изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:30 EEST
(НЕ)ПОЗНАТИЯТ ПЕТЪР ДАЧЕВ    
КултураПрез месец октомври 2018 година се навършват 50 години от смъртта на един български художник, който е незаслужено забравен – Петър Дачев. Въпреки десетилетните усилия на музея в Добрич да популяризира творческото му дело, той си остава все още непознат. Роденият в Котел през 1896 г. Софрониев потомък умело си служи както с багрите, така и със словото. Той е художник, илюстратор, но и публицист, автор на книги за френския художник Оноре Домие и за художничката Екатерина Савова-Ненова, сътрудник на много български печатни издания.


Регионален исторически музей – Добрич притежава най-богатия музеен фонд за Петър Дачев, дарен от неговата сестра Пенка Дачева. Той се съхранява в Дом-паметник „Йордан Йовков“ и съдържа близо 4 000 картини и скици, документи, ръкописи, снимки, вестници, книги и др. Музеят притежава и една библиографска рядкост – книгата на Петър Дачев „Непознатият Цариград“, която излиза еднократно през 1942 г. в твърде ограничен тираж. Именно тя е поводът за едно ползотворно сътрудничество: с професора от Анкарския университет Хюсеин Мевсим. Преди няколко години той се свърза с музея, за да се запознае с текста на книгата, който му бе предоставен по електронен път. Силно впечатлен, след около година проф. Мевсим посети Дом-паметник „Йордан Йовков“ и разгледа картините на Петър Дачев, рисувани в Истанбул. Видяното го провокира и той реши да напише книга на тази тема. През 2017 година издателска къща „Жанет“ в Пловдив издаде студията на проф. Мевсим „Петър Дачев и Истанбул“, която бе преведена от него и издадена и на турски език. Година по-рано – през лятото на 2016 г., в Дом-паметник „Йордан Йовков“ бе уредена изложбата „Непознатият Цариград“ по повод 120 години от рождението на Петър Дачев, която предизвика особен интерес сред нашите посетители от цяла България. През 2017 г. – в навечерието на Трети март, уредихме нова изложба: този път в залата на музея в градски парк „Св. Георги“ с морски пейзажи на художника от Северното Черноморие. Преди това с картини на автора сме гостували на Художествената галерия в Добрич, Художествената галерия в Балчик, Двореца в Балчик, Художествената галерия „Илия Бешков“ в Плевен, в Пантеона на възрожденците в родния град на художника. Може би най-престижната ни изложба бе през 2002 г. в Националната галерия в София, където представихме модернистичните картини от първата самостоятелна изложба на Петър Дачев през 1924 г. в София.


Най-вече този модернистичен цикъл предизвиква интереса на изкуствоведите. Някои от тези картини бяха нееднократно коментирани в изследвания на доц. д-р Ружа Маринска. По нейна идея четири постера по картини на Петър Дачев бяха включени през 2005 г. в изложбата на Софийска градска художествена галерия „Гео Милев и българският модернизъм“, посветена на 110 години от рождението на поета. В момента пет картини от този цикъл са част от престижната изложба „Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство на 20-те години на ХХ век“, уредена между 3 май и 5 август 2018 г. отново в Софийска градска художествена галерия. Тя е посветена на председателството на България на Европейския съвет и е част от Програма „Култура“ на Столична община. Тук Петър Дачев е в компанията на художници и скулптори като: Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Иван Пенков, Никола Кожухаров, Дечко Узунов, Георги Машев, Васил Захариев, Стефан Баджов, Николай Райнов, Александър Мутафов, Сирак Скитник, Борис Денев, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов, Никола Маринов, Илия Петров, Александър Божинов, Емануил Ракаров, Александър Миленков, Дончо Занков, Борис Иванов, Иван Лазаров, Атанас Дудулов и др. В това значимо културно събитие участват творби и от: Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Регионален исторически музей – София, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Държавна агенция „Архиви“, Национален литературен музей, Национална художествена академия, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Съюз на българските художници, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия – Казанлък, Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил, Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Художествена галерия – Русе, Регионален исторически музей – Враца, Исторически музей – Самоков и частни колекции.
    На 29 май 2018 г., от 17.30 часа, в Дом-паметник „Йордан Йовков“ ще гостува проф. Хюсеин Мевсим, за да представим в Добрич неговата студия „Петър Дачев и Истанбул“. Това е първата книга за художника. Макар и дело на филолог, а не на изкуствовед, тя разкрива неизвестни досега факти от биографията на твореца, очертава пътуванията му из Турция през 20-те и 30-те години на ХХ век, коментира интереса му към определени теми и сюжети. Проф. Мевсим разглежда обстойно книгата на Дачев „Непознатият Цалиград“, спира се върху топосите и героите в нея. Словесната творба на художника е определена от проф. Мевсим като поврат в българската рецепция за Истанбул. Книгата „Непознатият Цариград“ е илюстрирана, разбира се, от самия Петър Дачев с част от картините, нарисувани в Истанбул. В изследването си за художника проф. Мевсим разглежда и самите картини, които във фонда на музея наброяват около 500. Следвайки тематичния принцип, ги обособява в пет групи: „Тепета и калета“, „Сокаци, мегдани и кьошета, чаршии и ханища“, „Минарета и кубета“, „Надгробни камъни, тюрбета и кипариси“ и „Мурафети и салтанати“. С чувствителността и езика на поет проф. Мевсим коментира художествените сюжети и образи. За да усетите духа на изследването, което съчетава научните приноси с един живописен стил, ще цитираме неговия финал: „ Но какъв по-велик салтанат, Боже, от това да си простосмъртен; какъв по-славен мурафет от това да извървиш честно и достойно отредения ти земен път?“. Действително Петър Дачев е един от най-самобитните ни творци през първата половина на ХХ век – малко познат и почти непроучен. Затова заслугата на проф. Мевсим да отвори вратата към неговото словесно и художествено творчество, е изключителна.


    По повод премиерата на книгата „Петър Дачев и Истанбул“ специалистите от Дом-паметника възстановиха своята изложба „Непознатият Цариград“, за да могат гостите на музея да се потопят в атмосферата на този цикъл. Истанбулските картини са представени за първи път по-цялостно във втората самостоятелна изложба на художника в Галерията на шестте в София през 1929 г. Оттогава досега малцина са имали възможността да се насладят на изящния рисунък на автора, на финия му усет за композиция. Музеят предвижда да показва по-често пред публика тези свои културни ценности, но за целта се нуждае от финансова помощ за рамкиране и паспартиране на поне част от картините. Вярваме, че ще се отзоват дарители, които да помогнат заедно да извадим от забравата талантливия български художник Петър Дачев, живял през детските си години в Добрич и трайно свързан с културната история на нашия град.

Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.51 секунди