изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:24 EET
Аварии в румънската АЕЦ    
По света За поредица от аварии в единствената румънска атомна централа съобщават медии в Букурещ, цитирани от БТА. Държавната компания "Нуклярелектрика", която управлява АЕЦ "Черна вода", съобщи в неделя, че е спряла контролирано първи блок на централата заради повреда.

Вестниците цитират прессъобщение на компания "Нуклярелектрика", в което се посочва, че първи блок на АЕЦ "Черна вода" е бил спрян контролирано сутринта на 25 март в 9,20 ч. Това е станало заради повреда в една от технологичните системи на централата. Специалисти анализират причината за повредата, а първи блок на АЕЦ "Черна вода" ще бъде пуснат веднага щом приключи отстраняването й. В прессъобщението се посочва, че спирането най-вероятно ще продължи 48 часа. 

Ремонтните дейности няма да имат негативен ефект върху персонала, населението и околната среда, като се осъществяват в съответствие със специфичните процедури на централата, уверяват от "Нуклярелектрика".

Сайтът "Економика" съобщава, че през вчерашния ден в АЕЦ "Черна вода" е имало втора авария в другия блок на централата - на помпа, която кондензира парата от турбината. Икономическият сайт посочва, че вчера следобед е работел само втори блок на централата и то на половината от капацитета си.

АЕЦ разполага с два блока от по 700 мегавата, но вчера следобед е произвеждала само 374 мегавата от наличните 1400 мегавата, отбелязва "Економика".

Въпреки ситуацията, АЕЦ "Черна вода" продължи да изнася електроенергия заради слабото потребление през вчерашния ден, посочва сайтът.

"Нуклярелектрика" намали капацитета на втори блок на АЕЦ "Черна вода", за да смени мотора на помпата за кондензиране, като реакторът остава свързан с националната енергийна система, посочват от компанията. Очаква се втори блок на централата да заработи на пълен капацитет след около 16 часа.

Компания "Нуклярелектрика" очаква тази година нетна печалба от 295,2 милиона леи, което е спад с три процента спрямо предходната година, при общи приходи от 2,14 милиарда леи, съгласно бюджета за приходи и разходи, одобрен от акционерите, отбелязва "Ромъния либера".
https://www.vesti.bg

АЕЦ "Черна вода" е опасна, милиони хора може да умрат

Трима специалисти предупреждават, че пускането в експлоатация на новия реактор на атомната централа “Черна вода” в Румъния застрашава националната сигурност, но властите отричат тези твърдения. След проверки на чужди специалисти проектът на втори блок на централата претърпя 160 промени, а трети блок не получи лиценз.

Трима експерти предупреждават, че пускането в експлоатация на втори блок на АЕЦ “Черна вода” застрашава националната сигурност. Всеки има различна хипотеза. Единият твърди, че във втори блок са монтирани стари части от 80-те години, които не са съхранявани съгласно процедурите. Факт, който би могъл да предизвика експлозия, подобна на тази в Чернобил, но двойно по-опасна за населението.

Другият уточнява, че не са взети предвид съмнителното качество на реакторите Канду 6 и фактът, че Румъния е страна на земетресения. Реакторите първоначално са били произведени за Канада, но такива не се монтират там от 97-ма година. В страната не е имало и силни земетресения. Последната хипотеза е на полковник от резерва, по професия инженер, който разказва за пукнатини, големи колкото юмрук при двата реактора.

И тримата специалисти са работили в първи блок на централата, а един от тях все още е в системата. В отговор Националната комисия за контрол на ядрената дейност (НККЯД) твърди, че са спазени всички норми за съгласуване на лицензите за експлоатация, а в твърденията на тримата има само една истина - все още нерешеният проблем с трети блок на АЕЦ Черна вода.

От 1991 година тримата специалисти информират всички отговорни институции в държавата. Засега данните се анализират от спецслужбите. Тези дни втори блок на АЕЦ “Черна вода” беше пуснат в експлоатация, но ще заработи на пълна мощност наесен.

МИЛИОНИ ХОРА МОЖЕ ДА УМРАТ

Нашият източник от ядрената система, който е с десетилетия опит и засега иска да запази анонимността си, е изпратил преди няколко седмици предупреждение до канцеларията на премиера Калин Попеску Таричану. Информацията е записана на лента и бързо е достигнала до специалните служби, които проверяват дали става въпрос за заплаха срещу националната сигурност. В заявление до “Ромъния либера” цитираният източник ни информира, че част от монтираните части са били купени преди 1989 година и не са съхранявани адекватно, “което повишава риска от експлозия, разпръскваща радиация, която би могла да бъде по-мощна от тази в Чернобил. Милиони хора може да умрат заради радиацията”.

ПОТЕНЦИАЛНА ОПАСНОСТ

Преди 11 години полковникът от резерва Еуджен Захиу, инженер по професия, представя реферат, в който твърди, че според него АЕЦ “Черна вода” представлява “потенциална опасност”. “Бях при Йон Ротару, генерален директор на Нуклеарелектрика, и той се съгласи с мен, но ми каза, че политиката е подвела техниката и не можем да направим нищо”, твърди полковник Захиу. Той разполага с технически данни, които подхранват страховете, че в Черна вода нещо не е както трябва. “В обвивка номер 1, в която функционира ядреният реактор, бетонният корпус е напукан, защото е използван бетон, препоръчан от канадците. Според английска документация при потапяне от 12 см бетонът не става достатъчно плътен и в него могат да се появят пукнатини.

ПРОБЛЕМИ ОЩЕ ОТ 1991 ГОДИНА

Полковник Еуджен Захиу твърди също, че проверка през февруари-март 1991 година на Националната агенция за атомна енергия във Виена е констатирала, че не е спазен проектът. “Под реактори 1 и 2 има пукнатини, колкото юмрук, които са били запълнени с бетон и са смалени до 5-7 мм”, казва Захиу.

НЕ СА ВЗЕТИ ПРЕДВИД ЛЪЧЕНИЕ И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

Инженер Валериан Команеску, друг специалист в тази сфера, е изпратил много предупреждения, касаещи два проблема: не е взета предвид възможността от земетресение при монтиране на реакторите и не е поставен проблемът за облъчването. “НККЯД няма норми за система за бързо спиране, както и норми за сеизмична квалификация. При първоначалният проект с реактор тип Канду 6 не е взето предвид и съществуването на високоенергийно фотонно лъчение. Освен това през 1988-89 г. сигнализирах, че апаратурата за радиозащита е несъответстваща”, твърди инженерът. Команеску подчерта, че не е взето предвид и че петте ядрени реактора са обградени, при критичен радиус по-малък от 30 км, от около 100 000 жители. Последиците са, че в Констанца хиляди пациенти имат ракови образувания, а много деца се раждат с малформации. Точна статистика никога не е обявявана публично, защото е “конфиденциална”, според чиновник от кметството в Черна вода.

ОТГОВОРЪТ НА ВЛАСТИТЕ: НЯМА ПРОБЛЕМ!

НККЯД признава, че частите и оборудването, използвано в блок 2, са набавени в периода 1983-1990 година, но твърди, че са били съхранявани съгласно процедурите. В отговор от две страници НККЯД на практика казва едно нещо: няма никакъв проблем в двата блока. “НККЯД, в качеството си на национален орган за регламентиране и контрол в ядрената сфера, следи всички дейности по конструиране и монтаж да бъдат извършени от оторизираните фирми съгласно законовите разпоредби, а детайлите и оборудването да отговарят на специфичните изисквания за качество, наложени в ядрената сфера”, уточнява ръководството на институцията. Факт, заявен и в отговора на компанията Нуклеарелектрика.

Председателят на НККЯД Вилмос Жомбори заяви, че поема отговорността за нормалната работа на двата блока. “Съществува един проблем за трети блок, който не е получил и няма да получи лиценз, докато не бъде подобрен. Най-добрите специалисти от света идваха и констатираха, че всичко е наред, а след проверката им направихме 160 промени на втори блок,” каза още Жомбори. Заместник-кметът на Черна вода Вирджил Хемеш, бивш служител на първи блок за период от 15 години, твърди, че АЕЦ “Черна вода” е сигурна. “Радваме се и се гордеем, че втори блок беше пуснат в експлоатация. Оттук си вадим хляба”, заяви той. Не толкова категорична беше местната съветничка Мариана Мирча, която е шеф на комисията по околна среда: “Изобщо не е перфектна. Има доста проблеми. Освен това никога не е правен обществен дебат по тази тема, за да знаят местните хора какви са рисковете. Скоро ще ви кажа повече.”

СПРАВКА

АЕЦ “Черна вода” в Румъния е проектирана за пет реактора Канду 6 канадско производство. Засега е пуснат в експлоатация само първи блок на централата, който има инсталирана мощност от 700 мегавата и произвежда около 10 процента от електроенергията в Румъния. В началото на този месец започнаха пробите на втория реактор. През юли той ще бъде свързан с националната електрическа система, а от септември ще заработи на пълна мощност от 700 мегавата.

След пускането в експлоатация на втори реактор, АЕЦ Черна вода ще осигурява около 18 процента от производството на електроенергия в Румъния. Трети и четвърти реактор ще бъдат изградени едновременно, като строителството им ще започне през 2008 година.

Тринайсет фирми са се класирали за финализирането, пускането в експлоатация и управлението на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода. Сред тях са румънските фирми “АЛРО” и “Електрика”, както и чуждестранните AECL (Канада), “Ансалдо” и “Енел” (Италия), “Електрабел” (Белгия) и “Ибердрола” (Испания).

17 май 2007 г.

 

http://e-vestnik.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди