изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:03 EET
МОРЕТО ИЗЯЖДА ПО 25 ДЕКАРА БРЕГОВЕ НА ГОДИНА ПРОБЛЕМЪТ ПО ДОБРУДЖАНСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ Е СЕРИОЗЕН    
Новини Морето навлиза в сушата с 25 дка на година, а районът на Шабла е най-застрашен, алармира още приживе покойният вече проф. Веселин Пейчев, бивш директор на Института по океанология при БАН. Както НДТ вече писа, МРРБ отпуска 2 061 900 лева за брегоукрепителни мероприятия на част от крайбрежната ивица край Шабла.  С 1 891 900 лева ще бъде укрепен брегът в района на къмпинг „Добруджа“, а с останалите средства – брегът край село Крапец.


Според учените от БАН, абразията е два вида - брегова и дълбочинна. Дълбочинната образува ямите по морското дъно, вследствие на морските течения, но тя е по-бавна и при нея процесът е обратим. Едни течения като минават образуват дънните ями в морето и на места го удълбочават, но впоследствие минават други течения с обратната посока и там където е имало яма, тя се запълва отново и изчезва.
Бреговата абразия е резултат от съприкосновението на морското вълнение с брега. Процесът е по-сериозен по Добруджанското крайбрежие, защото структурата на брега там е по-различна. Шабленските брегове са от льос. Това е изключително дребнозърнеста структура, която се разрушава от вълните. Сериозно влияние оказват зимните щормове в района от румънската граница - северно от нос Шабла, в района на Крапец, на къмпинг "Добруджа". От вълнението льосът се руши и така морето навлиза навътре в сушата". Докато Добруджанското крайбрежие е от льос, то в района на Бургас и на юг от Бургас брегът е съставен от вулканични скали и това е основната причина там да няма толкова силно изразено навлизане на морето навътре в сушата. Доказателство за това са фактите от наблюденията ни - в района на Шабла навлизането навътре на водния басейн ежегодно е с 1,5-2 метра, докато от Бугас надолу в посока юг до турската граница средногодишно морето навлиза с по 1 см. , беше обяснил проф. Пейчев.
Освен че се руши брегът под действието на вълните, за навлизането на водния басейн навътре в сушата допринася и повишаването на нивото на световния океан вследствие на затоплянето. За последните 100 години температурата на Земята се е покачила с 0,74 градуса по Целзий, но няма доказателства засега, че това се дължи на човешката дейност на планетата. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди