изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 08:25 EEST
В ТЕРВЕЛ ОФИЦИАЛНО Е УЧРЕДЕН КЛУБ „ДЕБАТИ“    
Образование След като през февруари и март бяха проведени два дебата между отборите на учениците от 9 и 11 клас на СУ „Йордан Йовков“, организирани от г-жа Росица Стратиева, с подкрепата на ръководството на училището и Общината, на 21 и 22 април се проведе и първото обучение на дебатьори, треньори и съдии в Тервел. В ролята на обучители влязоха Иван и Мартин от Асоциация дебати. Асоциация дебати е неправителствена организация, която работи за развитието и популяризирането на дебатите сред младите хора в България.

Основана през 2011 г. от група ентусиасти в ТУ София, Асоциацията организира ежегодни национални и международни състезания, обучения и събития, свързани с дебатите и гражданската инициатива. 
В рамките на двата дни стана ясно, че дебатите са образователна игра, в който двете страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решение на зададен проблем и ги защитават. Те помагат за изграждането на важни умения като говоренето пред публика, съставянето на аргументи и работата в екип. Дебатьорите са любознателни, любопитни, със собствено мнение, активни, готини хора, които имат визия за нещата, които искат да постигнат и имат идея за начина, по който това да се случи. А съдиите не са онези лоши хора, които ти налагат наказание за направено провинение, а дават оценка на представянето ти по време на дебата. Теория и практическо обучение се редуваха, обучението завърши с реализирането на дебат на тема „Това правителство ще позволи на учениците от гимназиален етап сами да избират предметите, които да изучават“. В защита на тезата бе отборът на Ясен, Марина и Цвети, а против нея се аргументираха Ана-Мария, Христомира и Ясмин. Съдии бяха обучителите Иван и Мартин и г-жа Стратиева.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди