изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:18 EEST
РАЗГОРЕЩЕНИ ДЕБАТИ НА СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДОБРИЧ    
НовиниРАЗГОРЕЩЕНИ ДЕБАТИ НА СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДОБРИЧ


 

ГЛАСУВАХА НОВИ ПРАВИЛА ЗА КОНТРОЛ НА ПАРКИРАНЕТО В ДОБРИЧ

Общинският съвет прие изменения на Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците. С нея се осъвременяват текстове относно принудителното задържане и преместване на МПС, във връзка с предстоящото пускане в експлоатация на репатриращ автомобил /паяк/ в Добрич. Промените са наложени от постоянното увеличаване на броя на новорегистрираните автомобили и интензивността на движението, както и многобройните случаи на неправилно паркирани коли, отбелязват от кметския екип. В наредбата са разписани 14 норми за случаи на неправилно паркиране. 
Очаква се да се постигнат приходи от заплащането на цените при ползването на паркоместата, както и от наказателните мерки при принудително задържане със скоби или на паркинг, които да компенсират разходите по въвеждане на SMS-паркирането и изграждането и поддръжката на „синя зона“ (хоризонтална и вертикална пътна сигнализация). Финансовите средства, необходими за прилагане на наредбата, са предвидени в бюджета за 2018 г. 
В наредбата е разписано да се поставят скоби на нарушителите на правилата за паркиране; да се правят снимки на МПС преди и след налагане на наказанието. Въвеждат се правила ако водачът не се яви до три часа от поставянето на  скобата или до края на работното време на съответната зона, колата да се репатрира до специализиран охраняем паркинг, като освобождаването се извършва след заплащане на цената за паркиране и разходите по използване на техническото средство. Паркингът е охраняем и е на непрекъснат 24 часов работен ден, като престоят там се заплаща по 1 лев за час. 
По предложение на Постоянната комисия по търговия, процесът на репатриране ще се преустановява, ако водачът на неправилно паркираното МПС дойде на място, преди поставянето на четирите колана на специализираната кола и заплати 100% от таксата за репатриране. За отблокиране на скоба на неправилно паркирал автомобил ще се плаща 20.00 лева; а за освобождаване на репатриран – 50.00 лева (включително когато се преустанови на място). 
Общински съвет определи цени на услуги в обхвата на „Синя зона”. За ползване на терени, където е въведено платено паркиране, за леки автомобили ще се дължи 1,00 лев на час; за лекотоварни автомобили до 2,5 тона и на микробуси с до 12 места - 2,00 лева на час; за ползване на карта “Служебен абонамент” - 60,00 лева за месец, като таксата за място по постоянен или настоящ адрес е 20 % служебния абонамент.
Ползване на карта в режим на платен абонамент извън „Синя зона” ще струва 30.00 лева.

ЗАБРАНИХА ДВИЖЕНИЕТО В ДОБРИЧ НА КОЛИ, ТЕГЛЕНИ ОТ ЖИВОТНИ

Съветниците на Добрич приеха забрана за движение на превозни средства /ППС/ с животинска тяга във всички части на града, с изключение на кв. "Рилци" и за атракциони, одобрени от общината. Тя влиза в сила с изменения в Наредбата за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците. Предложението бе внесено от съветниците от ВМРО с мотива, че "всички знаем какви хора се придвижват с каруци и с какво се занимават, а градът ни трябва да изглежда европейски". Предложението бе подкрепено от 29 съветници, петима бяха против, петима се въздържаха.
Приемането на Наредбата предизвика спорове с въпроса къде да се забрани движението на ППС с животинска тяга. Тук се противопоставиха от една страна съветници, които смятат, че градът трябва изцяло да бъде изчистен от тези коли, срещу други, които определиха въвеждането на още забрани като ненужни, защото нормите за тези пътни средства са определени в Закона за движение по пътищата и няма нужда от повече регламенти.
Първоначално бе обсъден вариант да се спрат колите с животинска тяга само в зона В – покрайнините на града, но по предложение на ПК по транспорт, подкрепено от правната комисия, в обсега на ограничението бе вкаран целият град (в три зони – пешеходна, централна, вкл. булевардите, и останалата), без кв. Рилци и атракциони, с изрично уведомление към общината.
Зам.-кметът Елка Димова
и съветникът от Реформаторския блок Михаел Игнатов, който е юрист, подчертаха, че не е нужно разписване на допълнителни правила. Според Игнатов, това решение е дискриминационно и незаконосъобразно. "Това означава, че забраняваме и други превозни средства, служещи за забавление - като шейната на дядо Коледа или детски шейни, теглени от кучета", отбеляза той и добави, че се надява юристите на Областна администрация да го върнат.

Според зам.-председателят на ПК по транспорт Иван Тонев, реално общината няма ресурс да контролира изпълнението на тази забрана и това отново ще бъде във властта на "Пътна полиция", която ще съблюдава закона, а не наредбата.
Много от съветниците изразиха в кулоарите все пак задоволство, че се ограничава движението на каруци, с които се придвижват хора, извършващи кражби, особено в крайни и слабо охранявани зони в града.

 

"ДОБРИЧКИ ПАНАИР" СЕ НУЖДАЕ ОТ НОВ БОРД НА ДИРЕКТОРИТЕ

Общо събрание на „Добрички панаир” АД ще се проведе на 27 юни 2018 година от 14.00 часа. Общинските съветници дадоха мандат на представителя на общината - кметът или негов заместник да гласува по усмотрение за точките в дневния ред. Стана ясно от изказване на съветника Герман Германов, че бордът на директорите не е променен след промяната на акционерите и фактически той е бездействен.”Защо не виждам в дневния ред предложение за промени в борда на директорите?“, запита Германов и определи юридическото състояние на дружеството като пълна каша. От изказване на управителя на дружеството Звезделина Иванова стана известно, че след оттегляне на един от акционерите - „Бяла лястовица“, в борда няма други освен нея самата. Тя допусна, че Общото събрание на 27 юни може да определи дата за извънредно и то да избере  нов УС. В „Добрички панаир“АД акционери  са община Добрич - с 40%, и „Зърнени храни България“ АД - с 60%. Акциите на „Бяла лястовица“ са в активите на „Зърнени храни“. Неразпределената печалба на дружеството е в размер на 1 милион 336 хил. лева.

АРХ. ЕМИЛИЯ ДОБРЕВА: ОЩЕ НЕ Е МИНАЛА ЕДНА ГОДИНА, А ЗА ТРЕТИ ПЪТ ИЗМЕНЯМЕ ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН

Три поредни докладни за частично изменение на Общия устройствен план /ОУП/ заради проявен инвеститорски интерес, предизвикаха дебати в общинския съвет.
„През миналата година приехме ОУП. Вече три докладни се внасят за частично изменение на този план от най-висш ранг. Още не е изминала една година, откакто е в сила, и започваме да го изменяме. За да правим подобно нещо, трябва много сериозна мотивировка, какви са наложителните причини”, заяви арх. Емилия Добрева.
„Настоявам общинският експертен съвет за устройство на територията много добре да преценява и проверява фактическите основания”, обърна се арх. Добрева към своята колега – главният архитект на общината Боряна Станчева, която представи докладните.
„Ние променяме най-висшия план само при ясно изразен инвеститорски интерес. Според мен инвеститорът е „свещената крава”, той дава хляб на нашите съграждани. Не можем да си позволим да не уважим искането на инвеститора”, подчерта в тази връзка председателят на общинския съвет Иво Пенчев.
Михаел Игнатов подкрепи арх. Емилия Добрева, като допълни, че искането за изменение на ОУП трябва да бъде достатъчно обосновано и мотивирано. „Съгласен съм, че инвеститорът е „свещена крава”, но именно ЗУТ посочва кога един инвеститор е именно такъв. Когато е от съответния клас и т.н. Не може всеки, който иска да си построи складова база, и ние да си позволяваме да изменяме ОУП. ЗУТ е ясен и в него нямаше да се изисква да приемаме ОУП, ако нямахме необходимост от една дългосрочна предвидимост на обществените взаимоотношения”, заяви Михаел Игнатов.
„Законът е за хората, той трябва да служи на хората, а не обратното.  Така че да намерим онази правна възможност, която да дава възможност на нашите съграждани да развият инвестиционните си намерения”, отговори Иво Пенчев.
„В такъв случай направете предложение до Народното събрание за промяна на ЗУТ, предложи Игнатов.
Становището на арх. Добрева и Михаел Игнатов подкрепи и председателят на ПК „Законност, обществен ред и контрол” Зорница Михайлова.
В крайна сметка общинските съветници подкрепиха инвестиционното намерение и гласуваха „за” и третото поред частично изменение на ОУП.

ЧЕТИРИТЕ ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП СЕ ОБЕДИНЯВАТ В КОМПЛЕКС ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Четирите Центъра за настаняване на деца/младежи с увреждания от семеен тип ще бъдат обединени в общ Комплекс за социални услуги /КСУ/, гласува общинският съвет.  
От 2 декември 2015 г. със заповед на изпълнителния директор на АСП на територията на общината са разкрити четири Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, с общ капацитет 56 места. През 2017 г. Общинският съвет промени наименованията на две от социалните услуги. Във връзка с тези промени възникнаха проблеми в трудово-правните взаимоотношения.  Налага се да бъде извършена и реорганизация на човешкия ресурс, предоставящ услугите – изготвяне на нови щатни разписания и бюджет на дейността, което води и до промяна на местоработата на работещите в центровете. След консултации с експерти и юристи от Бюрото по труда, предлагаме тези 4 центъра да се обединят в един Комплекс за социални услуги. Ще има един директор, а персоналът ще бъде по-мобилен, обясни д-р Баева.  

ОБРЕДНИЯТ ДОМ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ ЗАЛА ЗА ТРАУРНИ ЦЕРЕМОНИИ, УВЕЛИЧАВА СЕ ЦЕНАТА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ХЛАДИЛНА КАМЕРА

Нова услуга ще предоставя ОП „Обреден дом” в частта тъжни ритуали - ползване на траурната зала в Гробищния парк на Добрич. Стойността на услугата по предоставянето й е в размер на 24 лв. с ДДС за един час. Нова услуга бе гласувана от Общинския съвет.
С цел повишаване качеството на обслужването на гражданите при организиране на погребения, както и качествено съхранение на тленните останки, оставени за съхранение в хладилната камера, собственост на ОП „Обреден дом”, е необходимо да бъде изменена цената на услугата по предоставянето й, съобразена с разходите за постигането й. Стойността на услугата ще бъде 5,16 лв. с ДДС за един час. Цената на услугата към момента е 1,20 лв. с ДДС.

ФОНДАЦИЯ ПОЛУЧИ ИМОТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ОРАНЖЕРИЯ, В КОЯТО ЩЕ РАБОТЯТ МЛАДИ ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ

Фондация „Николай Чудотворец” получи безвъзмездно, за 10 години, част от общински имот за изграждане на оранжерия, в която ще работят млади хора с интелектуални затруднения. Общинският съвет на Добрич даде съгласието си за предоставяне на терена с площ от 3,5 декара, в близост до магазин „Лидл“, за проекта на Фондацията “Чудната градина”.
„Това е най-новият ни проект и вероятно най-дългосрочният. Ние и сега развиваме подобна дейност – отглеждаме цветя на един покрив и ги изпращаме по куриер. Показахме на практика, че можем да работим във всякакви условия, а представяте ли си какво ще се случи, ако ни предоставите този терен. Всеки гражданин, минавайки, ще може да види как този терен се облагородява и как нашите хора работят. А ако те работят, значи може да работи всеки. Ако те могат да успяват, значи може всеки”, заяви пред общинските съветници председателят на Фондация „Николай Чудотворец” Мария Методиева.
Намерението чрез този проект е да бъде изградена оранжерия с прилежащи части обработваема земя. Ще бъдат разкрити около 30 работни места за младежи с интелектуални затруднения. На младежите, които се справят най-добре, ще бъде съдействано за намиране на работа при външен работодател, а останалите ще останат на трудотерапия.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ВРЪЧИ ЕЖЕГОДНАТА СТИПЕНДИЯ „ЙОРДАН ПАРУШЕВ” НА ИЗЯВЕНИ УЧЕНИЦИ ОТ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

Общинският съвет на Добрич връчи грамотите на двамата изявени ученици от Езикова гимназия „Гео Милев”, удостоени с почетната стипендия „Йордан Парушев”.

„През тази година беше много трудно да изберем само един първенец на училището, затова педагогическият съвет реши наградата да бъде поделена между двама ученици – Явор Минчев и Радост Лозанова”, поясни директорът на гимназията Милена Иванова.
Тя взе грамотата на Радост Лозанова, тъй като абитуриентката в момента е в Мармарис, заедно с по-голямата част от зрелостниците на Езикова гимназия.
Явор Минчев сподели пред общинските съветници, че за него е голяма чест да е носител на тазгодишната награда на името на Йордан Парушев. Той благодари на всички свои учители и директора на гимназията.
„Тази грамота остава в твоята автобиография. Показвай я навсякъде, при всеки повод, пред всеки работодател. Тя е повод за изключителна гордост. Успех в твоя път напред!”, пожела на Явор председателят на Общинския съвет Иво Пенчев.

ЧИТАЛИЩЕ "ДОБРИЧ-2017" ОСТАНА БЕЗ ДОМ. СПОРТНИ КЛУБОВЕ ОБЪРНАХА ВОТА

Народно читалище „Добрич-2017“ не получи исканото  безвъзмездно право върху част от сградния фонд на бившето училище „Дора Габе“. В докладната, внесена от зам.-финансовия кмет Елка Димова, фигурираше предложение за отдаване на 29 085 кв.м  за дейностите на читалището за срок от 10 години. Първият възникнал спор между съветниците беше за срока. Внесоха се предложения  за по 2 или 5 години. В последствие от изказвания на двама наематели на физкултурния салон и актовата зала стана ясно, че те не се отказват от ползването им и са съгласни на нови условия и нов договор, но с общината, а не с читалището. Тодор Тодоров - инструктор по карате с 20 състезатели, заяви,че е направил подобрения и желае да продължи да ползва залата. Стоян Димов - треньор по олимпийско карате, също заяви претенции за актовата зала. Председателят на читалището Николай Нейчев декларира готовност да се разбере с двамата наематели и те да продължат да тренират там. Общински съветници от всички групи поискаха изваждане на  въпросните терени от отдавания на читалището имот. Това беше постигнато с гласуване и 23 гласа „за“. В този случай обаче искателят - председател на НЧ “Добрич2017“, се отказа да получи „осакатен“ имот, тъй като няма къде да репетират евентуалните състави и школи. Докладната беше оттеглена и със съгласието на вносителя.

РАЗМЯНА НА РЕПЛИКИ МЕЖДУ КМЕТА И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБС ЗАРАДИ ОТКАЗАНА ИНФОРМАЦИЯ

Отказана поискана информация на общински съветник Милко Пенчев от страна на директор на общинска дирекция, стана повод за размяна на реплики между председателя на ОбС Иво Пенчев и кмета Йордан Йорданов. В края на вчерашната сесия Пенчев се обърна към кмета, като посочи, че на 22 март служител на общинска администрация е отказал да предостави информация във връзка с изпълнение на решение на Общински съвет и негова постоянна комисия. Същият служител заяви, че не е длъжен да ни предоставя каквато и да било информация. Наложи се писмено да подам запитването си, но и на него не ми беше отговорено. Служителят бе поканен на заседание на постоянната комисия, като той  отказа да дойде. Наложи се д-р Баева лично да й се обади за съдействие. Тези действия, странното поведение на представителя на вашата администрация, както и желанието Ви да спасим добрите отношения между общинска администрация и общински съвет, предизвикват настоящото ми питане, каза Пенчев. Той попита кмета дали това е официалната позиция и отношение на общинската администрация към дейността на Общинския съвет, Пенчев поиска да узнае какви дисциплинарни мерки ще предприемат за коригиране на подобно поведение към ОбС от страна на администрацията и конкретно на провинилия се служител.
Пенчев  зададе няколко въпроса към кмета: Защо администрацията повече от 4 месеца мълчаливо отказва за закупуване на имот, собственост на „Тролейбусен транспорт“, част от бившето тролейбусно депо, който е с отпаднало предназначение. Заявлението на инвеститора „Агрохимикали” е депозирано още на 27 февруари 2018 година. Защото дирекция „Общинска собственост“ се бави повече от 4 месеца и не е изпълнила решение на постоянната комисия „Разпореждане с общинска собственост”, с което се възлага да бъде изготвена оценка за продажба на друг имот в централна градска част, който е обект на инвеститорски интерес. В същото време други имоти са били предмет на оценка за разпореждане, а други са трайно неглижирани и отлагани, каза Пенчев.  Той препоръча на кмета незабавна промяна в темповете, с които администрацията работи, за да отговори на нуждите на бизнеса в града.
Кметът Йордан Йорданов увери, че председателят на Общинския съвет ще получи писмени отговори на своите въпроси. Той подчерта, че Общински съвет е принципал, който трябва да вземе решения, постоянна комисия може да предложи различни варианти на администрация, но те не са задължителни за изпълнение. Освен това има разлика между инвестиция като намерение и предложение, каза Йорданов.  Той отбеляза, че в края на миналата година е постъпило предложение за инвестиция, с което е поискано предостъпено право на строеж от инвеститор, който не се е появил. Два месеца по-късно пристига писмо за закупуване на съответния парцел. Как реагирате Вие на едно такова намерение – първоначално за преотстъпено право на строеж, без инвеститорът да се е явил, а след това друг инвеститор, също без да се яви, иска закупуване. Ако имате достъп до тези инвеститори, доведете ги, защото ние 4 месеца не можем да се свържем с тях, каза Йорданов. Той заяви, че се отнасят  максимално отговорно към всички инвестиции, които създават работни места и създават икономическа среда.
Кметът попита как Пенчев е разбрал, че имотът на „Тролейбусен транспорт“, представляващ инвеститорски интерес,  е с отпаднало предназначение, след като им е била отказана информация.  Няма да допусна да се обвинява администрацията в бездействие. Съжалявам, че хората си вършат съвестно работата и не дават на всеки, който поиска, чувствителна информация. Вие сте общински съветници и цялата информация ще ви бъде предоставена, но трябва да кажем, че това е било коригирано и колегите са се извинили на г-н Пенчев, каза още кметът. Тепърва ще разговаря с директора на дирекцията защо е била отказана такава информация. Винаги с екипа ми сме се опитвали да градим мостове, а не стени, завърши Йорданов.


 Радио Добруджа / Дарик радио Добрич

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди