изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:35 EET
ФЕСТИВАЛ СЪБРА ПРИЯТЕЛИ В УЧИЛИЩЕТО НА С. ДОНЧЕВО    
Култура „Фестивал на приятелството” се проведе в основно  училище „Св.Св.Кирил и Методий”, с. Дончево, на 28.04.2018 г.  Празникът е по проект "Единни и толерантни към интеграция",  финансиран от ЦОИДУЕМ, Договор №БС-33.16-2-02/03.10.2017г.  ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в с. Дончево е партньор по проекта, с водеща организация СУ „Вичо Грънчаров” от гр. Г. Оряховица. 


Като домакини на събитието добруджанските ученици и учители от  ОУ „Св.св.Кирил и Методий”, с. Дончево, община Добричка, с широко отворени сърца посрещнаха гостите от Великотърновска област. До този момент срещите бяха само виртуални. Но щом учениците от двете училища си стиснаха ръцете, стана ясно, че различията в родни места, традиции, етнос, селища или цвят на кожата не пречи на приятелството им. Напротив – те дори допълват и укрепват дружеските отношения. 



Тъй красивият селски училищен двор в община Добричка грейна с усмивките на децата. Околията се огласи от техните песни, земята се разлюля от танците им. С театралната сценка „Легенда за Рома” учениците от Дончево се изявиха за кой ли път през последните години като талантливи актьори и спечелиха симпатиите на публиката. Те изпълниха и вълнуващи народни песни. Децата от Горна Оряховица пък се оказаха изключителни танцьори и накараха всички да се включат на хорото. После малките добруджанчета в традиционни носии изиграха танци и показаха, че от рано живеят с ритмите на радостта. Няколко хита на популярни млади изпълнители събраха отново всички пред школото. По-спортно настроените ученици продължиха веселието с игра на футбол, баскетбол, тенис, джаги, дартс. За няколко часа учениците забравиха, че имат или че изобщо съществуват мобилни телефони и ноутбуци.  



„Фестивалът на приятелството” продължи с много песни и танци, със спортни игри и с непринудени разговори, с размяна на адреси, с много смях и с детски закачки. Денят приключи с разходка в градски парк „Св. Георги” в гр. Добрич. На раздяла децата си пожелаха да се срещнат пак. И това ще стане през следващата учебна година. Проектът е с продължителност от две години, има време приятелството да укрепне на добруджанска и на великотърновска българска земя.

Снимки: Румен НИКОЛАЕВ





 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.29 секунди