изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:15 EET
СЕДМИЦА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА „КОНСТАНТИН ИЛИЕВ“    
Култура От 8 до 11 май  Добрич ще се оглася от красотата на камерната музика. Тазгодишната проява е  посветена на 30 години от кончината на Константин Илиев. Стилното събитие, което ще събере всички любители на нежността и удивителното звучене на камерната музика, ще бъде открито на 8 май /вторник/ в 19 часа, в Огледална зала „Нели Божкова“ с концерт на ансамбъл „Musica Nova Sofia“  с диригент Драгомир Йосифов.

Ансамбъл „Musica Nova Sofia“ обединява група композитори, инструменталисти и диригенти и е един от малкото постоянни състави, чиято дейност е съсредоточена върху изпълнението на нова музика у нас. Създаден в началото на 90-те години на ХХ век, ансамбълът започва дейността си с участие в ежегодните прегледи Нова българска музика с премиери на творби от Лазар Николов, Георги Тутев, Божидар Спасов и Константин Илиев. След основаването на българска секция на Международното дружество за съвременна музика (IGNM), ансамбълът поема основната част от ежемесечните концерти, организирани от секцията, а след основаването на фестивала „МУЗИКА НОВА“ през 1993 г. е тясно обвързан с неговите прояви. Многобройни са успешните им изяви на музикални форуми у нас и в чужбина и съвместната им работа с имените музиканти. Музиката на Константин Илиев заема специално място в репертоара на състава. Нему принадлежат премиерите на Tempi concertati VII, Четири кратки пиеси за инструментален квинтет, „Музика за Слав“.
На 9 май /сряда / любителите на камерна музика ще имат удоволствието да се насладят на Клавирно дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова  (на 4 ръце).“Клавирното дуо Щерева-Симеонова е явление в българския музикален живот. Прецизност, култура, темперамент, красота на тона, оригинална интерпретация, собствено музикално лице. От предкласиката до най-нови творби, те изпълняват майсторски, като зрели изпълнители на световно ниво…”   - казва за тях член кор. на БАН, академик, проф. Николай Кауфман. Създадено преди 20 години, клавирно дуо Десислава Щерева – Евгения Симеонова непрекъснато разширява и обогатява репертоара си. Голяма част от него е нов, непопулярен и е прозвучал в редица престижни зали, на концерти и фестивали. Наред с интерпретациите на утвърдени творби от световния репертоар за подобен ансамбъл, дуо Щерева – Симеонова осъществява премиери в България и на творби от Леополд Кожелух, Дариус Мийо, Франсис Пуленк, Жано Хайнен и Конлън Нанкароу. Доказателство за високото им изпълнителско майсторство са създадените редица български творби за клавирно дуо, съобразени със спецификата на техния ансамбъл и посветени на тях.
Изявите им на наши и международни сцени бележат непрекъснат възходящ успех. Дуото е носител на „Кристална лира“. В последните няколко концертни сезона дуото проявява подчертан интерес към произведения за различни формати клавирни ансамбли за 4, 6 и 8 ръце с творби от епохата на барока и класиката. Значима художествена стойност имат реализираните студийни записи на дуото за БНР, а за  БНТ осъществяват поредица от филми, някои от които, посветени  на ансамбъла. Понастоящем Десислава Щерева е доцент в Катедра "Пиано" при Теоретико Композиторски и Диригентски факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и в НБУ. Евгения Симеонова е професор в Катедра "Пиано" при Теоретико Композиторски и Диригентски факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров", София.

На 10 май /четвъртък / предстои Камерен концерт на Петър Карагенов - пиано и Шерил Пейсин Лий – сопран. Петър Карагенов – пиано, е роден през 1993 г. в гр. София. Завършил е НМА „проф. П. Владигеров“ в класа по пиано на проф. Стела Димитрова-Майсторова.От 2017 г. изучава вокален акомпанимент в Университета за музика и изпълнителско изкуство - Грац, Австрия в класа на проф. Йозеф Брейнл. Носител на награди от престижни национални и международни конкурси. През годините Петър Карагенов е неколкократен солист на Държавна Опера – Пловдив, Врачанска Филхармония, Академичен Симфоничен Оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Успешно участва в наши и задгранични музикални фестивали, а тт 2017 г. активно концертира с различни камерни формации в Австрия.
Шерил Пейсин Лий – сопран, е родена в Сингапур. Започва обучението си по пеене в Академия по изкуствата “Нанянг” под ръководството на Нанси Юен. Продължава в Европа, където завършва пеене в Университета за музика и изпълнителско изкуство - Грац, Австрия в класовете на Мартин Клийтман (пеене), Йозеф Брейнл (песенна интерпретация), Роберт Хайман (ораториално пеене). Участва в редица оперни постановки, а нейният дебют със Сингапурската лирическа опера, изпълнявайки ролята на Ческа в операта Джани Скики от Дж. Пучини има голям успех. Като концертиращ артист е промотирана от Young Musicians Society (Singapore), Steierischer Tonkünstlerbund (Austria) и Szene instrumental (Austria). През годините изнася редица рецитали из Европа, Сингапур и Хонгконг. Има специално отношение към съвременния вокален репертоар, като в нейна интерпретация за първи път прозвучават редица творби на Сингапурския композитор Америк Го. През 2016 г. получава Стипендията за надарени музиканти на град Грац, както и Почетната награда за изпълнителство на Университета за музика и изпълнителско изкуство, Грац.
Седмицата на камерната музика ще бъде закрита в петък - 11 май, с концерт „Славянска музика“ на Български Камерен Оркестър – Добрич, с диригент Алексей Измирлиев.
Във всички дни на проявата ще звучат прекрасни творби на Константин Илиев, както и любими класически произведения от други композитори.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди