изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:16 EEST
ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ: ЕВРОПА ИСКА ДА ОГРАНИЧИ НАШИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ    
Политика Българските превозвачи взеха много сериозен дял в международните превози и в момента се прави всичко възможно този дял да бъде ограничен, заяви в Добрич евродепутатът Петър Курумбашев, на среща с добричлии на тема „Накъде върви Европа”. Европа иска шофьорите да не спят в камионите, а договорите, които носят в себе си, включително и трудовите, да бъдат преведени на няколко езика. Друго изискване било те да имат агент в съответната държава. „Това не е проблем за една фирма, която има 300 камиона. Но за фирма, която е с пет или два камиона, е смъртоносно”, коментира евродепутатът.



Като невъзможно той определи и искането шофьорите да се прибират на всеки три седмици. Това означава фирмата да бъде обречена на фалит. По този въпрос обаче Европа не е единна. Западните държави искали това, а източните – не. Чехите коментирали, че за тях може би е добре, защото българите трудно ще се прибират от Германия до България и ще поотпаднат от бизнеса. А чехите лесно ще се прибират от Германия до Чехия, защото просто ще минават границата.
Относно предстоящото приемане бюджета на Европарламента за следващите 7 години, Курумбашев коментира следното: „Проблемът е как да се покрие вноската на Великобритания, тъй като някои от държавите са съгласни да повишат своята вноска, но има и такива, които са категорични, че не желаят да го направят. Като български представители в ЕС ще настояваме фондовете, които пряко ни касаят, да бъдат намалени в най-малка степен”, категоричен бе Курумбашев. Според него, на първо място това е Програмата за развитие на селските райони, а също така оперативните програми „Регионално развитие” и „Околна среда”. „Нашият интерес и този на държавите от Централна и Източна Европа е по-скоро насочен към Кохезионните фондове, които пряко ни помагат в изграждането на инфраструктурата както в общините, така и като държава. Също и земеделските субсидии. Свидетели сме, че те са един много реален помощник в нашето земеделие през последните години. Според мен, ще има намаление, но няма да е голямо. Незаслужено плашат хората, че след 2020 година няма да има еврофондове”, каза евродепутатът и допълни, че очаква намаления с 10-20 процента.
Петър Курумбашев изрази безпокойството си от поведението на САЩ спрямо Сирия. „Много ми е неприятно да чета изявления в Туитър на американския президент, който казва: „Ние утре ще изстреляме ракети”. Аз такова чудо не си спомням и по време на Студената война – да излиза американският президент и да казва: „Утре ще изстреляме ракети по Сирия”, на другия ден: „Аз това точно не съм го казал, може да не е утре, може да не са ракети”. Не мисля, че това е начин да комуникират държавите. Така изведнъж може да се окажем на ръба на една война”, каза евродепутатът и допълни, че позицията на българската държава трябва да е на страната на тези, които искат да намаляват напрежението, които искат да има диалог, а не на тези, които отправят заплахи през социалните мрежи.
По отношение за изборите за ЕП, които са след 13 месеца, Петър Курумбашев сподели мнението си, че БСП може да постигне много добър резултат, ако успее да обедини и други формации, които са в лявото пространство – Движение 21 или АБВ.
Помолен да коментира ситуацията с нашия съгражданин Желяз Андреев, евродепутатът каза: „Историята е много неприятна. Очевидно американското правосъдие смята, че всички, които са участвали в тази фирма, са обект на тяхното правосъдие. Необходимо е обективно да се разследва доколко хора от най-ниското ниво имат участие в този процес. Нашата правосъдна система също трябва да се постарае да изясни този случай, а не да го остави като едно искане, дошло от американска страна. Такова предаване на наши граждани на друга държава би повлякло доста сериозен прецедент за бъдещи такива случаи”, посочи Курумбашев.
По-късно той се срещна с жители на град Каварна. Пред тях евродепутатът се ангажира да съдейства за реализиране идеята на кмета Нина Ставрева за внедряването на екологичен транспорт в морския град. Каварна е град, в който този вид транспорт може да се внедри сравнително лесно, каза евродепутатът. Това е едно добро решение да се стига до определени исторически обекти и забележителности в района.
Според Курумбашев, наложително е ново, действително картиране на защитените зони в района, което да не се прави със затворени очи, а с активното участие на местните хора и под граждански контрол. Нина Ставрева изрази увереност, че финансиране за такова картиране ще бъде намерено скоро и че по нейно настояване МОСВ е включило в екипа и международни експерти.
Петър Курумбашев е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и единственият член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN) от България.Той работи активно за стимулирането на прехода на транспортния сектор към чиста енергия чрез насърчаването на електрическата мобилност и използването на горивни клетки и водород. По негова инициатива идеята за финансови стимули и насърчаване на електрическата мобилност и водород в транспорта бяха включени и в доклада на Европейския парламент относно бюджета на ЕС след 2020 г. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди