изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:21 EEST
СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДОБРИЧ    
НовиниОбщинският съвет на Добрич има нужда от нова система за гласуване. За това предупреди в началото на вчерашната сесия председателят Иво Пенчев. Той обясни, че на предишното заседание един от пултовете за гласуване е дефектирал и се наложило пренасочване на системата за гласуване към резервния.

Миналия месец е била повикана фирмата, която е доставила системата и се грижи за поддръжката й. Оказало се, че тази система, която е инсталирана през 2006 година, е морално остаряла и резервни части за нея вече няма. Опасявам се, че ако започнат да дефектират останалите пултове, ще се окажем в невъзможност за провеждане на заседания, каза Пенчев.  От фирмата са направили презентация на нова система за гласуване, която е с подобни пултове. Офертата, която са изпратили, е 18 хиляди лева с ДДС. Другата алтернатива е да правим безхартиени заседания, за което аз анонсирах още  преди две години. И двете системи обаче са свързани с пари, каза още председателят на Общинския съвет. Вариантите за действие ще се обсъждат на следващите заседания на постоянните комисии.

Да бъдат анексирани договорите на потребителите на вода с ВиК-Добрич, като в тях бъде включена допълнителна клауза за обезщетения в случай на спиране на водата - такова предложение направи на вчерашната сесия на Общинския съвет в Добрич представителят на Реформаторския блок Михаел Игнатов. Според него действащата Наредба № 4 за условията и реда на ползване на водоснабдителните системи дава възможност за прибавяне на допълнителни условия в договорите. Предложението на Игнатов е ако потребителят не получава вода повече от 12 часа, да му се опрости половината от сметката за предходния месец. Ако пък вода липсва повече от 24 часа, гражданинът трябва да бъде компенсиран с опрощаване на цялата му сметка за предишния месец.

Михаел Игнатов попита защо областната администрация не е предприела никакви действия, при положение че градът бе без вода 3-4 дни и какво смята тя да направи за разрешаване на проблемите с водата в Добрич – честите аварии, липсата на налягане, общата вода, цената и др. Същите въпроси съветникът зададе и към депутатите от региона, като ги призова да предприемат законодателни инициативи, свързани с проблемите с водата в област Добрич.

Игнатов попита кога МРРБ ще смени ръководството на ВиК-Добрич и попита колко дни областта и Добрич трябва да са без вода, за да се случи това.

Общински съвет – Добрич одобри докладите на читалищата в град Добрич за осъществените от тях дейности и изразходваните средства през 2017 година. Кметът на Добрич Йордан Йорданов поиска думата при докладната за читалище „Йордан Йовков”. Той припомни, че през декември е получена дълго чаканата субсидия за покрива на читалището. През февруари на сесията бяхме свидетели на един сценарий и се обясняваше как общината не е предприела действия за този покрив. След сесията бе сформирана комисия и бе взето важно решени да дадем средствата целево на читалището. Два месеца по-късно искаме да знаем какъв е резултатът от това. Дали е започнал ремонтът и докъде са стигнали дейностите, попита кметът. За периода от тези два месеца от декември до февруари бяхме започнали процедури по обществени поръчки, но бяхме обвинени, че не се грижим за читалището. Сега искаме да знаем на какъв етап е реализацията, след като е минало същото време, заяви още Йорданов.
В отговор Божанка Вуцова, която е член на читалищното настоятелство, заяви, че е трябвало да се уточни дали ремонтът ще се счита като текущ
, или като основен. В момента тече процедура по избор на изпълнител по проектиране. До 20 дни той трябва да представи проекта за основен ремонт на покрива и тогава ще имаме количествено стойностна сметка и да обявим същинската процедура за ремонта, посочи още Вуцова.
Кметът благодари за отговора, като заяви, че ще изпратят официално писмо до секретаря на читалището със същите въпроси.

Общинският съвет на Добрич прие финансово икономическите резултати на годишния отчет на  ДКЦ-2 за 2017 година. Приходите на дружеството през изтеклата година са в размер на 1 792 000 лева, като се отбелязва ръст в сравнение с 2016 година, когато техният размер е 1 586 000 лева. Докладната предизвика редица въпроси и коментари у съветниците. От отговорите на кмета Йордан Йорданов стана ясно, че все още няма финансова институция, която да кредитира задължението на здравното заведение към НАП и че общината е готова солидарно, съвместно с кредитна институция, да участва в предоставянето на   нужната сума  на ДКЦ-2, за да може здравното заведение да функционира.
Задълженията са повече от 1 500 000 лева. Опитахме се да изпълним решението на общински съвет за отпускане на банков кредит на ДКЦ-2 с цел финансиране задължения към НАП, каза кметът. Вариантът към момента е само един и той е да оздравим ДКЦ-2 , защото създадената преди година комисия нямаше конкретно предложение и продължихме да търсим варианти за оздравяване, допълни той
Дали общината  ще  може да се включи, ще стане ясно следващия месец. Изчаква се  изтичане  на три месечния срок за отмяна на финансовата корекция за депото.

По материали на Радио Добруджа и Дарик Радио Добрич 

http://dobrudjabg.com/

https://dariknews.bg

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди