изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:49 EEST
Някои храни у нас са с над 45% по-скъпи от европейските    
Новини Фрапиращо по-високи цени на храните в България в сравнение със западни държави са установени при досегашните проверки за "двойните стандарти", като за определени стоки разликата надхвърля 45 на сто.

Тази необяснима тенденция засяга най-вече детските храни, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов по БНТ. 

В момента у нас приключва третото изследване за различия в съдържанието на уж едни и същи продукти, предлагани у нас и в Западна Европа. За целта се правят анализи на съставките, тъй като има съмнения, че посоченото на етикета и вложеното в стоката се разминават. 

Резултатите ще бъдат оповестени след празниците, обясни Порожанов. Той обаче намекна, че "този път са открити съществени разлики". Предишна проверка за "двойния стандарт" за над 30 стоки, купени в България, Австрия и Германия, показа, че няма подмяна на съставки и "второ качество", но пък доста от продуктите у нас са с по-високи цени.

Предстои да бъде разработена единна европейска методология, по която да се правят тези изследвания във всички страни от ЕС, за да има сравнимост. Това е трудоемко начинание и определени органи на ЕК ще я разработват месеци наред, посочи министърът. 

По традиция Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверки в навечерието на празниците. Инспекторите следят с особено внимание храните, които се купуват най-много по Великден - яйцата и агнешкото месо.

Проверките са повсеместни - в цеховете, в борси и складове, в търговската мрежа, като обхващат документите за произход и качество и срока на годност на храните, поясни Порожанов.

По повод информациите за по-високите цени на българското агнешко в сравнение с вносното месо министърът коментира, че всичко е въпрос на конкуренция.

http://www.pariteni.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди