изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-28 @ 02:20 EET
„ДУШАТА НА ДЪРВОТО“ - ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА БАЛЕТ “КАПРИЗ“    
Култура Балерините от балет „Каприз“ представиха  пред препълнената с техни почитатели зала в Тервел своя традиционен годишен концерт. Представлението бе поставено под формата на спектакъл, в който танците са вплетени в обща концептуална рамка .“Душата на дървото“ бе наименованието на спектакъла, обединил изпълненията на балерините в познанието, че  предците ни оприличават света на дърво, което е символ на живот, могъщество и покровителство, че има Световно дърво, което е център на Вселената и три вселенски свята – свят на боговете, свят на земното и свят на злото.Светът на земното бе представен от цикъл с танци, почерпили идея от природата, легендите и приказките – танци „Самодивско хоро“, „Лесница“, „Жабешко царство“, “Гъбки под дъжда“, „Пепеляшка“, дуетно изпълнение на балерините Ивона и Ивета. Темата за земните стихии огън и вода бе въплътена в танци от „Нестинарка“ – солово изпълнение на Инна и „Огън и вода“. Общата за славянските народи митология преля в изпълнението на славянски танци – руски, представен от Жаклин, сръбски – изтанцуван от Марина, Станислава и Десислава, „Смуглянка“ – солово изпълнение на Елис, български танц – със солист Есра. Зрителите видяха също танца „Вълци“ и солово изпълнение на Ивона. Цикълът с танци за природата продължи с „На реката“, „Петрунка“, „Дъга“, „Небе“.Светът на духовете се въплати в красивата богиня „Мора“, чийто персонаж бе нарисуван с танц от Ивета. Джуниорите представиха танца „Кобри“.
Спектакълът завърши с танца „Жар-птица“ – солово изпълнение на Екатерина, и с общ танц на балерините.
Спектакълът бе въздействащ и възнаграден от публиката с бурни аплодисменти. Овации изтръгнаха и трите грациозни ръководителки и хореографки на балета – Живка Ненова и нейните помощнички Виктория Тошкова и Габриела Росенова. Вики и Габи са бивши балерини в балета, сега студентки. Те се връщат в родния Тервел, за да работят за балет „Каприз“ – създават и поставят нови танци. Заслужени аплодисменти събраха и шивачът на балета – Красимир Славов, и гримьорът Павлина Стоянова.


Балет ‚Каприз‘ е школа, която работи в Център „Малкият принц“. Директорът на центъра Виолета Димитрова изказа благодарности на Община Тервел – за финансовата и морална подкрепа, която оказва на балета и децата, които участват в школите.
По-малко от месец преди годишния си концерт, балет „Каприз“ участва в Девети фестивал на детския танц "Бялата лястовица" в гр. Ген.Тошево. Балетът спечели девет първи и едно второ място в различните категории и възрастови групи. За формацията на най-малките балерини излизането на фестивална сцена бе първо.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди