изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:46 EET
Окръжен съд - Добрич постанови „подписка“ за българина, издирван със заповед за арест от САЩ с цел последваща екстрадиция    
Ред и сигурност    Окръжен съд - Добрич наложи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на българския гражданин Желяз Андреев, издирван със заповед за арест от САЩ. Съдът остави без уважение искането на Окръжна прокуратура за временното задържане под стража на родения в Добрич 29-годишен мъж до образуването на производство по екстрадиция по искане на компетентните власти на САЩ. Молбата за временно задържане е подадена на основание на Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.

          От данните по делото става ясно, че Желяз Андреев е издирван въз основа Заповед за арест, издадена на 21.10.2016г. от Областен съд на Южен окръг Флорида, САЩ, по обвинения в „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго - в шест случая“, квалифицирани като престъпления, наказуеми по законите на САЩ с лишаване от свобода до пет, респективно - до двадесет години.

            В повдигнатите обвинения срещу българския гражданин се твърди, че между септември 2013г. и юни 2015г., в качеството си на служител на позиционирана в София българска компания, представлявана от ирански гражданин, Андреев е участвал в конспирация с други непосочени лица, целяща снабдяването на Сирийските арабски авиолинии/SAA/ със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките.

            След като обсъди и прецени приложените по делото материали, становищата и доводите на страните, Окръжен съд - Добрич изрази резерви по отношение на твърдението на представителите на прокуратурата, че вменените от американските власти деяния имат своите аналози в българския НК, като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда.

Съдът коментира още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.

„От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ - технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“, посочва Окръжният съд.

По силата на двустранния договор между България и САЩ, основна предпоставка за реализиране на предварителното временно задържане е случаят да не търпи отлагане, коментира още съдът. В случая обаче обвиненията срещу Андреев са били повдигнати към 21.10.2016г. посредством обвинителен акт, внесен в Районния федерален съд на САЩ за Южния район на Флорида, а издирването с червен бюлетин на Интерпол е от 30 март тази година. За период от близо две години не е била използвана нито една от международно приетите форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване, а тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането, сочи съдът.

Окръжният съд прецени още, че опасността българският гражданин да се укрие или да извърши престъпление до депозиране на молбата за екстрадиция е изключително ниска. Андреев е с висше образование, неосъждан, с постоянен адрес в Добрич и настоящ в София. Той има постоянна работа по трудов договор, няма данни да е напускал страната, няма данни и за каквито и да било противообществени прояви. За евентуално започналото разследване на американските власти е разбрал преди повече от година и като добросъвестен гражданин на страната е изчакал предприемането на евентуални правни действия спрямо него. „Особено съществен е и фактът, че разбирайки за предприетото от полицейските органи издирване, доброволно и без да е бил призован Андреев се е явил лично в Първо РУП-Добрич, за да окаже съдействие по случая“ посочва съдът.

Отчитайки изложените констатации, съдът прецени, че задържането под стража на Андреев би довело до напълно неоправдано ограничаване на гражданските му права. Воден от тези съображения съдът прие, че мярката за неотклонение „подписка“ е адекватна и достатъчна да гарантира участието на мъжа в процедурата по екстрадиране.

 Окръжният съд определи 29-годишният мъж да изпълнява наложената му мярка „подписката“ за срок от 60 дни по настоящия му адрес в София.

Определението подлежи на незабавно изпълнение. То може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна в 3-дневен срок от днес.

Окръжен съд - Добрич

Връзки с обществеността

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди