изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:01 EEST
10 десерта от цяла Европа, които си заслужава да опитате    
КулинарниМоже и да не сте чували имената на някои от тези разкошни десерти, но определено си струва да докоснете сетивата си до тези специфични вкусове.



1. Папанаши

Румънският десерт се приготвя от пържено или варено тесто, а вътре е изпълнен с нежен крем от сирене урда и сладко.

2. Роте грютце

Германците предпочитат да сервират този желиран десерт от горски плодове като касис, къпини, малини, цариградско грозде, боровинки, ягоди и каквото още се сетите със сметана или кисело мляко (йогурт, както е популярно в западните страни).

3. Лимонов тарт

Този класически десерт, който се е разпространил на много места, произхожда от Франция и представлява тънък пласт маслено тесто, оформен под формата на купичка и нежен сметаново-лимонов крем. Печивото е много освежаващо заради лимоновия сок и настърганата кора от лимон.

4. Овош молеш

Ако стигнете до Португалия, задължително се снабдете с кутия от това изкушение, с което да почерпите любимите си хора, когато се завърнете. Вътрешността му представлява специална мека смес от жълтъци и захар, а външната част е тънка вафлена коричка от оризово брашно.

5. Трделник

В Чехия непременно трябва да похапнете от този козуначен сладкиш, който се изпича върху специален метален цилиндър, така че да добие желаната форма. Поръсва се със захар или микс от натрошени ядки.

6. Трайфъл

Този английски десерт се приготвя от плодове, тънък слой бишкоти, напоени с шери или друг вид ликьор и яйчен крем. Може да се сервира с разбита сметана. Има различни разновидности, като в него може да се сложи шоколад, кафе или пък ванилия.

7. Касатине

Сицилианското изкушение от пандишпанено тесто, сирене рикота и глазирани белтъци е трудно да се опише с думи, но ако попаднете в Южна Италия, не пропускайте да зарадвате вкусовите си рецептори.

8. Серник

На български името му не звучи особено привлекателно, но този полски чийзкейк е много свеж. Приготвя се със сирене тварог, обикновено е печен, а в него се слагат и плодове.

9. Турон

Испанският турон е много вкусен във всичките си разновидности. Приготвя се от сладко тесто със захар или мед и към него се добавят бадеми или други ядки. Предлага се в най-различни модификации, включително и с шоколад.

10. Кюнефе

Въпреки постоянните спорове за принадлежността на Турция към Европа и това, че този десерт е по-скоро източен, го включваме в нашата селекция, защото е много вкусен, достъпен и е доста разпространен в Гърция и у нас. Той се приготвя с кадаиф, обезсолен кашкавал или извара, захарен сироп. Често се гарнира с шамфъстък или орехи.

dir.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди