изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:44 EEST
ОЩЕ И ОЩЕ ФУТБОЛ...    
СпортОЩЕ И ОЩЕ ФУТБОЛ...


ИВАЙЛО ЛАЗАРОВ ИГРА 90 МИНУТИ, ВИТОША ПРАТИ „ОРЛЕТАТА” ВЪВ ВТОРА ЛИГА

Сензацията е факт! Пирин, а не Витоша (Бистрица), е директният изпадащ от Първа лига. Благоевградчани загубиха с 1:2 реванша от финалния плейоф за оставане в елита и след общ резултат 2:2, но с по-малко отбелязани голове на чужд терен се озоваха във Втора лига. Успехът на бистричани, който бе първи на чужд терен през този сезон и втори от началото на първенството, ги изпрати на бараж за оставане/влизане в Първа лига срещу втория във втория ешелон - Локомотив (София).

Сред героите на Витоша бе добричлията Ивайло Лазаров. Той започна като титуляр, игра силно, остана на терена до последния съдийски сигнал и има голяма заслуга за успеха на своя тим. Добруджанецът често застрашаваше вратата на съперника, а в 60-ата минута асистира на Радко Мутавчийски за първия гол в мрежата на „орлетата”.  

Гостите започнаха по-активно срещата и в 6-ата минута можеха да заличат гола пасив от първия двубой. Ивайло Лазаров засече с глава центриране отдясно, но изстрелът му с глава от 7-8 метра не намери целта. В 23-ата минута бистричани отново създадоха нелошо положение, когато Кутев центрира към Лъчезар Котев, но халфът стреля с глава над вратата. В 29-ата минута Витоша осъществи поредно добро разиграване, след което последва бомбен шут от 25 метра, който Георгиев с мъка изби в корнер. След тази ситуация Пирин изнесе играта в по-предни позиции, опита да наложи някакъв превес до края на първата част, но стигна само до два ъглови удара. При единия от тях Хендерсън стреля опасно директно от корнер, но Георгиев внимаваше и изби.

Второто полувреме започна с ново положение пред вратата на домакините. В 48-ата минута Лазаров центрира много опасно по земя, но една крачка не достигна на Долапчиев да прати топката в мрежата на Пирин. След час игра логичното, предвид показаното на терена до този момент, се случи и Витоша откри резултата. Ивайло Лазаров центрира от фаул и Радко Мутафчийски вкара с глава, като по този начин заличи преднината на Пирин от първия мач. Само 180 секунди по-късно Григор Долапчиев за втори път шокира домакините. Нападателят на Витоша получи пас зад бранителите на Пирин, които спряха да играят, защото футболистът на гостите бе в засада и тя бе маркирана от страничния съдия. Реферът Станислав Тодоров обаче остави играта да продължи, тъй като, според него, при паса към Долапчиев Методи Стефанов последен е чукнал топката. От повторенията на телевизията, която предаваше мача, ясно се видя, че Тодоров е допуснал груба грешка. В 66-ата минута Ничев върна Пирин обратно в битката, след като вкара с глава, засичайки центриране от фаул на Конър Хендерсън за 1:2. Даниел Кутев можеше да сложи точка на интригата в 74-ата минута с трето попадение за Витоша, но ударът му с глава профуча над напречната греда. Две минути по-късно Пирин получи добър шанс да изравни, но шутът на Тодор Траянов мина на сантиметри от десния страничен стълб. До края на мача Пирин опита да достигне до изравнителен гол, който щеше да го изпрати на бараж срещу Локомотив (София), но така и не успя. Така орлетата, които завършиха 11-и в редовния сезон и на 17 точки пред Витоша след края на всички срещи от втората осмица, станаха единственият директно изпаднал тим от Първа лига.

ЕТЪР И БАЛЪКОВ УСПЯХА, ДУНАВ ОТИВА НА ФИНАЛЕН ДУЕЛ

Отборът на Етър ще играе в Първа лига и през следващия сезон. "Болярите" на Красимир Балъков спечелиха с 2:1 гостуването си на Дунав и с общ резултат 4:1 от двете срещи заслужиха оставането си в елита. "Драконите" на Малин Орачев пък вече мислят за баража с Царско село. В 57-ата минута Махамаду Мустафа откри за русенци с глава след корнер. Велко Батрович изравни от дузпа 11 минути по-късно. В добавеното време Иван Стоянов опъна мрежата за 2:1 с прекрасно изпълнение от фаул.

В петата минута на терена стана горещо при изпълнението на един тъч за гостите. Димо Атанасов и Васил Шопов се сдърпаха, след което се заформи меле до страничната линия. Накрая арбитърът Стефан Апостолов показа жълт картон и на двамата "главни герои" и играта продължи. В 11-ата минута Велко Батрович пропусна първото чисто положение за гол. Футболистът на "болярите" имаше отлична възможност да открие, но Мартин Луков успя да спаси. В ответната атака Мухамаду Мустафа можеше да открие за Дунав от чудесна позиция, но вратарят Христо Иванов отби топката и резултатът се запази 0:0. Последваха много скучни минути, в които не се случи нищо любопитно. В 36-ата минута Шопов от домакините пробва бдителността на Христо Иванов, но топката не улучи рамката на Етър. До края на полувремето не се случи нищо по-специално за отбелязване и така дойде почивката.

Втората част започна със слаб футбол, за да се стигне до 57-ата минута. Юлиан Ненов качи топката на главата на Махамаду Мустафа. В същото време защитата на Етър бе замръзнала и тъмнокожият играч простреля стража Иванов от 4-5 метра - 1:0 за Дунав. В 62-ата минута Даниел Младенов можеше да изравни и да реши нещата рано-рано, но Мартин Луков отрази изстрела му, дошъл отдясно. Веднага след това Васил Шопов вдигна адреналина на публиката в Русе, но нападателят не успя отблизо да насочи хубаво топката в мрежата. В 65-ата минута Велко Батрович си спечели дузпа, използвайки по хитър начин хвърляне в краката му на стража Мартин Луков. Черногорецът не даде шанс от бялата точка на вратаря - 1:1. В 75-ата минута двата тима останаха с човек по-малко след червените картони на Самб Бадара от гостите и Михаил Милчев от "драконите". Милчев извърши нарушение срещу голмайстора на "виолетовите" и получи втори жълт картон, а сенегалецът си заслужи директен червен картон за умишлен удар при спряла игра.

Последваха няколко опасности в наказателното поле на Етър, но Христо Иванов бранеше вратата си по добър начин. В заключителните минути дойде време на Иван Стоянов да напомни за себе си. Опитният нападател, който се появи като резерва, завъртя майсторски топката от фаул от границата на пеналта и не остави никакъв шанс на Луков - 2:1 за шампионите на България от 1991 година, които запазиха мястото си в Първа лига. Пред "драконите" се задава сблъсък за оцеляване с "царете".

 

АНДРЕА ПИРЛО ИЗИГРА ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ

Легендарният халф на "скуадра адзура" Андреа Пирло изигра последния си мач. Бившата звезда на Бреша, Интер, Милан и Ювентус събра на грандиозен бенефис, наречен "Нощта на Маестрото", десетки футболни знаменитости на "Сан Сиро", където протече по-голямата част от кариерата му.

Двубоят между "Белия" и "Синия" отбор завърши 7:7, а с хеттрик се отчете друг бивш миланист - Пипо Индзаги. Пирло игра и за двата отбора, а в 81-ата минута беше заменен на терена от сина си Николо, за да обере овациите на публиката.

На скамейките на двата отбора бяха Антонио Конте и Карло Анчелоти за "белите", а "сините" бяха водени от триото Донадони-Тасоти-Алегри. Да изпратят Пирло в последния му мач като активен футболист, в Милано пристигнаха куп бивши и настоящи звезди, чийто професионален път се е пресичал с този на италианеца. Сред тях беше дори и Франк Лампард, с когото Пирло игра заедно по време на престоя си в американския Ню Йорк Сити.

"Бял отбор": Абиати, Дида, Бонучи, Киелини, Костакурта, Фавали, Янкуловски, Малдини, Неста, Одо, Шимич, Дзамброта, Занети, Баронио, Каморанези, Гатузо, Лампард, Леонардо, Пепе, Пирло, Руи Коща, Верати, Видал, Баджо, Дел Пиеро, Ди Натале, Якуинта, Индзаги, Матри, Пато, Роналдо, Тоти, Виери.

"Син отбор": Буфон, Сторари, Адани, Бардзали, Бонера, Кафу, Диана, Ферара, Каладзе, Матераци, Сержиньо, Пирло, Албертини, Амброзини, Броки, Де Роси, Диаманти, Маркизио, Перота, Зеедорф, Бориело, Касано, Куалярела, Роналдиньо, Шевченко, Тевес, Тони, Вентола.

 

БУФОН: ТРЯБВА МИ СЕДМИЦА, ЗА ДА РЕША ЗА ПСЖ

Легендарният вратар Джанлуиджи Буфон разкри, че все още не е взел окончателно решение по предложението на Пари Сен Жермен да продължи кариерата си във френската столица. Буфон се оттегли от Ювентус след 17 години в торинския гранд в събота, а новините около бъдещето му в последните дни идваха една след друга. Според предпоследната информация той се е бил договорил вече с ПСЖ и се очакваше официалната информация да бъде обявена още днес, 23 май. "Ще ми трябва поне седмица, за да се успокоя и да дойда на себе си след напускането на Ювентус. Аз съм на 40, минало ми е времето да взимам спонтанни и необмислени решения. Трябва внимателно да анализирам ситуацията, защото изборът не е лесен", коментира Буфон пред Скай Спорт Италия преди бенефиса на Андреа Пирло в Милано, в който взе участие наред с още десетки звезди на световния футбол, играли през годините рамо до рамо с Маестрото.

ИНТЕР ФАВОРИТ ЗА ПОДПИСА НА ВЕРДИ

Отборът на Интер е фаворит за подписа на звездата на Болоня Симоне Верди. Италианският национал отказа оферта от Наполи през зимния трансферен прозорец, но вече мисли за трансфер в друг по-голям клуб. Сериозен интерес към техничния нападател проявят отборите на Наполи и Рома. Според Gazzetta dello Sport обаче “нерадзурите” са тези, които са направили първи по-сериозни стъпки по привличането на Верди.

Спортният директор на Интер Пиеро Аузилио вече се е свързал с антуража на играча, за да разбере желанието му. Отборът на Болоня ще търси около 25 млн. евро за звездата си. Тази сума не изглежда проблем за “нерадзурите”, които не могат да влизат в сериозни разходи до края на месец юни заради финансовия феърплей.

 

МЕСИ СПЕЧЕЛИ "ЗЛАТНАТА ОБУВКА" НА ЕВРОПА ЗА ПЕТИ ПЪТ

Нападателят на Барселона Лионел Меси спечели "Златната обувка" за най-добър голмайстор в Европа за пети път в кариерата си. Аржентинецът завърши сезона с 34 попадения в Примера дивисион и така си осигури и трофея "Пичичи".

Меси не успя да се разпише в последния мач на Барса за сезона срещу Реал Сосиедад (1:0). Той се появи като смяна и имаше една добра възможност, но ударът му бе отразен от вратаря. Въпреки това той завърши на върха в голмайсторската класация в Испания, а и на Стария континент. Същия брой голове вкара и голмайсторът на Бенфика Жонас, но той остава зад Меси в класацията заради по-ниския коефициент на португалското първенство.

След аржентинеца в класацията останаха и Мохамед Салах от Ливърпул, както и Хари Кейн от Тотнъм, които вкараха съответно 32 и 30 гола през сезона в Премиър лийг. В неделя последен шанс да изпреварят Меси имаха Чиро Имобиле от Лацио и Мауро Икарди от Интер. Двамата се изправиха един срещу друг в големия сблъсък за 4-ото място в Серия "А". Аржентинецът успя да вкара от дузпа за успеха на неговия тим с 3:2, като така завърши сезона с 29 попадения, колкото има и Имобиле.

Големият конкурент на Меси в последните години - Кристиано Роналдо, завърши кампанията в Примера с 26 попадения.

 

ИНИЕСТА: ЗА МЕН БЕШЕ ЧЕСТ ДА НОСЯ ЕКИПА НА БАРСЕЛОНА

Халфът на Барселона Андрес Иниеста изигра последния си мач за тима. Той записа 82 минути на терена в срещата с Реал Сосиедад от 38-ия кръг в Примера дивисион. След края на двубоя той си взе последно сбогом със своите съотборници и с феновете на "Камп Ноу" с прощална реч. "Сега ще продължа напред, но вие оставате в сърцето ми завинаги. Това бяха невероятни 22 години, изпълнени с гордост. За мен бе чест да представлявам този клуб. Благодаря за всичката любов и уважение, които получих тук още от момента, в който пристигнах като дете. Сега си тръгвам като мъж", заяви Иниеста със сълзи в очите.

 

ТОРЕС ВКАРА ДВА ГОЛА И СЕ СБОГУВА С АТЛЕТИКО

Отборите на Атлетико (Мадрид) и Ейбар направиха 2:2 в мач от последния кръг на Ла Лига. Фернандо Торес отбеляза двете попадения за “дюшекчиите” след точни изстрели в 43-ата и 60-ата минута. Публиката на мадридчани беше подготвила впечатляващо изпращане на своя любимец, който изигра последния си мач за клуба. Фернандо оставя в историята 129 попадения в 404 официални срещи за Атлетико.

Големият герой сложи капитанската лента от първата минута. В десетата Ел Ниньо изпусна да открие резултата. Изскочил сам срещу Марко Дмитрович, нападателят не намери правилния удар. Домакините продължиха да търсят празни пространства в защитата на баските. В 31-ата Филипе Луиш и Витоло разиграха добре, а Торес насочи топката близо до гредата, но в аут. В 35-ата гостите от “Ипуруа” изненадващо откриха резултата. Жоан Жордан асистира на Кике Гарсия, който пусна кълбото покрай вратаря - 0:1. В 43-ата мадридчани изравниха чрез Фернандо. Анхел Корея се измъкна от засадата, стрелна се напред и намери Торес с успоредно подаване. Испанският футболист реализира почти на празна врата - 1:1.

“Синьо-червените” гости стартираха по-добре втората част и изпуснаха чрез Дани Гарсия (51) и Кике Гарсия (55). В 60-ата минута резервата Диего Коща изведе Торес по превъзходен начин, Фернандо финтира вратаря и насочи топката в мрежата - 2:1. В 63-ата тимът на Диего Симеоне остана с човек по-малко след втори жълт картон на Люка Ернандес. В 70-ата Ейбар изравни след прекрасен шут на Рубен Пеня, който спря на гърди и стреля мощно от 19 метра, за да не остави шансове на Ян Облак - 2:2. До края резултатът остана непроменен.

Атлетико изпраща много силен сезон, в който спечели трофея от Лига Европа и завърши на второ място в испанското първенство.

 

КОСТАДИН ГАДЖАЛОВ НАПУСКА ДЪНДИ

Бившият защитник на Добруджа Костадин Гаджалов напуска елитния шотландски ФК Дънди. Договорът на 28-годишния футболист с клуба изтича в края на май и няма да бъде подновен. Бранителят, който е юноша на Ботев (Пловдив), пристигна на "Денс Парк" през зимата на 2015 година със свободен в трансфер от Добруджа. Той записа 43 мача с екипа на ФК Дънди с два гола.

Гаджалов пропусна голяма част от последната кампания заради травма на прасеца, а през февруари беше преотстъпен за един месец на втородивизионния Брикин Сити, за който изигра единствените си два мача през сезона.

 

РОМА ПРЕДЛАГА НОВ ДОГОВОР НА ДЖЕКО

Рома ще предложи нов договор на голмайстора на отбора Един Джеко. Босненецът вкара 24 гола за "вълците" във всички турнири този сезон, включително 8 в Шампионската лига. Джеко има договор до 2020 година, но ръководството на римляните ще опита да го задържи за още една година, информира "Гадзета дело спорт".

Рома бърза да поднови договора на Джеко и заради информациите за оферта към играча от ФК Лос Анджелис, който има нужда от голямо име, за да излезе от сянката на градския конкурент Лос Анджелис Галакси.

КАЛДЕРОН: ХАРИ КЕЙН Е ЦЕЛТА НА РЕАЛ

Бившият президент на Реал (Мадрид) Рамон Калдерон смята, че голямата трансферна цел на „кралския клуб” през лятото ще бъде голмайсторът на Тотнъм Хари Кейн. Нападателят има договор с "шпорите" до 2022 година, като самият той вече обеща на феновете, че със сигурност ще е в отбора и през следващия сезон. Другият вариант за атаката е голмайсторът на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски. "Целта на Реал, без съмнение, е Кейн. Ако искат играч за следващите пет или шест години, те ще се пробват за Кейн, но Даниел Леви ще иска цяло състояние за него. Доколкото знам, Тотнъм няма желание да го пусне, но от Байерн също твърдят, че Левандовски няма да ходи никъде. Румениге заяви, че може да се обзаложи, че той ще бъде в Байерн и през следващия сезон, но това сме го чували много пъти. Моят опит сочи, че самият играч има последната дума къде да отиде", заяви Калдерон.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди