изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:07 EEST
Daily Star: Руската „Мъртва ръка” няма да остави нападение без възмездие    
По света Висшето военно ръководство на Русия работи над усъвършенстване на системата за управление на ядрения удар „Периметър”, съобщи Daily Star в публикацията „Russia UPGRADING its dreaded Doomsday device 'Dead Hand' which fires ALL its nukes AT ONCE”. Системата е известна още като „Мъртва ръка” и представлява последната защита на Русия в случай на начало на трета световна война, гарантираща тотално унищожаване на нейните врагове, предупреждава британският таблоид във връзка с нарастналота напрежение покрай случая "Скрипал".

Системата често е наричана „Машина на Съдния ден”. Според един от най-големите световни експерти в областта на ядрените оръжия доктор Брюс Блеър (Bruce Blair) в интервю за изданието заявил, че по негово мнение системата все още се намира в работно състояние и дори се „усъвършенства”. Комплексът е снабден със сензори, които откриват ядрените детонации по целия периметър на Русия, след което системата изстрелва командна ракета, изпращаща сигнал, който активира едновременно всички ракети в пусковите шахти и на ракетните установки. „Независимо от плашещата идея, основателят на Международното движение за глобална нула доктор Блеър твърди, че съществуването на подобно оръжие всъщност спомага да се намали рискът от ядрена война”, съобщава Daily Star. Работещата „Мъртва ръка” означава, че Западът винаги трябва да помисли два пъти, когато у него възникне изкушение да нанесе ядрен удар”, - пише таблоидът. Както отбелязва изданието, британският аналог на „Мъртвата ръка” са „писмата на последната надежда” (Letters of Last Resort): написаните на ръка от британския премиер писма със заповеди до командирите на подводници Vanguard, оборудвани с ракети „Трайдънт”. Системата „Периметър” е способна да нанася удари дори в случай на унищожаване на системата от органи за военно управление, както и да предава заповеди за нападение на руските войски във всяка част на света. „Това означава, че даже тактически удар, напълно унищожил висшето звено на руското военно ръководство, например Путин, няма да предотврати началото на апокалипсиса на третата световна война” – предупреждава авторът на статията. Както твърди Блеър, системата се явява напълно автоматизирана: за нейното задействане в случай на криза е нужен само един служител от Генералния щаб и малък екип за изпълнение на няколко стандартни операции преди старта. „Мъртвата ръка” е способна да намали риска от прибързан или случаен ядрен удар чрез предаване на контрола над ядрените ракети, предназначени за ответен удар, на автоматизираната система. Експертът задава въпрос за уязвимостта на системата от кибератаки. Според доктор Блеър, системата не представлява риск, „докато не бъде подложена на хакерски атаки и не е осъществила несанкциониран старт”. „По принцип, сериозните военни мощности за нанасяне на ответен удар способстват за стабилизиране на кризата и намаляване на изкушението за нанасяне на удар” – счита експертът. Според него съществуването на системата „Периметър” е „законен и етичен” начин за предотвратяване на ядрена война от гледна точка на теорията за сдържане. Както отбелязва изданието, в последно време „опасенията от ядрена война станаха реалност поради многобройните сигнали за лъжлива тревога, както от страна на Русия, така и от страна на САЩ, които едва не доведоха до Армагедон.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди