изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:46 EET
"Чудната градина" вече е факт - заработи първото социално предприятие в Добрич    
Новини Социалното предприятие на добричката фондация „Свети Николай Чудотворец“ е вече факт. Фондацията обяви преди една година идеята си за създаване на оранжерия, в която да работят младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища.


„Предприятието ще създаде работа и гражданско самочувствие на тези хора”, коментира пред  Дарик тогава председателката на УС на фондацията Мария Методиева. Средствата за създаването на предприятието бяха набрани от дарения.



Сега вече „Чудната градина“ произвежда разсад за цветя. Първият магазин, който работи със социалното предприятие, е на ул. „Дунав“ 33, там могат да се намерят продуктите, като всяка саксийка носи стикер „Чудната градина“.



„Социално предприятие в Добрич? Някой да е чувал за подобно нещо? Е, ние от фондация „Свети Николай Чудотворец“ го правим. Не се оплакваме, не хленчим, не плюем държавата. Създаваме работа за нашите питомци. Красиви цветя, отгледани от ръцете на хора, обявени за негодни. Отритнати от обществото, гледани накриво по улиците. А тези ръце раждат красиви цветя. Погледнете само.



Да, отгледани са от нашите хора – тези, които са с интелектуални затруднения. И то, без липса още на необходимите условия. Трябва само лекичко да се подпрат. Това е! От друго нямат нужда. За пръв път в живота си те се чувстват значими. Знаят че създават красота. Ние не просим, не стоим с протегнати шепи пред някоя църква, разчитайки на милозливи хора. Работим“, написа в профила си във фейсбук д-р Хасан Ефраимов.



От фондацията призовават добричлии да си купят цветя от „Чудната градина“, за да украсят домовете и дворовете си.
https://dariknews.bg

Социално предприятие в Добрич? Някой да е чувал за подобно нещо? Е, ние от фондация „Свети Николай Чудотворец“ го правим. Не се оплакваме, не хленчим, не плюем държавата. Създаваме работа за нашите питомци. Красиви цветя, отгледани от ръцете на хора, обявени за негодни. Отритнати от обществото, гледани накриво по улиците. А тези ръце раждат красиви цветя. Погледнете само. Да, отгледани са от нашите хора – тези, които са с интелектуални затруднения. И то, без липса още на необходимите условия. Трябва само лекичко да се подпрат. Това е! От друго нямат нужда. За пръв път в живота си те се чувстват значими. Знаят че създават красота. Ние не просим, не стоим с протегнати шепи пред някоя църква, разчитайки на милозливи хора. Работим.
Може и вие да се включите към нас. Просто може да купите от нашите цветя. Забележете, не искаме милостиня! За вас е без значение откъде ще купите, но за нас е въпрос на оцеляване.
Приятели, разсадът ни за цветя е почти готов. Украсете двора си с цветята, отгледани от нас. Всяка саксийка ще е със стикер „Чудната градина“. Първият магазин, който тръгна да работи с нас е този на моята приятелка Светла Красимирова, на „Дунав“ 33 в Добрич, и още от утре там може да намерите нашите продукти. Но може и да ни поръчате и на нас. Лично ще ви изпълним поръчката.
Благодаря предварително на всички, които ще ни помогнат за да направим света едно по-добро и по-красиво място за живеене.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди