изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:13 EEST
ПО НЕПОТВЪРДЕНА ИНФОРМАЦИЯ Е АРЕСТУВАН ДОБРИЧЛИЯТА ЖЕЛЯЗ АНДРЕЕВ    
Новини

Заради оскъдната и непотвърдена официално информация, публикуваме статията от вестник "Капитал" - "Ембаргото за Сирия се заобикаля през София"



Темата накратко
- Петима българи са обвинени в това, че са нарушили ембаргото на Сирия и са участвали в група за доставка на авиочасти.

- Регистрирана в София фирма е била използвана като параван, за да прикрива доставките.

- Българските власти са били държани встрани от разследването на американската прокуратура.
Когато преди няколко седмици 28-годишният Желяз Андреев научава от свой бивш колега, че е бил обвинен от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия, той решава, че става дума за лоша шега. Когато обаче вижда съобщението на американските власти, от което става ясно, че може да прекара следващите 25 години във федерален затвор, разбира, че работата е повече от сериозна. Той трябва да върне лентата няколко години назад, когато според американските власти е било извършено престъплението, недоумявайки как може да бъде замесен в нещо подобно.

Желяз Андреев е един от 11-те човека, за които в края на февруари американското министерство на правосъдието съобщи, че са били привлечени като обвиняеми за това, че са продавали резервни части за самолети на сирийската авиокомпания Syrian Air въпреки наложеното от САЩ ембарго. Другите обвинения са за пране на пари и подаване на неверни декларации пред властите. Основният обект на разследването са братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Останалите обвиняеми са трима сирийски граждани, работещи в Syrian Air, и общо петима българи, работили в компанията "АВ Троникс". Наказанията, които американските закони предвиждат за престъпленията, в които са обвинени, варират от 25 до 40 години затвор.
Желяз разказва, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди да започне работа във фирмата и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. Всъщност започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок.

Това се потвърждава и от факта, че той не е сред адресатите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис, в който се казва, че частите до държави в Близкия изток не трябва да бъдат изпращани от американския офис, защото се задържат от митниците, а трябва да минават през офиса в София.

"Работихме под постоянен стрес за достигане на таргети, особено в периода на изпитателен срок - от нас се очакваше просто да правим обаждания и да изпращаме имейли, за да вземем възможно най-много поръчки", разказва той и уточнява, че не е получавал бонуси от тези сделки.

Как да заобиколиш ембаргото

Според разследващите Араш Каби, който има ирански и френски паспорт, управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics. В края на 2010 г. те основават в София "Ароутроникс" (прекръстена впоследствие на АВ Троникс), която разследващите наричат "софийски офис" на компания от Флорида.

През пролетта на 2013 г. американските власти блокират активите на Syrian Air и забраняват търговията с нея. Според САЩ с помощта на ливанската терористична групировка "Хизбула" сирийският авиопревозвач доставя оръжия за Ислямската революционна гвардия на Иран в Сирия.

Според разследващите от септември 2013 до март 2014 г. обвиняемите са нарушили ембаргото, като са доставяли резервни части за самолети от САЩ до Syrian Air. За целта стоките били доставяни от САЩ до София и Дубай, а след това реекспортирани до Сирия.

На 5 март 2014 г. една от пратките била спряна от американските митнически власти, които прихващат размяна на мейли между собствениците на "АВ Троникс" и мениджъри на софийския офис на фирмата. В него Марджан Каби казва, че "нищо няма да бъде доставено до клиенти в Близкия изток от офиса в САЩ. Трябва да изпращаме до България и тогава до клиенти от държави като Израел, Ирак, ОАЕ, Сирия, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Кувейт и т.н. Наши пратки са били спрени от митниците и граничния контрол. Имаме и други случаи със същия клиент". Става дума за общо седем доставки за самолети Airbus и френските самолети ATR.

Според разследващите в края на 2014 г. Араш Каби и сестра му, както и мениджърката на софийския офис Михаела Ненова, заедно с друг мениджър - Иван Сергиев, извършват друго престъпление, като попълвайки фалшиви декларации, успяват да доставят до Китай авиооборудване, което се използва за военни самолети, въпреки че САЩ е наложила забрана за износ до тази дестинация на подобна част.

Миналата седмица американските власти задържат двамата братя Каби и сестра им. Али Каби е женен за българка, от която има две деца. Едното от тях е било с него по време на ареста му. Съдът във Флорида оставя само Али Каби в ареста, като от съдебния протокол става ясно, че съдия Алисия Райс е приела, че има риск той да избяга. По информация на "Капитал" заключението и се базира на факта, че той има проблем с документите си.

От обвинението, което е дълго 45 страници, може да се предположи, че разследващите не са наясно какви длъжности са заемали обвинените българи в офиса на фирмата. Михаела Ненова е мениджър на офиса, Любка Христова е мениджър по логистиката, Искрен Георгиев е тийм лидер, а Иван Сергиев е мениджър на отдел. Само Желяз Андреев е редови служител в кол-центъра.

Ако американските власти поискат екстрадицията им, те вероятно ще бъдат задържани, докато трае процедурата. За разлика от европейската заповед за арест, при която съдът, решаващ за предаването на лицето, има ограничена възможност за преценка и следи предимно дали са изпълнени формални изисквания, то при екстрадицията магистратите имат по-широко поле за преценка. Преди четири години САЩ поискаха екстрадицията на българката Гергана Червенкова, обвинена в Ню Йорк за онлайн продажба на медикаменти и участие в престъпна група за пране на пари. След серия от протести американските власти се отказаха от искането си, уточнявайки, че са постъпили нови доказателства. След този случай е имало няколко успешни екстрадиции до Щатите, които са минали без проблем, разказа източник на "Капитал".

България като хъб

От два независими източника "Капитал" научи, че до този момент не е поискана екстрадиция на нито един от обвинените българи. Всъщност разследването, което навлиза миналата седмица в явната си фаза, е минало без каквото и да е било взаимодействие с българските власти. Цитирана от bIT, Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че няма информация за случая и в държавното обвинение не са постъпвали искания от американските власти. От Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката не отговориха на запитването на "Капитал" дали дейността "АВ Троникс" е попадала в полезрението им. Отговор не получихме и от ДАНС, които имат мандат да се занимават с проблема.

И ако случаят с "АВ Троникс" трудно може да влезе в графата на сериозните международни афери, то е публична тайна, че България има дълга история с износа на оръжие и стоки с възможна двойна употреба към държави под ембарго - от държавна политика по времето на комунизма до криминален пазар след 10 ноември. Преди година разследване на американския сайт intercept показа, че България е разглеждана като сигурен хъб, който може да бъде използван като място за преоборудване на малки пътнически самолети с военно екипировка, за да бъдат изнесени към страни под ембарго.

Въпреки тези данни досега българските власти не са провели нито едно мащабно разследване в тази област.
Коя е фирмата, използвана като параван

Фирмата "АВ Троникс" (по-известна като "Ароутроникс") оперира в България от 2010 г. Освен в България дружеството има офиси във Франция, Великобритания, САЩ и Хонконг. Софийският офис е бил в "Младост", а след това е преместен до летището. Собственици са братята Али и Араш Каби. Али е гражданин на Иран, а Араш - на Франция. У нас дружеството е аутсорснало един от своите кол-центрове, през които продава електронни компоненти и електроника, но също така и части за самолети. Към края на 2016 г. във фирмата работят 35 души, като справката показва, че броят на осигурените лица във фирмата поетапно намалява - през юли 2013 г. те са били 119. Според финансовите отчети на дружеството от създаването си досега то е било на печалба само два пъти - през 2010 и 2011 г., като във всички останали години работи на загуба, която варира от 359 хил. лв. през 2013 г. до 124 хил. лв. през 2015 г. През последните три години растат и задълженията на "АВ Троникс". Проходите през 2014 и 2015 г. са най-високи, като достигат 4.3 млн. лв. В българския офис действа основно Али Каби, който се представя пред служителите си с "американизираното" си име Алекс.
https://www.capital.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди