изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:11 EEST
В СВЕТА НА ДОРА ГАБЕ    
Култура През 2018 г. се навършват 130 години от рождението на голямата българска поетесата Дора Габе (1888-1983). Регионална библиотека „Дора Габе” планира редица прояви, свързани с годишнината. Като част от инициативите е подготвената фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”, представяща документи  за живота и многопластовото творчество на именитата поетеса.  След откриването ѝ в Добрич, на 23 април /понеделник/ от 10.00 ч. в централното фоайе на библиотеката, изложбата ще гостува в Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, както и в други културни институции в областта и страната.


Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” разкрива съществени моменти от един дълъг и богат на дела житейски път на видната добруджанка чрез документи и фотоси от различни периоди и различни сфери на нейната реализация. Документите са част от библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на г-жа Виолета Пенева, ИК „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”.

Потребителите и гостите на библиотеката могат да видят факсимилета на документи, ръкописи, кореспонденция, снимки, свързани със семейството ѝ, с хора и факти от нейния личен и творчески живот. Специално място заема приятелството на Дора Габе с децата – показани са изображения на книги за деца, както и фотоси, запечатали срещи на поетесата с деца от Добрич и страната.

Известна е нейната силната връзка с Добруджа и усилията ѝ, насочени към добруджанското национално движение за освобождението на края. Този важен аспект от живота ѝ също е разкрит чрез снимки и текстове. Активната преводаческата дейност на Дора Габе е представена  чрез изображения на книги на чужди автори, преведени от нея.

Изложбата е експонирана в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” и може да бъде разгледана от 23 април до 31 май 2018 г.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди