изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:56 EEST
МАЙКАТА НА ЗАДЪРЖАНИЯ ДОБРИЧЛИЯ ПО ОБВИНЕНИЯ ОТ САЩ: „ЗАЩО ЖЕЛЯЗ? ТОЙ БЕШЕ НА НАЙ-НИСКОТО НИВО ВЪВ ФИРМАТА!”    
Новини
Окръжната прокуратура в Добрич ще  внесе искане за временно задържане за срок до 60 дни на 29-годишния Желяз Андреев от Добрич, който бе арестуван по обвинения от САЩ за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз, съобщиха от Апелативна прокуратура.  В Окръжната прокуратура в Добрич е постъпило постановление на прокурор от Върховна касационна прокуратура за временно задържане под стража на Желяз, издадено във връзка с  получена молба от компетентните американски власти с цел последваща екстрадиция в САЩ.



29-годишният мъж е издирван със заповед за арест, издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, САЩ, по две обвинения -  за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз. Лицето е задържано за срок от 72 часа от Окръжната прокуратура в Добрич.  В този срок ще бъде изготвено искане за временното задържане за срок до 60 дни на Желяз, на основание договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ, което ще бъде внесено в Добричкия окръжен съд.
В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които младият мъж е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство.  Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години.
„Защо Желяз? Той беше на най-ниското ниво във фирмата”, недоумява изпаданалата в потрес майка на младежа, Мариела Генчева.
Желяз живее в София, но е с постоянен адрес в Добрич. „Дойде си за празниците, да се види със семейството си и с приятелката си. В петък вечерта у дома дойдоха двама цивилни полицаи. Казаха, че викат Желяз в събота, в 10 часа, в полицията, за справка относно ПТП, на което Желяз е бил свидетел. Аз, като майка, се разтревожих и ги попитах: къде е станала тази катастрофа, кога, има ли пострадали? Те ми отговориха: нека си остане наша тайна, елате утре. Синът ми наистина е бил свидетел на ПТП, в София, но преди 2 години. Тогава, като свидетел, си е оставил и данните. И самият Желяз се учуди: защо едва сега ме викат?”, разказва майката.
Двамата се явили в събота в полицията. Желяз влязъл вътре, тя останала да го чака. След един час я извикали, съобщили й, че е задържан и й казали да му донесе одеяло, храна и принадлежности. „Останах в шок”, признава Мариела.
Междувременно, близките на Желяз Андреев призоваха гражданите да подкрепят младия мъж и да не се допусне екстрадирането му. Те създадоха за целта и страница във Фейсбук.
Повдигнатото обвинение от Прокуратурата във Флорида срещу Желяз е с дата 24.10.2016 г. - за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics. Като такъв, той осъществява продажби на авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Желяз, който е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство, с компания, регистрирана в България, с централен офис в САЩ, никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава. Важно е да се отчете, че към момента на извършените продажби, а и досега, не съществува ембарго на ЕС и България със Сирия.
Желяз кандидатсва за работа в AW Tronics през сайта jobs.bg и след като е одобрен на интервю, стартира на позицията „Продавач Интернет Търговия“ – най-ниското ниво в йерархията на отдел „Продажби“. Задълженията му са да се свързва директно с клиенти по имейл и по телефон, с цел презентиране на продуктите и услугите на компанията и продажбата им. Както на Желяз, така и на всички останали служители на неговата позиция, компанията предоставя портфолиа от клиенти и техните контакти. Сирийските Авиолинии са една от компаниите в портфолиото на Желяз. В рамките на малко повече от половин година той осъществява няколко сделки с този клиент, като повечето сделки са по време на 6-месечния му изпитателен срок.
На нито един на служителите на тази позиция, в това число и на Желяз, никога не им е провеждан инструктаж за ембарго и при постъпването им на работа в компанията никога не са им давани инструкции да не работят с клиенти от определени държави. Нито един служител не е знаел, че трябва да е наясно кои стоки са с двойна употреба, кои държави са под ембарго със САЩ и как се оформят митнически декларации.
В резултат на осъществените през 2013 и 2014 година общо 7 сделки със Сирийските Авиолинии, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.
Желяз напуска работа в AW Tronics през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време Желяз вече е служител на Луфтханза Техник София. На 16 март 2018 г. е освободен от работа в Луфтханза поради присъствие на името му в Черния списък на Търговския департамент на САЩ.
Близките му търсят отговори на въпросите: защо Желяз трябва да бъде съден за това, че не е минавал обучения и инструктажи за законите на чужда държава, а просто е вършел работата си, като останалите си колеги на неговата позиция; как българските граждани, служители на международни компании, са защитени от Държавата от подобно подвеждане под отговорност и т.н.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че Желяз е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. „Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, когото сме задържали. С части за самолети, със сирийски субекти, за които обаче, има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура”, каза още Румяна Арнаудова.
Желяз е завършил Природоматематическа гимназия в Добрич и бакалавър специалност „Културология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в София.
Днес прокурорът разреши свиждане на Желяз с майка му.  НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди