изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-07-04 @ 19:01 EEST
ФОТОДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „В СВЕТА НА ДОРА ГАБЕ”    
Култура Вчера в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” беше открита изложбата „В света на Дора Габе” от директора на библиотеката г-жа Невяна Христова и кмета на гр. Добрич г-н Йордан Йорданов. В своето приветствие г-н Йорданов сподели, че е израснал в с. Дъбовик и още си спомня споделеното от възрастни хора за голямата българска поетесата Дора Габе.  Той поздрави младите четящи хора на Добрич и им пожела да продължават да търсят истината в книгите.


Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” разкрива съществени моменти от един дълъг и богат на дела житейски път на видната добруджанка чрез документи и фотоси от различни периоди и различни сфери на нейната реализация. Документите са част от библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на г-жа Виолета Пенева, ИК „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”.Потребителите и гостите на библиотеката могат да видят факсимилета на документи, ръкописи, кореспонденция, снимки, свързани със семейството ѝ, с хора и факти от нейния личен и творчески живот. Специално място заема приятелството на Дора Габе с децата – показани са изображения на книги за деца, както и фотоси, запечатали срещи на поетесата с деца от Добрич и страната.
Известна е нейната силната връзка с Добруджа и усилията ѝ, насочени към добруджанското национално движение за освобождението на края. Този важен аспект от живота ѝ също е разкрит чрез снимки и текстове. Активната преводаческата дейност на Дора Габе е представена  чрез изображения на книги на чужди автори, преведени от нея.Изложбата е посветена на 130-тата годишнина от рождението на Дора Габе и е експонирана в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе”. Тя може да бъде разгледана от 23 април до 31 май 2018 г., а след това ще гостува в Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, както и в други културни институции в областта и страната.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди