изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:26 EET
ДОБРУДЖАНСКАТА СВАТБА – ТРАДИЦИИ И НОВОСТИ    
Култура От най-дълбока древност хората честват празника на създаване на семейството. Хилядолетията са окичили този празник със странни обичаи и символични обреди и постепенно той е придобил все по-голямо значение у всички народи. Сватбата, чрез комплекс от ритуали и действия, отразява по своеобразен начин един важен преход в живота на човека, промяна в личностния и социален статус, отделяне от едно семейство и начин на живот и приобщаването му към друго.

Традиционната българска сватба е една съвкупност от предхристиянски ритуали, които народът ни е съхранил през вековете. Какъв е бил сватбеният обичай в добруджанския край преди и може ли да се направи паралел със сега съществуващите?  Как е изглеждала сватбената одежда преди 100 години и какво представлява сватбената рокля сега? Какво е имало на трапезата в деня на сватбеното тържество?
В петъчния предиобед /20 април, 11.00 ч/ на Нимфеума в Двореца в Балчик модели, пременени в традиционни сватбени облекла и съвременни булчински рокли, ще ни разходят през времето.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди