изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:58 EEST
Харвардски учен изследва кафето 20 години и разкри защо е толкова страхотно    
Любопитно  Д-р Франк Ху от Университета в Харвард току-що завърши 20-годишно изследване за въздействието на кафето върху човешкото здраве. Оказва се, че хората, които пият повече кафе, живеят по-дълго, съобщава „Индипендънт“. Проучването на д-р Ху е открило, че кафеджиите са с по-малък риск от сърдечносъдови и нервнодегенеративни заболявания, както и по-малка склонност към самоубийство. Изследването е стартирало през 1976 година и в него участвали близо 210 000 души.

С цялата последваща работа, те натрупали информация за 4,7 млн. човеко-години (индивидуалното време в риск най-често се измерва в години. 10 души проследени в продължение на 1 година правят 10 „човеко-години” в риск).
Самият Ху се присъединил към него през 1996 година. Огромното количество информация било полезно, защото кафето е изключително сложна напитка. Освен кофеина, то съдържа стотици, вероятно хиляди биоактивни компоненти. Затова е много трудно, може би невъзможно, да се отличат ефектите на отделните съставки или елементи. Ползите от кафето не произтичат само от няколко съставки, а най-вероятно от синергичния ефект на много различни съставки, минерали и антиоксиданти. И докато повечето хора се сещат за кофеин, когато мислят за кафе, се оказва, че и обикновеното и безкофеиновото имат еднакъв ефект по отношение на болестните на кръвта и диабета. Д-р Ху забелязал, че е много трудно да се проучи кафето, защото повечето хора, които го пият, пушат.



„Открихме, че ползите за здравето от кафето са много по-видими и осезаеми за хората, които не пушат. С други думи, пушенето всъщност прикрива потенциалните ползи от пиенето на кафе и е наистина важно да се раздели въздействието на кафето от това на пушенето“, обяснява той. В допълнение към проучването на Ху, чиито автори са общо 10 души, и предишни изследвания са показали, че редовното пиене на кафе се свързва с понижаване на риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, Паркинсон, болести на черния дроб, включително рак. Също така се свързва с намален риск от депресия и самоубийство, помага на метаболизма да се справи с кръвната захар, подобрява чувствителността към инсулин и дори може да намали възпаления. Ху предупреждава, че тялото на всеки реагира различно на кафето. При всички случаи, пийте умерено и съобразно вашите здравословни навици.

https://www.blitz.bg

  1. 10 ароматни факти за кафето
  2. Кафе с орален секс ще предлага заведение
  3. Кафене с таралежи отвори врати в Япония
  4. В орбита около Земята има и италианка с кафе машина
  5. Ето какво означава силната нужда от кафе и сладко - психологическо обяснение
  6. Създадоха кафе машина, която може да се носи в джоба
  7. Астронавтите на МКС вече ще могат да си варят кафе
  8. Американец създаде най-силното кафе в света
  9. Най-скъпото кафе
  10. Най-скъпата кафе машина в света
  11. Кафето ни кара да се обичаме
  12. Направиха кафе-капсула за многократна употреба
  13. Кафе и котки – идеалната комбинация!
  14. Кафето
  15. Кафето било полезно за мозъка и черния дроб
  16. Верига за кафе предлага кафе с морска сол
  17. Започна Световното първенство по варене на кафе
  18. КАФЕТО ПРЕДИЗВИКВА АМНЕЗИЯ
  19. Investor.bg: Американец забогатява от бурканче с кафе

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди