изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:57 EET
Безкраен глад: Астрономи откриха черна дупка, изяждаща Вселената    
Любопитно Астрономи от Австралийския национален университет откриха свръхмасивна черна дупка, известна също като квазар, съобщава CNN. Обектът се увеличава с невероятна скорост, буквално изяждайки Вселената. Получените с помощта на телескопа SkyMapper и спътника Gaia данни показват, че черната дупка е разположена на разстояние 12 милиарда светлинни години от Земята.

Тя се явява най-яркият квазар, който може да се види в обикновена или ултравиолетова светлина. Апетитът на обекта е неизчерпателен. Той поглъща количество материя, равно по маса на земното Слънце, тоест 90 процента от цялата Слънчева система на всеки два дни. В настоящия момент масата на черната дупка е не по-малко от 20 милиарда Слънца. Учените смятат, че тя се е появила практически веднага след Големия взрив. Тогава масата й се равнявала на около 5 000 Слънца. При това средно големите черни дупки имат маса около 50 Слънца. Откритието може да даде на учените повече информация за ранните периоди на живота на Вселената.
https://www.blitz.bg
  1. Супермасивна черна дупка поглъща галактика
  2. Каква е вероятността черна дупка да погълне Земята?
  3. Черна дупка глътнала малайзийския самолет?
  4. Галактика изхвърлила черна дупка с 5 млн. км/ч
  5. Сноудън разкрил страшната тайна на ЦРУ за слънчевия апокалипсис
  6. Черни дупки отдавна ядат Земята
  7. Откриха неизвестна галактика
  8. Следи от поглъщане на неутронна звезда от черна дупка
  9. ОТКРИХА ЧЕРНА ДУПКА 10 МЛРД. ПЪТИ ПО-ТЕЖКА ОТ СЛЪНЦЕТО
Астрономи от Австралийския национален университет откриха свръхмасивна черна дупка, известна също като квазар, съобщава CNN. Обектът се увеличава с невероятна скорост, буквално изяждайки Вселената. Получените с помощта на телескопа SkyMapper и спътника Gaia данни показват, че черната дупка е разположена на разстояние 12 милиарда светлинни години от Земята. Тя се явява най-яркият квазар, който може да се види в обикновена или ултравиолетова светлина. Апетитът на обекта е неизчерпателен. Той поглъща количество материя, равно по маса на земното Слънце, тоест 90 процента от цялата Слънчева система на всеки два дни. В настоящия момент масата на черната дупка е не по-малко от 20 милиарда Слънца. Учените смятат, че тя се е появила практически веднага след Големия взрив. Тогава масата й се равнявала на около 5 000 Слънца. При това средно големите черни дупки имат маса около 50 Слънца. Откритието може да даде на учените повече информация за ранните периоди на живота на Вселената.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/lyubopitno/bezkraen-glad-astronomi-otkrikha-cherna-dupka-izyazhdashcha-vselenata_news601445.html
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди