изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:32 EEST
Денят на Победата и на Европа е днес!    
Празници Днес отбелязваме Деня на Европа. На 9 май обединена Европа отбеляза своя празник, посветен на мира и единството в чест на първата стъпка към създаването на Европейския съюз. Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато на церемония пред сградата на Президентската институция. На церемонията ще присъстват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати и представители на изпълнителната власт. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България той се чества от 2005 г. У нас днес празникът ще бъде отбелязан с 3D мапинг шоу в София. Спектакълът разказва за европейското културно наследство от гледна точка на днешния ден и ще бъде прожектиран от 21:30 ч. върху фасадата на Министерския съвет в София. В същото време в Русия и част от бившите съветски републики датата се празнува като Деня на победата над нацистка Германия във Великата отечествена война през 1945 година. През 1945 г. в Австрия е заловен лидерът на германските нацисти Херман Гьоринг. Същият ден светът научава за подписването на безусловната капитулация на хитлеристка Германия, поради което денят е обявен и се празнува като Ден на победата. Актът за капитулацията е подписан в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г., когато в Западна Европа и САЩ е все още 8 май, а в СССР и страните от Източна Европа 9 май. Съединените щати и страните от Западна Европа празнуват края на Втората световна война на 8 май, а Русия и страните държави от бившия социалистически блок на 9 май. На 9 май 1950 г.Робърт Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа, което е крайно необходимо за поддържането на мирните отношения в региона. Това предложение, известно като “Декларацията на Шуман”, се смята за началото на Европейския съюз. 9 май се превръща в европейски символ – Денят на Европа – който заедно с единната европейска валута (евро), знамето и химна идентифицира политическата общност на Европейския съюз. Денят на Европа се посреща с инициативи и тържества.
https://www.blitz.bg


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди