изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:00 EEST
Какво ново на пазара на недвижими имоти?    
Икономика56% повече запитвания от клиенти за първото тримесечие на 2018 г. спрямо последното тримесечие на миналата година.


Анализи и тенденции

Пазарът на недвижими имоти през първите месеци на 2018 г. у нас стартира при запазени нива на лихвите по жилищните кредити, намаляване на лихвите при потребителските заеми и при по-висок ръст на строителството.

Жилищни имоти - проучвания, данни, тенденции

Статистическите проучвания на Евростат за третото тримесечие на 2017г. показват, че страната ни е сред най-бързо развиващите пазари на недвижими в света.

На кое място се нареждаме за първото тримесечие на 2018 г. ще разберем след 11 април, когато Европейската статистическа служба оповести актуализирани данни.

Националният статистически институт от своя страна публикува данни относно нивата на цените за последните три месеца на 2017 г. от които става ясно, че ръстът на цените е достигал 8%, което е с 1,6% повече в сравнение с предходното тримесечие.

Според експерти, ако годишният ръст за трите тримесечия на 2017 г. е бил приблизително 9%, а през последното тримесечие паднал под 9%, това потвърждава очакванията за възходящ пазар, но с по- бавни и умерени темпове.

Данните на НСИ по отношение на новото строителство показват спад от 15,1% при издадените разрешителни за строеж през последното тримесечие на 2017 г. спрямо предходния период на същата година. Ако се направи сравнение на нивата на издадени разрешителни за същия период на предходната 2016 г обаче става ясно, че издадените разрешителни са се увеличили с 15.5%.

Най-много разрешителни има издадени в областите Пловдив - 215, София - 201, Бургас - 123 и Варна - 116. От оповестените данни се вижда и че най-голям процент жилища предстои да бъдат реализирани в областите София - 2 703, Пловдив - 1 642, Варна - 697 и Бургас – 531.

Търсене

Arco Real Estate отчита по-висок процент на запитвания от клиенти относно закупуването на жилища, като за първото тримесечие на 2018 г. запитванията са скочили с 56% спрямо последното тримесечие на миналата година.

Какво търсят клиентите?

Около 88% от клиентите на Arco Real Estate търсят да закупят апартаменти, като най-голям интерес има към тристайните жилища, които съставляват 47 % от общото търсене. Цената, която са склонни да заплатят купувачите за тристаен апартамент е средно около 135 000 Евро.

След тристайните апартаменти се нареждат двустайните, за които клиентите са склонни да заплатят около 64 000 Евро.

Наблюденията на брокерите от Arco Real Estate през тези няколко месеца върху търсенето на жилища в София показват, че купувачите проявяват най-голям интерес към покупката на жилища с площ от 70 до 110 кв.м. с крайна продажна цена от 77 000 до 130 000 Евро.

Апартаменти в районите Кръстова вада, Витоша, Център, Оборище, Лозенец, Бъкстон, Малинова долина, Редута, Дианабад са най-атрактивни за купувачите.

Столичните квартали Хаджи Димитър, Гео Милев, Банишора, Люлин 6 се радват на среден интерес, а най-нисък интерес има към районите Зона Б-5, Разсадника, Дружба 1, Младост 3, Слатина, Борово, Света Троица, Белите брези, Връбница 2, Западен парк.12,47% от общото търсене на жилища за периода на проведения анализ се пада на къщите на територията на София.

Предлагане

Ръст от 17,06% спрямо същия период на миналата година се наблюдава и в предлагането на жилища на територията на столицата, като най-малък е процентът на предлаганите жилищни имоти като ателиета, мезонети, етажи от къща (1,85% от общото предлагане), следват къщите (2,67%), и накрая се нареждат апартаментите (95,48).

Тристайните жилища на средна цена от 1000 Е/кв.м. са с най-голямо предлагане. Следват 2-стайните апартаменти с осреднена цена от 1020 Е/кв.м., а най-малко е предлагането на многостайни и едностайни жилища.

Най-голямо предлагане на жилища за продажба сред клиентите - продавачи на нашата брокерска агенция има в районите: Витоша (8,67%) със средна цена от 1085 Е/кв.м., кв. Малинова долина (7,40%) - 890Е/кв.м.; кв. Бъкстон (6,98%) - 1110 Е/кв.м.; кв. Кръстова вада (6,13%) – 1033 Е/кв.м.; кв. Манастирски ливади - Запад (6,13%) - 947 Е/кв.м. и кв. Овча купел (5,92%) - 859 Е/кв.м.

Търговски и офис площи

Интересът към офис площите сравнен с останалите бизнес имоти се запазва все така висок, като за това свидетелства и общият процент отдадени площи през изминалата година. Този обем, по данни от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton е с 46% по-висок спрямо 2017 г. Експертите са на мнение, че засиления интерес към офис площите идва от интереса на големите Аутсорсинг компании, които намират пазара у нас за много привлекателен.

През 2018 г. се очаква на пазара на бизнес имоти да се появят около 180 000 кв.м нови офиси, като цените за момента се запазват стабилни (около 13,50 евро/кв.м.), но тенденцията е плавно да вървят нагоре.

Що се отнася до търговските площи, тази година се очаква откриването на двата нови мола във Варна и Пловдив (Delta Planet Mall и Plovdiv Plaza), с които общият обем на търговски площи ще нарасне със 75 000 кв.м.

Пазарът в столицата е стабилен, но се очакват леки повишения при наемите на помещения на основните търговски улици. Към момента не се предвижда разкриване на големи нови търговски площи в София.

 Ваканционни имоти

Данни на Министерството на туризма за първия месец от новата година показват, че посещенията на чужденци в България са се увеличили с 18,8% спрямо същия период на предходната година.

Тези данни недвусмислено показват повишаване интереса на чужденците към родните курорти, което респективно води до по-засилен интерес към покупка на имоти в курортните градове и селища по родното Черноморие. 

 Предлагане

 Данните на Arco Real Estate за първото тримесечие на 2018 г. сочат, че около 14% от предлаганите в агенцията имоти са по Черноморието, с което се запазва съотношението към общия обем предлагани имоти, което беше регистрирано в предходното тримесечие. Данните показват още, че най-голямо е предлагането на двустайни жилища от около 67 кв.м. и продажна цена от около 875 евро на кв.м., а веднага след тях се нареждат едностайните апартаменти средна квадратура от около 40 кв.м. и средна цена 858 Е/кв.м. Малко по-надолу в класацията са 3-стайните със средна квадратура от 102 кв.м. и средна цена от 957 Е/к.м., а най-ниско е предлагането на многостайните апартаменти със средна квадратура от 168 кв.м. и средна цена от 1160 евро за кв.м. 

 Пловдив

Пловдив запазва позициите си като един от най-бързо развиващите се градове в страната. Това е и една от основните причини за регистрирания ръст от близо 8% в цените на имотите в района.

Търсене

Най-голям процент (около 91%) от клиентите на нашата брокерска агенция в гр. Пловдив търсят да закупят жилище, като предпочитаните квартали са Център, Въстанически, Кючук Париж, Кършияка.

Купувачите търсят да закупят предимно двустайни и тристайни апартаменти с площ от 65 до 100 кв.м. с осреднена продажна цена от 64 800 Евро.

От Arco Real Estate отчитаме завишен интерес и към покупката на апартаменти в новопостроени или новостроящи се сгради.

Предлагане

За анализирания период най-силно е предлагането на тристайни жилища със средна квадратура от 98 кв.м и средна цена от 660 Е/кв.м. Следва предлагането на 2-стайни апартаменти със средна квадратура от 71 кв.м. и средна цена от 643 Е/кв.м.

Най-голямо предлагане на жилища от нашите клиенти в гр. Пловдив се отчита в кв. Христо Смирненски (44,83%), кв. Западен (15,51%), кв. Кючук Париж (13,97%) и кв. Център (7,76%).

Arco Real Estate предлага пълно обслужване в областта на недвижимите имоти. Компанията е собственост на Естонската Arco Vara Group, основана през 1992 г., в момента най-голямата компания за недвижими имоти в Балтика. Екипът й се състои от над 170 утвърдени специалисти, със 17 офиса в 3 държави: Естония, Латвия и България. Arco Real Estate е ексклузивен представител по продажби на най-големите естонски инвестиционни проекти в България – BLVD Residence и LIVD Apartments. www.arcoreal.bg


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.95 секунди