изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:51 EEST
NBC News и "Аарец": Израелски изтребители F-15 са бомбардирали военната база с ирански ракети в Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО)    
По света Израелски изтребители F-15 са бомбардирали военна база в Хама, Сирия, в ноща на събота срещу неделя, след като Иран е доставил там ракети за противовъздушна отбрана. Това съобщиха трима американски източници пред NBC News, предаде "Аарец". Представителите заявиха, че изглежда еврейската държава се подготвя за война с Иран и търси подкрепата на САЩ. В понеделник сутринта сирийската армия съобщи, че "вражески" ракети са поразили военни бази на въоръжените сили на Сирия. Ракетните атаки срещу две военни бази са били толкова мощни, че са предизвикали земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер в района на град Хама, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Според няколко медии ударите са били насочени към база "47-ма Бригада" в южната част на Хама, военен обект в северозападната част на Хама и обект северно от Международното летище в Алепо. Според американски източници Иран е доставил оръжия във военната база, включително ракети земя-въздух. Допълва се, че през последните две седмици Иран е увеличил товарните полети до Сирия, доставяйки леки оръжия и ракети за противовъздушната отбрана. Според двама американски представители доставките са били предназначени за иранските сухопътни сили за атака на Израел. Източник от регионален алианс, в който влизат Иран, "Хизбула" и Сирия, съобщи, че при бомбардировките са загинали 16 души, включително 11 иранци. Унищожени и са 200 ракети. Според военни експерти, за да бъда предизвикан трус с магнитуд 2,6 по Рихтер, ударната мощ на изболзваните бойни глави и трябвало да бъде от 1,5 до 3 килотона в тротилов еквивалент.



Най-вероятно е бил използван ГБУ-28, който може да бъде носен от F-15, а ударът е бил нанесен откъм Ливан, както вече се е случвало нееднократно при предишни атаки. ГБУ-28 (тегло 2,3 т) е най-мощната и голяма бомба на израелската армия, която пробива 7 метра стоманобетон и 30 м пръст Самолетът се е приближил на ниска височина, след това се е вдигнал, за да преодолее ливанските планини, атакувал е, достигайки най-високата точка от издигането си, а след това незабавно се е обърнал и снишавайки се бързо се е отдалечил. Ударът по базата е бил толкова силен, че, както се вижда от снимките, тя е унищожена изцяло. Al Masdar дори твърд, че може да е използвано тактическо ядрено оръжие, от типа на неутронното, при което радиоактивното заразяване на е силно и след няколко часа се понижава до нормалния радиационен фон, но разрушенията са тотални. Ето защо от списъка с потенциалите за най-вероятен конфликт в света битката между Израел и Иран в Сирия е на първо място...в момента, каза високопоставен американски източник пред NBC News. Междувременно военният министър на Израел Авигдор Либерман заяви, че страната му има четири проблема: "Иран, Иран, Иран и лицемерие". В неделя премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че не се стремят към война с Иран. По-рано министър-председателят разкри, че "Мосад" се е сдобил с повече от 100 000 документа от склад в Техеран, които изглежда, че доказват секретна програма за придобиване на ядрено оръжие. Високопоставен служител на израелското разузнаване каза, че Израел никога не се е сдобивал с толкова разузнавателна информация наведнъж, както е станало през февруари, когато агенти на "Мосад" са успели да проникнат в склад в южната част на Техеран и са отмъкнали половин тон документи за Израел. Иран обаче заклейми разкритията и нарече Нетаняху "долен лъжец".

https://www.blitz.bg


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди