изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:52 EET
Кремъл: Путин ще реши как да се отговори на изгонването на руски дипломати    
По света Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов каза, че САЩ и Русия носят особена отговорност за мира и сигурността в целия свят в качеството си на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и най-силни ядрени държави. По думите му Русия ще отговори по подходящ начин на решението на САЩ за изгонване на 60 руски дипломати и че подобни действия не могат да останат безнаказани.

Русия ще анализира ситуацията с решенията на САЩ, редица страни от Европейския съюз и други държави да изгонят руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, след което нейното външно министерство ще представи на президента Владимир Путин предложения за ответни мерки.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Предстои да анализираме ситуацията, възникваща във връзка с обявените решения за изгонване на наши дипломати от редица страни. Основният анализ ще бъде направен в нашето дипломатическо ведомство. След това ще бъде докладвано на президента и ще му бъдат представени предложения за ответни мерки. Окончателното решение ще бъде взето от руския държавен глава", заяви Песков. По думите на говорителя Русия съжалява за тези решения и ще отговори въз основа на принципа на реципрочността.

"Ние много съжаляваме във връзка с взетите решения. Като причина се посочва т.нар. случай Скрипал. Вече сме заявявали и отново повтаряме: Русия не е имала и няма нищо общо с този случай. Разбира се, както и преди, ще се ръководим от принципа на взаимността", каза той. Песков засега не прогнозира дали решението на САЩ за изгонване на руски дипломати ще се отрази на перспективите за руско-американска среща на върха.

Руското външно министерство заяви, че решението на редица страни да изгонят руски дипломати няма да остане без последици и Москва ще отговори на тези "неприятелски" действия. "Провокативният жест на солидарност с Лондон от тези страни, които се огъват пред британските власти по т.нар. афера Скрипал и не си направиха труда да разберат обстоятелствата около случилото се, е продължение на конфронтационния курс на изостряне на ситуацията", каза министерството. "Съюзниците на Великобритания сляпо следват принципа на евроатлантическото единство във вреда на здравия разум, нормите на цивилизования международен диалог и принципите на международното право", заяви той. Председателят на комисията по международни въпроси на долната камара на руския парламент Леонид Слуцкий определи решенията на редица страни от ЕС и на САЩ да изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на Скрипал като "абсолютно безпрецедентен антируски заговор". Според него това "взривява цялата система на международното право". Той изрази увереност, че "ответните мерки на Русия ще бъдат повече от адекватни и ще последват в близко време".

 "Вашингтон не разбира от нищо друго освен от сила. Помните ли какво беше през 70-те години, когато нашите водеха битка на хокейното игрище с Канада? Даже не се ръкуваха с нас. И едва когато разбихме канадския национален отбор започнаха да ни уважават, да ни подават ръка", каза той, предаде БТА.

http://epicenter.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди