изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:02 EEST
СТОТИЦИ ДОБРИЧЛИИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ЖЕЛЯЗ    
Общество Стотици добричлии пристигнаха пред сградата на Съдебната палата, за да подкрепят несправедливо обвинения в нарушаване законите на САЩ Желяз Андреев. Протестиращите издигнаха плакати с надписи „Желяз е невинен”, „Аз съм Желяз”, „Няма да дадем Желяз”, „Българийо, не погребвай живи децата си”.

Далеч преди началния час на протеста  - 18.00 ч., пред съда се изви дълга опашка от желаещи да се подпишат в петицията за незабавно спиране на процеса по екстрадирането на 29-годишния мъж. „Да се спре екстрадицията на Желяз Андреев. Да се проведе справедлив процес на територията на Република България, ако се докаже, че Желяз Андреев е нарушил българското законодателство. Ние искаме справедливост за българските граждани и за Желяз. Искаме адекватен и независим от световните сили съд” - се казва в подписката.

Сред стотиците протестиращи бяха родителите и сестрата на Желяз, техни колеги, родственици и приятели, познати и непознати. Пред Съдебната палата дойдоха и негови бивши учители. Сред тях бе и учителката му от първи клас Тодорка Радилова, която носеше снимка на първи клас и показваше кой е Желяз. На протеста се оказаха представители на три хорови състава в Добрич – „Добруджански звуци”, Хорът на учителките и дамската формация „Мистика”. Песента „О, Добруджански край” огласи пространството пред Съдебната палата.



„Надявам се на голяма съпричастност от добричлии. Очаквам този протест да предизвика вълна от подкрепа към Желяз, вълна на внимание от институциите за един успешен край на сваляне на обвиненията към него и за спиране на неговата екстрадиция. Много ми олекна, защото детето ми е на свобода. Имам вяра в българския съд и в българските институции. Ако се наложи, ще се търси и юридическа помощ от Америка. За тази цел вече има разкрита банкова сметка” - заяви майката на Желяз, Мариела Денчева.

„Случаят на Желяз изисква опитен адвокат, който може да отдели повече време. Молим ви не само за финансова подкрепа, но и за препоръки за добър адвокат по Наказателно право във Флорида (Criminal Defence)”, пишат близките на Желяз в групата „Да спрем екстрадирането на Желяз”. Според информация в Интернет, защитата на Желяз Андреев ще е между 30 000 и 50 000 долара.



Прозрачното и целесъобразно използване на събраните средства ще бъде подсигурено от обществен съвет за наблюдение, който ще е съставен от омбудсмана на Република България, адвокат и представител на обществото.

В случай, че делото по екстрадиция на Желяз завърши благополучно и не се налага наемането на адвокат в САЩ, средствата ще бъдат дарени на проекта „Къща на децата“: http://nmd.bg/campaigns/kashta-na-detsata/opisanie/, се казва още в групата „Да спрем екстрадирането на Желяз”.

Дарителска сметка за набиране на средства за адвокатска защита в САЩ за Желяз Андреев:

Сметка: 70001523245831

IBAN: BG24UNCR70001523245831

Валута: BGN

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Желяз Михайлов Андреев

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди