изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:04 EEST
Осъдиха бившия депутат и зъболекар, убил 14-годишно дете    
Новини Софийски градски съд постанови присъда на бившия депутат и зъболекар д-р Валентин Павлов, който уби 14-годишния Алекс след анестезия през юни 2016 г. Съдът е постановил условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ".


Присъдите подлежат на обжалване пред апелативен съд.

Тримата лекари са обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост.

Павлов оперирал 14-годишният Алекс под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдяха преди време в документа доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

В хода на разследването бе установено, че на 14 юни 2016 г. 14-годишният Алекс постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст.

Д-р Валентин Павлов оперира детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия, твърдяха от прокуратурата непосредствено след трагедията.

Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно - клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

Според държавното обвинение, д-р Павлов е знаел за това, но не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка.

На родителите Албена и Валери Иванови им е било обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията могат да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Момчето е поставено под анестезия около 14 часа на 14 юни 2016 г. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило - вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид.

Всички тези признаци отговарят на състоянието "Малигнена хипертермия" -

рядко, животозастрашаващо състояние, което се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия.

В кратката характеристика на използваната при Алекс упойка е посочено, че употребата й би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен натрий е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като 14-годишният Алекс изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на момчето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип.

Така Алекс Иванов не е бил транспортиран до "Пирогов" с необходимата за това апаратура. Детето е прието в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му.

От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия.

Веднага след настъпилата трагедия, Павлов отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти и подчерта, че детето е било транспортирано в "Пирогов" със запазени жизнени функции.

Тъй като Валентин Павлов бе кандидат-депутат и водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен" в Перник, главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета през 2017 г., а стоматологът сам го даде.

Скандал избухна и около номинирането му и за почетен гражданин на Перник.

Валентин и Венета Павлови са известни стоматолози, а по време на снимките на "Непобедимите 2" през 2011 г. Силвестър Сталоун се лекува в клиниката им -"ЕО ДЕНТ" в София.
dir.bg


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди