хамбургер ШФ у дома и може да е шампион на Бундеслигата още след седмица. Момчетата на Юп Хайнкес се наложиха с 6:0 и имат 20 точки аванс осем кръга преди края. При победа над РБ (Лайпциг) в следващия кръг и при неуспехи на Шалке 04 и Борусия (Дортмунд) грандът от "Алианц Арена" вече и на теория ще е завоювал 28-ата си "Салатиера". Рекордът за най-бързо спечелено първенство се държи точно от баварците - за 27 кръга от сезон 2013/14.

Роберт Левандовски вкара три попадения и пропусна една дузпа, като вече има 100 гола в Бундеслигата. Освен това той подобри рекорда на Джоване Елбер за най-много голове на чужденец с екипа на Байерн във всички турнири. Полякът вече е със 142, като му трябваха 182 двубоя, за да запише това постижение. Франк Рибери показа отлична форма с два гола, а Ариен Робен допълни листата на реализаторите. Единствената лоша новина за Байерн е контузията на Корентен Толисо. Хамбургер ШФ пък продължава да е в зоната на изпадащите - на 7 точки от спасението.

Левандовски се завърна на върха на баварската атака. От началото на сезона той сам е вкарал повече голове от целия състав на "шпортферайн". Ариен Робен, Франк Рибери и Томас Мюлер също дебнеха да накажат слабия противник. Гостите търсеха сензацията със Свен Шиплок като централен нападател. В предишните седем мача в Мюнхен срещу Байерн те бяха допуснали цели 44 гола и сегашният резултат далеч не е изненада. 

Началото беше според очакванията и Хамбургер набързо се пречупи. След само осем минути Байерн излезе напред в резултата, след като Рибери се озова сам срещу вратаря и с лекота го преодоля за 1:0. Това попадение е юбилейно в Бундеслигата: №51 000. След гола Рибери се затича към трибуните, където прегърна големия си син. Докато гостите се осъзнаят, вече изоставаха с 0:3, защото Левандовски прониза мрежата им на два пъти още до 19-ата минута и двубоят беше решен още тук. В 55-ата минута Робен също се присъедини към голмайсторите с хубав изстрел с левачката, който се оказа неспасяем за Кристиан Матениа. В 67-ата Тиаго Алкантара имаше нещастието да нацели страничната греда. Рибери вкара за 5:0 в 81-ата минута, когато сам се справи с цели четирима футболисти на съперника. Пет минути по-късно Левандовски пропусна дузпа, след като стреля над гредата. Той обаче се коригира в последната минута, когато реализира отсъдения втори наказателен изстрел, с което оформи крайното 6:0 и записа своя гол №100 в германския елит.

В сряда Байерн гостува на Бешикташ в протоколен реванш от 1/8-финалите в Шампионската лига.

 

ЗИДАН: КРИСТИАНО Е ОТ ДРУГА ГАЛАКТИКА

Старши треньорът на Реал (Мадрид) Зинедин Зидан възхвали Кристиано Роналдо след двете му попадения във вратата на Ейбар, донесли победата на “лос меренгес”. “Кристиано е от друга галактика. Знае, че ще вкара, той е различен, специален. Цифрите говорят за него. Всички ги виждаме. Винаги е много положителен. Ако отбележи два, иска три”, заяви Зизу след двубоя на “Ипуруа”. “Съперникът беше по-добър, направи силен мач. Знаехме, че ще страдаме, и страдахме. Имахме трудности с топката, но се борехме заедно и с характер, за да постигнем успеха”, сподели френският специалист. “До края титлата е възможна не само за нас. Ако искаме нещо, трябва да спечелим всички мачове”, каза още Зизу.

Любопитното е, че Кристиано задмина Лионел Меси по попадения във всички турнири през този сезон - 34 срещу 33.

 

КАСИЙЯС С РЕКОРД В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Икер Касийяс постави рекорд в Шампионската лига по мачове без допуснат гол. Испанският страж записа също така рекорден 167-и двубой в най-престижния европейски клубен турнир при равенството 0:0 на Порто като гост на Ливърпул в реванша от осминафиналите на надпреварата, като успя да опази вратата си суха за 57-и път.

Англичаните обаче продължават на четвъртфиналите след победата с 5:0 в първия мач. "Този мач беше по-различен в сравнение с първия. Искахме да се представим по-добре не само заради нас самите, но и заради феновете ни. Бяхме солидни в защита. Направихме и няколко добри атаки, но не успяхме да вкараме гол, което щеше да ни донесе още по-приятен резултат", коментира Касийяс, трикратен носител на трофея с Реал (Мадрид).

 

ВЕНГЕР НЕ ИСКА ДА НАПУСКА АРСЕНАЛ

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер няма да напусне поста си през лятото, пише "Таймс". Специалистът счита себе си за най-добрия кандидат за треньор на лондончани и не иска да подаде оставка. 68-годишният французин смята да изпълни договора си, който изтича по-следващото лято. Той е казал на помощниците си, че ще се съпротивлява на всички опити да бъде накаран да си тръгне, каквито се очаква да има в края на кампанията заради неубедителното представяне на „топчиите”.

Арсенал е на 6-о място в класирането на Висшата лига, но изостава от лидера Манчестър Сити на 33 точки. Венгер е начело на клуба вече 22 години, но голяма част от феновете на тима смятат, че той трябва да бъде освободен.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди