изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:34 EEST
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МАЙ    
Времето

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и слънчево време, но постепенно те ще се понижат и нормализират, прогнозират от НИМХ



Най-ниските температури през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33, сочи месечната прогноза на НИМХ към БАН.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата. Валежите - също, но ще са с "петнист" характер и ще има райони, главно равнинни, където ще бъдат под нормата.

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и слънчево време, но постепенно те ще се понижат и нормализират.

През втората половина от този период се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните. Тогава има вероятност и от градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни на второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време.

Повишена вероятност за краткотрайни валежи има около 15-18 май, а през последните дни от десетдневието времето ще е предимно слънчево, като температурите слабо ще се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло,

с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с петнист характер - повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.

В началото на май Слънцето изгрява в 6,21 ч. и залязва в 20,27 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 6 минути.

В края на месеца то изгрява в 5,52 ч. и залязва в 20,58 ч. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути.

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително.

В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса.

Зачестяват и нахлуванията на влажен океански въздух

от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки.

Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 м вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16, в планините - от 2-4 по високите части над 2000 м до 12-13 градуса в по-ниските.
https://www.sinoptik.bg

Климатолог с прогноза за времето през май

„Има голяма вероятност настоящият месец да завърши като един от най-топлите априлски месеци откакто се водят метеорологични наблюдения, особено що се отнася до планините. Мусала по всяка вероятност ще бие всякакъв рекорд”, каза пред NOVA климатологът Георги Рачев.


По думите му дъждът се очертава да бъде малко през този месец, на много места е под 20% от месечната норма, а в Югоизточна България - от Пловдив, през Хасково и Сливен, на практика не е валял дъжд. "Това е огромен проблем, защото в първите 10-15 см от почвения слой, в които се садят пролетниците, вода няма. Това е проблем за посевите", коментира климатологът.


Времето от последните дни е типично лятно и само ниските сутрешни температури ни пречат да го наречем така, добави Рачев. На 1 май очакваме температури от порядъка на 25-26 градуса, каза той.


През май се очертава времето да бъде топло, нормално, типично за сезона. Рачев посочи, че по принцип май е един от месеците с най-много дъжд за почти три-четвърти от територията на България. Според прогнозите обаче особено за източната половина от страната следващият месец се очертава по-сух от нормалното. Но тази прогноза предстои да се актуализира.

https://dariknews.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди