изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:02 EEST
НЕКА СВЕТИ ГЕОРГИ ЗАКРИЛЯ ГРАДА И ЧЕДАТА НИ!    
Интервюта Пред НДТ – кметът на Община Тервел инж. ЖИВКО ГЕОРГИЕВ



- Г-н Георгиев, честит празник! С какво настроение го посрещате - Вие и хората от община Тервел?
- Много са проблемите пред хората и затова не мога да кажа, че чувствам някаква празнична еуфория, но празникът си е празник.Усеща се суетня от чакане на скъпи гости, редене на красиви трапези, лични празници на много именици на Свети Георги. Природата също е щедра. Голяма част от хората живеят в къщи с дворчета и красивите цветни градинки се превръщат в емблеми на домовете. Хубаво е да виждаш интересни решения, аранжирани кътове по дворовете. Красотата лекува, изпълва душата с усещане за мир и доброта. Стараем се градската среда също да е приветлива – да са почистени паркът и зелените площи, да са поддържани площадките за игра и междублоковите пространства.

- По традиция, празничните интервюта – съвсем обяснимо, се превръщат в нещо като равносметка на успехите. Каква е тя за хората на Тервел?
- Мисля, че това, което може кратко да изрази връзката между хората и местната власт в Тервел, е изразът „движим се в една посока“. Посоката е зададена от гражданите, чрез  поставените от тях приоритети. А приоритетите са проблеми, решенията на които гражданите търсят от нас. И ние се стараем да ги намерим. Актуален проблем, за който намерихме решение, е подмяната на транзитния водопровод, който преминава през централната част на града.Този водопровод причинява неудобства на гражданите, защото често по него възникват аварии. Получихме финансиране от ПУДООС през декември 2017 г. и на 27 април т.г.приключи процедурата за избор на изпълнител, който трябва да направи реконструкция на този водопровод и да изгради контролно измервателни шахти за зониране на града. Сега разликата между кварталите, които са имали воден цикъл и останалата част на града е голяма. Авариите се проявяват там, където не е имало интервенция по водния цикъл. С ремонта на транзитния водопровод целим да приведем водопроводната мрежа на града в състояние, което да гарантира редовно водоподаване за гражданите. Друг актуален проблем по градската среда, по който работим, е обновяването на площадните пространства. Тервел има огромен за мащабите си център - на три нива, с два фонтана. Обновяването на плочниците е финансов ангажимент, непосилен за общинския бюджет. И за това се намери помощ отвън, от правителството, и така съществена част от площада ще бъде обновена. Музеят също беше много увреден. Последният му етаж с годините стана неизползваем. С помощ от държавата ще го ремонтираме и ще го направим привлекателен за деца и възрастни. Предстои ни това лято да асфалтираме десет улици в Тервел, като преобладаващата част са с подновена подземна инфраструктура. Имаме да правим в Тервел и едно много „чаровно“ малко проектче, финансирано от ПУДООС. То се нарича „Цветен мост“ и предвижда направа на парапети с цветни сандъчета и каскадни цветя при бетонно пешеходно мостче в един тервелски парк, който се намира в зоната на Суха река. Две детски градини в Тервел и една в с.Зърнево също ще се разкрасят чрез проекти от ПУДООС. Надяваме се, че до есента градът ще е по-приветлив.

- Прави силно впечатление фактът, че въпреки трудностите, които съпътстват нашата държава в последните години, Тервел се развива, печели проекти, тук се строи… Как успявате?
- Не знам дали успяваме, но знам, че няма нещо, за което да е имало дори и малък шанс да стане и да не сме опитали да го направим. Трудно е, защото Тервел е важен само за нас. Той не е голям град, няма атрактивни природни ресурси и не представлява ничий друг приоритет. Затова аз смятам за еднакво значими за постигане на целите както огромното количество работа, което се върши за всеки проект - преди и след одобрението му, така и намирането на правилните и силни мотиви, с които да бъдеш убедителен, за да получиш финансирането. Ние държим много и на онези проекти, които водят до нови работни места – временни или постоянни. Тези проекти не са непременно най-високо бюджетните, но след тях остават хора, които работят с обновената инфраструктура и произвеждат услуги за всички граждани. Такива проекти са центровете за социални услуги, претоварната станция, пречиствателната станция. Заетост в строителството пък се постига с проектите по „Красива България“. Радва ни и инициативата на гражданите да строят и ремонтират домовете си, да правят складове за продукция, да разширяват преработвателни мощности, да инвестират в техника и транспортни средства. В Тервел и големите села в общината наистина се строи и това е видно от увеличаващия се брой на магазините за строителни материали. Те са обективен белег за добра инвестиционна активност вътре в общината.

- И още нещо прави впечатление – че градът е запазил духа си и има сериозни постижения в областта на образованието и културата…Трудно ли е?
- Тервел има традиции в областта на самодейността и те не се загубиха. Хората продължават да търсят участия в самодейни групи, да работят по нови спектакли и програми. Движени са от желанието това, което правят, да се хареса на тези, които ще ги гледат. Затова в Тервел еднакво заредени с емоция са както концертите и спектаклите на всепризнати ансамбли, певци, оркестри, така и тези , които се поставят от самодейни местни групи. Само че емоцията е различна. Мисля, че положително влияние в тази посока има упоритостта ни да пазим и надграждаме Празниците на културата, както и усилията ни да организираме конкурси, надпявания и събития с етнографска и краеведска стойност. По отношение на образованието - опитваме се да компенсираме липсата на интерес към училището чрез извънкласни занимания в клубове, школи, екипи. Включват се двете училища в града, усилено работят в „Малкият принц“. В центъра за подкрепа на личностното развитие имаме учители с различни специалности.Засега се получава. Младите хора се увличат и се ангажират да участват и да се усъвършенстват.

- През настоящата година се отбелязват 1 300 години от победата на Хан Тервел над арабските нашественици, с която се спира тяхното нахлуване в Европа. Как Тервел ще се впише в националните тържества?
- Община Тервел си има своя програма за честването на Хан Тервел. Тази програма съставихме през 2017 г. и беше онази убедителна теза, която наклони везните в наша полза, за да получим финансиране от правителството за реновиране на  площад „Хан Тервел“ и за градския музей. Към момента програмата е уточнена и за нея е информиран Националният комитет за честванията, който се създаде в София в началото на м.април. Програмата включва:
•    фасадно пано на жилищен блок „Хан Тервел“ в гр.Тервел -  паното е с височината на блока, т.е. над 10 м,изработката ще бъде факт до 31 юли т.г.
•    валидиране на юбилейна пощенска марка в гр.Тервел от Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Това ще се случи на 15 август (Успение Богородично) в гр.Тервел;
•    Откриване на обновен общински музей със зала „Хан Тервел“. Експозициията на залата работим в момента, но детайлите ще запазим в тайна, за да бъдат изненадани гостите на откриването. Планираме това да се случи на 22 септември, Денят на Независимостта.
•    Атракция „Прабългарски стан“ – ще бъде разположен в зелена площ пред читалището на 22 септември;
•    Тържествен концерт пред паметника на Хан Тервел. Ще участва представителният духов оркестър на Военноморските сили. Това събитие ще бъде също на 22 септември.
•    Среща на авторите на произведения и издания за Хан Тервел – ще се радваме на присъствието на автори на художествени произведения и исторически монографии. Срещата се организира за 1 ноември – Денят на народните будители.
Ще имаме и ученически конкурс с фокус върху  Хан Тервел и ролята му за спасяването на Европа от инвазията на арабите.

-  А с какво ще зарадвате жителите и гостите на Тервел на тазгодишния празник?
- Надявам се - с хубав Гергьовден. Започваме рано, с празнична литургия, отслужена от Доростолски митрополит Амвросий в Храм „Св.Вмчк Георги Победоносец“. Следва курбан за здраве, после традиционният общински Празник на фолклора и веднага след него - празничен концерт на Ансамбъл Странджа.

- Какво е празничното Ви послание към хората на Тервел?
 - Да са здрави, да не спират да мислят какво могат да направят, за да се подобряват нещата около тях – както в личен план – в дома, в семейството, така и в обществения живот – за децата, за нуждаещите се от помощ, за чистотата, за реда. Живеем върху една земя, дишаме един въздух, децата ни играят заедно. Няма какво да ни дели, а всичко общо трябва да ни обединява.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди