изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:37 EEST
ЗАЩИТНИТЕ ДИГИ НА БОЛАТА ОСТАВАТ    
Новини Защитните диги на залива Болата ще останат като брегоукрепителни съоръжения. Това обясни кметът на село Българево Георги Георгиев, по повод коментари в социалните мрежи, че дигите трябвало да се премахнат, за да не спират достъпа на морска вода към залива, където дълбочината от година на година намалява.


„Целта на защитните диги е както да спрат ерозията на брега, така и да служат като ограничителни съоръжения към вододайната зона на Българево. Случвало се е в годините назад, може би преди 7-8 години, да пием солена вода”, каза Георги Георгиев. Според него, дълбочината на водата в залива е намаляла заради пясъка, който влиза от морето. „Спомням си, преди много години, някъде в края на 90-те, дълбочината на залива бе 3-4 метра и тук приставаха риболовни кораби. Тогава обаче багер вадеше периодично пясък от залива. Вярно е, че сега тази дълбочина я няма, но пък и никой не вади пясък”, коментира още Георгиев.
Както НДТ вече писа, на 12 април в РИОСВ Варна предстои да бъде проведено Обществено обсъждане на промените в обхвата на защитените зони по Натура 2000, предвидени в заповедта на министър Нено Димов.
В заповедта на министерството е записано, че на морския плаж „Болата“, пътя до него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги, буни и асфалтов път липсват растителни и животински видове и природни местообитания, предмет на опазване в резерват „Калиакра“, в това число: местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици, и същите следва да бъдат изключени от резервата. С включването на плажа „Болата“ в границите на Защитената зона по Натура 2000 „Комплекс Калиакра“ най-красивият плаж на българското Черноморие остана с години без концесионер, а достъпът до залива беше временно забранен от Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма.
Липсата на концесионер превърна един от най-красивите плажове на българското Черноморие в сметище, тъй като никой не беше ангажиран с поддържането му. Освен това там липсваше и охрана, което пък е предпоставка за инциденти. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди