изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:32 EEST
ГЛАД ЗА РАБОТНА РЪКА ПО МОРЕТО    
Ред и сигурност 33-ма работодатели от цялото ни Черноморие участваха в петата по ред Специализирана трудова борса в сферата на туризма в Добрич. Борсата се реализира по проект „Готови за работа” и е организирана от Агенцията по заетостта, заяви Васил Сивков, директор на Бюрото по труда в Добрич. Липсата на кадри в туризма е вече осезаема, каза Васил Сивков. Той се надява чрез прекия контакт между работодатели и безработни да се постигне по-солиден процент на заетост, като акцент са неактивните младежи и другите неактивни  безработни.

В тази връзка Дирекция „Бюро по труда” провежда обучение на над 200 безработни, включени в различни курсове за професиите администратор, готвач, сервитьор-барман, работник в заведение за хранене и камериер.
За поредна година КК „Албена” търси хиляди работници. Свободни места има в комплекса за цели 23 позиции – от администратори и счетоводители, до общи работници и озеленители. Отново ще се търсят чужденци от Украйна и Молдова, които да попълват липсващите работни места, признават от „Албена”. Миналата година вносните работници бяха 500, за този сезон се очаква броят им да е по-голям.



Гост на откриването беше и зам.-областният управител Красимир Николов. Пред журналисти той сподели, че тенденцията от последните години е специално за поста главен готвач да няма дефицит. Според него, българските шеф готвачи масово напускат Гърция и Кипър, тъй като те не са алтернатива за тях и се връщат у нас, където заплащането за тази позиция е добро.
„Хотелиерите разбраха, че е по-добре да се инвестира в качествените работници, отколкото да се търсят такива всяка година”, коментира и Димитър Димитров, шеф на браншовата камара на ресторантьорите и хотелиерите. Според него, една камериерка на Златни пясъци получава чисто 800-900 лева, плюс осигурен транспорт или спане и храна.
Работник в кухня, сервитьор и барман на ол инклузив получава 900 лева чисто. Готвачите започват от 1 400 лева и стигат до 2 000 лева, в зависимост от това кой какво и как върши.
За пръв път на специализираната трудова борса участва и Военно окръжие – Добрич, което набира кандидати по четири направления: войници, курсанти, доброволци от резерва и кандидати за начална военна подготовка. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди