изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:40 EET
Окръжен съд - Добрич върна за ново разглеждане дело за закана с убийство към съдия    
Ред и сигурност  Състав на Окръжен съд-Добрич отмени присъда, постановена от Районния съд в Балчик срещу подсъдим по обвинения за закана с убийство и хулиганство и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

На първа съдебна инстанция 43-годишният Янко К. от Варна е признат за виновен в това, че на 10 ноември 2016г., в Окръжен съд - Варна се заканил с убийство на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му. Заканата била отправена в съдебна зала към съдията по делото, по което той бил подсъдим. Мъжът е признат за виновен и в извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той викал, ругаел и отправял обиди и заплахи към съдията и прокурора по делото, като деянието се отличавало с изключителен цинизъм и дързост и било извършено при условията на опасен рецидив. Мъжът извършил двете престъпления след като разбрал, че е осъден на 7 години лишаване от свобода за държане на наркотици и че съдът му налага мярка за неотклонение "задържане под стража“. В момента, в който служител на съдебната охрана му поставил белезници, подсъдимият се заканил на председателя на съдебния състав, че ще го намери и убие. Докато охраната го извеждала от съдебната зала, той продължил да отправя обиди както към съдията, така и към прокурора.

            За извършените деяния съдът в Балчик е наложил на мъжа общо наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години при „строг” затворнически режим.

            Последвало е групиране на това наказание с наказанието, което мъжът е получил от Варненския окръжен съд, като е определено той да изтърпи по-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим, като се зачете вече изтърпяната част от тази присъда. Към това наказание са присъединени и две глоби - от 30 000 лв. и 5 000 лв., наложени на мъжа по делото в Окръжен съд - Варна.

            Така постановената присъда беше атакувана пред Окръжен съд - Добрич от прокуратурата с настояване да бъде увеличен размера на наложеното на мъжа наказание. Искането е мотивирано с многобройните осъждания на подсъдимия и високата обществена опасност както на личността му, така и на извършените  от  него  деяния.

            След като извърши цялостна проверка на първоинстанционната присъда Добричкият окръжен съд заключи, че при постановяването й са допуснати процесуални нарушения, които са отстраними, но не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция, поради което следва да отмени присъдата и да върне делото на Районния съд за ново разглеждане от друг състав.

            Наказателното дело срещу 43-годишния мъж е разпределено в Районен съд - Балчик, след като всички съдии от Варненския районен съд са си направили отвод от разглеждането му.

            Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Окръжен съд - Добрич

Връзки с обществеността

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди