изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:37 EEST
СИЛЕН ИЗНОС НА БЪЛГАРСКО ЗЪРНО ОТ ВАРНА И БАЛЧИК    
ЗемеделиеПълни камиони със зърно сноват из областите Добрич и Варна, на път към пристанищата в Балчик и морската столица. На двата порта непрекъснато се товарят кораби с пшеница и царевица. В момента е пикът на износа на българско зърно, обясняват търговци. Причината е в това, че търговците трябва да изпълнят сключените през 2017 г. договори за износ, чиито крайни срокове изтичат в края на март и до средата на април.


Бумът на износа покачи веднага цената на зърното. В момента тон пшеница и тон царевица се купуват за 300 – 310 лева, срещу 260 лв./т преди два-три месеца. От това печелят българските земеделци, а търговците търпят загуби, тъй като в световен мащаб цените на житото и царевица падат, заради обилните валежи в Аржентина.
Основните дестинации, за които заминава българското зърно, са страни от Азия, Мароко и Египет, откъдето най-много се търси европейска пшеница и царевица.
Пазарът на слънчогледа е в тотален застой и цената му се задържа сравнително ниска – 550 лв. за тон.
Състоянието на есенниците в Добруджа към момента е добро, твърдят земеделци. Влагата е в нормални граници и посевите се развиват добре. Въпреки очакваните резки климатични промени, стопаните се надяват ниските температури да не повлияят стресиращо на растенията и реколтата да е добра. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди