изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:33 EEST
ИКОНАТА НА СВЕТИ ГЕОРГИ В ХРАМА „СВЕТИ ГЕОРГИ” Е ОРИГИНАЛНА    
Общество Църквата "Свети Великомъченик Георги" е най-старият православен храм в Добрич. През 19 век той е издигнат благодарение даренията на родолюбиви българи. Окончателно църквата е завършена през 1843 година, но по време на Кримската война от 1853-1856 година е опожарена. По разкази на запознати, реставрацията на Свети Георги е завършена до 1864 година. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него.


Иконостасът е оригинален, казва архирейският наместник отец Иван Дойчев. Оригинални са и иконите на Свети Георги и Свети Спиридон. На всеки Гергьовден в храма се стичат хиляди добричлии, за да се поклонят пред светеца.
Две са чудотворните икони, посещавали добричкия храм. Чудотворната икона на Богородица „Одигитрия Байталска“ пристигна за поклонение през януари тази година. Одигитрия (в превод от гръцки – Пътеводителка)  е сред основните типове изображения на Божията майка с младенеца на ръце. Гостуващата икона носи името на украинското село Байтали, в Ананиевски район на Одеска област, където се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“.
Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието,  преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснели до нея, оздравели. Затова я канонизирали като чудотворна.
Според монасите в манастира, иконата помага на вярващите за изцеление от всякакви недъзи, на бездетни семейства да се сдобият с рожба, на синове и дъщери да се върнат в домовете си,  както и за успешно приключване на съдебни спорове.
За поклонение в храма пристигна през април и иконата на Божията Майка “Скоропослушница” от град Ананиев, Украйна.
Тя е била изписана на Света Гора Атон през 1893 г. в манастира “Св. вмчк Пантелеймон” и е била осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на “Скоропослушница”.
През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски, в град Ананиев в Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света Гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди