изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:54 EEST
РУСИЯ ПУСНА НА ВОДА ПЪРВАТА В СВЕТА ПЛАВАЩА АТОМНА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА    
По светаПлаваща атомна електроцентрала ( FNPP ) е руски проект за създаване на мобилни плаващи атомни електроцентрали с ниска мощност, разработени от държавната атомна енергийна корпорация Росатом , предприятието " Балтийско предприятие" АД, " Малая енергетика" и други организации.




Според проекта, плаващата атомна електроцентрала с малък капацитет (ASMM) се състои от плавателен съд без плавателни съдове с гладки палуби с два реакторни блока KLT-40S от тип ледоразбивач, разработен от OKBM, Африкантова » . Дължината на кораба е 144 метра, а височината - 30 метра. Изместване - 21,5 хил. Тона.



Плаваща станция може да се използва за генериране на електричество и топлина, както и за обезсоляване на морска вода . За един ден може да даде от 40 до 240 хиляди кубически метра прясна вода.

Плаващата електроцентрала "Академик Ломоносов" днес тръгна от Санкт Петербург. В Мурманск тя ще спре за да нотовари ядрено гориво, а след това ще потегли за арктическото пристанище Певек, Чукотка.



Инсталираните електрически мощности на всеки реактор са 35 MW , топлинната мощност е 140 gigacalories на час. Животът на станцията ще бъде най-малко 36 години: три цикъла от 12 години, между които е необходимо да се извърши претоварване на активните зони на реактора.

70 MW FPPP е предназначен за генериране и доставяне на топлинна и електрическа енергия на потребителите и може да се използва и за обезсоляване на морска вода. Станцията е оборудвана с два реактора KLT-40S, които могат да генерират до 70 MW електроенергия и 50 Gcal топлина в номиналния режим на работа.

Плуващата АЕЦ трябва да замени изходящия капацитет на АЕЦ "Билибино", който генерира 80% от електричеството в изолираната електроенергийна система Chaun-Bilibino.
НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди