изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-02-17 @ 15:55 EET
ЕКИПЪТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В ИНИЦИАТИВИ ЗА СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА    
Екология  Ежегодно първата пълна седмица на месец април се чества като Седмица на гората. Тази година отбелязването на Седмицата на гората е в периода 2 - 8 април, като това е и времето, в което се извършват активни залесителни мероприятия.
    По традиция и тази година екипът на Областна администрация ще се включи активно и ще извърши залесителни мероприятия в горски парк „Дъбовете“ край Добрич, със съдействието на служители на Държавно горско стопанство /ДГС/ Добрич.


    Държавно горско стопанство Добрич стопанисва 18 хил. ха, които са  разположени в общините Добрич и Добричка, като обхващат и 65 населени места. 15 % от територията, за която се грижат 18 горски стражари, са гори, а други 10 % са полезащитни пояси, казва директорът на ДГС инж. Цанко Николов. Той информира, че средно годишно на територията на стопанството се залесяват около 70 дка. Според Закона за горите, ние сме длъжни да залесим в срок от 2 години всяка една оголена територия, вследствие на сеч или по други причини, като фиданките, с които се извършва залесяването, се произвеждат в нашия разсадник, уточнява още Николов.
    Полезащитните пояси на територията на ДГС Добрич са с площ 19 000 дка – около 1000 км. Те са изградени преди повече от 60 г., с основна задача срещу ветровата ерозия на почвите. В цяла Добруджа площта на полезащитните пояси е 65 хил. дка.
    За 2018 г. ДГС Добрич ще извършва дейности по производство на горски репродуктивни материали от цер, сребролистна липа, акация, планински ясен и гледичия, като разсадникът е с капацитет за производство на около 300 хил. броя фиданки. И през настоящата година служителите ще продължат дейностите по грижите за гората в цялото стопанство – през пролетта е предвидено да се извърши попълване на широколистни култури на площ от 20 дка, а през есента такова попълване е планирано да се направи на други 19 дка. През месеците април и май ще се направи ограждане на новозасадена широколистна култура. През периода април-ноември ще се полагат грижи за отглеждането на общо 615 дка широколистни култури в землището на няколко села от Община Добричка. Опазването на горите от пожари също е от първостепенно значение и затова през периода май-август ще се направят и поддържат 30х500 линейни метра минерализовани ивици в землищата на Добрич, Самуилово, Долина, Одринци, Апенец и Дончево. Наред с това ще се поддържат и 16 870 линейни метра лесокултурни прегради. От април започва оборудването на 3 противопожарни депа.
    
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди