изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:22 EEST
ЕВРОПЕЙСКИТЕ СРЕДСТВА - ОПОРА НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ В ОБЩИНА ШАБЛА    
Европейски съюз На 9 март 2018 г.  ОИЦ – Добрич представи актуалните възможности за финансиране с европейски средства за туристическия бизнес през 2018 г. на общата среща в община Шабла. Събитието се проведе в залата на Зелен образователен център – Шабла, създаден по проект „Изграждане на Зелен образователен център”, с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Присъстваха представители на общинска администрация, местния бизнес и граждани.
По Програма за развитие на селските райони 2012-2020 присъстващите се запознаха с предстоящите подмерките 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ и 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“. Разяснени бяха насоките за кандидатстване на процедура „Транснационалните партньорства“, ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г.



С общ бюджет от 3 500 000 лв. тя насърчава трансфера между транснационалните партньори и въвеждане на социални иновации, добри практики, партньорски подходи към намиране на решения за общи проблеми, изграждане на специфични умения за партньорство и др. Споменати бяха и други процедури, включени в Индикативните годишни работни програми на ОПИК и ПМДР за 2018 г. Бе представен и Фонд за регионално сътрудничество, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., финансиращ проекти за транснационално и регионално сътрудничество в приоритетните сектори чрез обмен на знания, опит и добри практики в разработване и прилагане на политики.
В края на срещата се проведе свободна дискусия за проблемите и възможностите за развитие на туризма. Представители на  Община Шабла заявиха, че с подкрепата на местните жители и бизнеса ще продължат да търсят различни начини за подобряване на туристическия сектор, за да се превърне региона в атрактивна и желана дестинация.
Вниманието на присъстващите бе насочено към Информационната система за управление на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), единственият начин за кандидатстване по оперативните програми. Мариян Жечев – Кмет на община Шабла, заяви интерес екипът на ОИЦ – Добрич да проведе обучение на общинските служители и представители на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик за работа с ИСУН.
Присъстващите оцениха положително полезността на участието на екипа и проявиха интерес за последващи информационни срещи и посещения на място в офиса на Областния информационен център – Добрич.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди