изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:35 EEST
Огромен проблем в Бундесвера: От 128 изтребителя „Юрофайтър“ само 4 са в оперативна готовност    
По света Проблемите в Бундесвера не стихват. По данни на водещото германско издание Der Spiegel от 128 изтребители „Юрофайтър Торнадо“, които са на въоръжение, ВВС на ФРГ разполагат с едва четири в оперативна готовност. Всички останали машини са със сериозни технически проблеми, пояснява Агенция "Фокус".


От редакцията подчертават, че тази информация поставя под въпрос възможностите на Германия да изпълнява ангажиментите си към НАТО. Не е пропуснато да се отбележи, че съответните данни са разкрити на фона на пищна изложба на берлинското летище „Шьонефелд“, организирана миналата седмица с цел да бъдат показани „шедьоврите“ на германската армия. Пилотите демонстрираха смели маневри, но както се оказва, за изпълнението на такива може да разчитат на твърде малък брой самолети.

Посетителите на Международната космическа изложба ILA на юг от Берлин могат да се възхищават на "Eurofighter" като шедьовър на технологията в наши дни. През изминалата седмица изтребителите на Бундесвера гръмнаха из изложбените площи на летище "Шьонефелд" няколко пъти. Пилотите демонстрираха смели маневри, особено примките бяха грандиозни.

По-рано Der Spiegel публикува разследващ доклад за бомбардировачите „Торнадо“ на Бундесвера, от който стана ясно, че машините вече няма да участват в мисии на НАТО. В поверителен доклад Министерството на отбраната на ФРГ пише, че 93 самолета „Торнадо" се нуждаят от незабавна модернизация, тъй като работата с остаряващата им оръжейна система е „очевидно рискована“.

Но проблемите не свършват дотук. От съществено значение е дали машините от началото на 80-те години на миналия век изобщо може да бъдат модернизирани по начин, който ще позволи те да могат да функционират до 2035 г., какъвто бе първоначалният план на военното министерство на Берлин.

В доклада се споменават множество недостатъци на машините – ИТ-системата и окабеляването им се считат за остарели; не разполагат с криптирана комуникационна система, задължителна за всички международни мисии. При това германските самолети „Торнадо“ не са достатъчно устойчиви на пробиване от снаряд, става ясно от поверителния документ.

Също така „Торнадо" не разполага със системата за разпознаване на вражески и приятелски самолети, чрез която се цели избягването на погрешни атаки срещу съюзническите самолети. Инсталирането на устройствата в германските „Торнадо" обаче няма да бъде осъществимо до 2019 г., въпреки че технологията е задължителна за силите на Алианса.

Цялостното заключение в поверителния документ е тревожно: „В сегашното им състояние германските самолети „Торнадо“ вече не могат да участват в никакви операции на НАТО".

Бундесверът ще трябва да се бори дълго време с проблемите на „Торнадо". През 2016 г. тогавашният министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лейен (ХДС) реши самолетите да бъдат използвани до 2035 г. Междувременно ще бъде избран друг боен самолет, с който да бъдат заменени „Торнадо“.

Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано вътрешни документи разкриха, че Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО. В началото на 2019 г. тя трябва да поеме ръководството на мултинационалните сили Very High Readiness Joint Task Force в Източна Европа, но се оказва, че Бундесверът не разполага с достатъчно танкове в оперативна готовност.

От поверителен документ на Министерството на отбраната стана ясно, че към настоящия момент само девет от общо планираните 44 танка „Леопард“ са в оперативна готовност. От 14 „Мардер“-а, само три са в оперативна готовност. Причините за стряскащата статистика е липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойните машини. Също така липсват устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и защитни жилетки.
ВВС също така не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Оперативната готовност на оръжейните системи на изтребителите „Юрофайтър Торнадо“ и транспортните хеликоптери CH-53 допълнително влошава цялостната ситуация. Всяка от тези оръжейни системи е статистически достъпна само през четири месеца в годината, за обучения и упражнения. Останалите осем месеца самолетите остават на земята за ремонти и преустройства.

„Ситуацията е еднакво тревожна във всички части на въоръжените сили", алармира комисарят Ханс-Петер Бартелс. „Зеленият“ експерт по отбраната Тобиас Линднер подчерта, че проблемите в Бундесвера са известни от години: „Въпреки това почти не се правят подобрения“, отбеляза Линднер.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен (ХДС) трябва да си зададе въпроса „какво е всъщност е направила през мандата си. Изглежда по-подходящо от политическа гледна точка непрекъснато да се обявяват нови оръжейни проекти, вместо да се решават проблемите с резервните части и поддръжката", коментира Лиднер.

Вицепредседателят на парламентарната група на свободните демократи Александър Граф Ламбсдорф също отправи критика: „ускореното отслабване на ролята на Германия като сериозен фактор за сигурността продължава с неотслабваща сила". http://epicenter.bg


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди