изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:23 EEST
22 МАРТ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА: ДЕЦА РИСУВАТ ЖИВИТЕЛНАТА ТЕЧНОСТ    
НовиниСветовният ден на водата е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят. Мотото на кампанията тази година „Природата за водата“ има за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата (напр. естествени или изкуствено създадени влажни зони), които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.


Екологичните щети, наред с климатичните изменения, водят до възникването на криза на водните ресурси, на която сме свидетели на различни места по света. Проблемите с наводненията, засушаването и замърсяването на водата се задълбочават вследствие на  влошеното състояние на растителността, почвата, реките и езерата.
Пренебрегвайки състоянието на нашите екосистеми, за всички нас става все по-трудно да имаме водата, от която се нуждаем, за да оцелеем и да се развиваме.
Екологосъобразните решения  имат потенциала да решат много от водните предизвикателства. Необходимо е да използваме много повече „зелена“ инфраструктура и да я хармонизираме със „сивата“ инфраструктура в случаите, когато това е възможно. Решения като например създаването на нови гори, възстановаването на връзката между реките и заливаемите земи, възстановяването на влажните зони, ще балансират водния цикъл  и ще подобрят здравето на хората и възможностите за тяхната прехрана.
По повод Световния ден на водата, от РЗИ – Добрич е създадена организация за провеждане на изложба с картини на тема „Природата за водата“ в СУ „П. Р. Славейков“, гр. Добрич. Участници в изложбата ще са ученици от пети до девети клас, възпитаници на училището. Днес на екраните във фоайетата на учебното заведение, през целия учебен ден ще се излъчват филми за водата.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди