изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:53 EET
РИБНИТЕ ЗАПАСИ В ЧЕРНО МОРЕ НАМАЛЯВАТ, АЛАРМИРАТ РИБАРИ ОТ ШАБЛА    
Лов и риболов Рибните запаси в Черно море намаляват. Липсва подходяща инфраструктура за домуване на лодките. Наблюдава се свръх популация на рапан и уловът му с нерегламентирани съдове. За това алармираха рибари от Шабла на срещата с рибарската общност и директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), доц. д-р Галин Николов.

На нея присъстваха и кметът на Община Шабла Мариян Жечев, Атанас Чолаков – началник сектор „Рибарство и контрол“ – Добрич, както и Йордан Раев – началник отдел „Рибарство и контрол“.
Относно улова на рапан с нерегламентирани съдове, доц.Николов отговори, че е възможно да се въведе квота за улова му.
Друг проблем, с който се сблъскват местните, е узаконяване на ловенето на попчета с вентери (вид кош), който според рибарите е най-хуманният начин и предпазва дребния улов.
Подчертано бе, че досега субсидии за рибари няма. Доц. Николов съобщи, че от 13 април до 12 юни т. г. ще могат да се подават проектни предложения по мярка 1.7, в която са заложени над 6 млн. лв. и която подпомага именно дребномащабния риболов.
Срещата е инициирана от директора на ИАРА. Той съобщи, че за него това е първа среща с рибарите от община Шабла, на която той очаква да чуе всички техни проблеми и в бъдеще да може свободно да разговаря с тях и да постави за разглеждане на по-високо ниво неуредиците в Закона. Николов каза още, че той отговаря за всички рибари и не трябва да се разделя риболовът на дребномащебен и промишлен. Друг важен въпрос, който ще се опита да разреши, е разпределянето на квотата за калкан и траленето, при който се създава конфликтни ситуации между големите кораби и малките лодки на местните рибари.
Сред конкретните предложения са искането да се забрани траленето в двумилната зона и в морските зони по Натура. Рибарите искат още при провеждането на консултативни съвети в Министерството на земеделието и горите, част от която е и ИАРА, да има представители на дребномащабния риболов, т.е. да има кой да защитава интересите на обикновения рибар.
От местната общност съобщиха, че предоставят извънбордов двигател за нуждите на инспекторите на ИАРА. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди