изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:40 EEST
БЛОК „ХАН ТЕРВЕЛ“ В ГР.ТЕРВЕЛ ВЕЧЕ ПОСРЕЩА С ИЗОБРАЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ВЛАДЕТЕЛ ТЕРВЕЛ    
Новини Блок „Хан Тервел“ в гр.Тервел вече има на фасадата си пано, което изобразява владетеля Тервел на кон, пред стените на Константинопол.Рисунката заема цялата площ на фасадата на блока , висока е петнадесет и половина метра, широка – десет и половина.


Художниците на паното са млади хора от столицата  - Илиян Михайлов и Иван Величков.Илиян е икономист, а Иван-зъботехник. И двамата обаче рисуват от деца.Работят заедно от седем години.През тези години са разкрасили много сгради.Най-голям брой изображения са поръчвани от групи собственици , които са пожелали да се направи рисунка на частично санирана фасада на жилищна сграда или на трансформатори, които се намират между няколко жилищни сгради. Много са и училищата, които са имали желание техният патрон или тематично изображение да бъде нарисувано на фасадата на училището.


Само четири са сградите, за които както в случая с блока в Тервел, Илиян и Иван са рисували върху цялата площ на фасадата.Единият от тези блокове е в гр.Ботевград и върху фасадата му е изобразен Васил Левски.В Сандански пък трансформатор пресъздава изображения на артефакти от етнографията и културното наследство на района.
Община Тервел „стигна“ до младите художници след издирена информация в мрежата за трансформатор в ЖК “Разсадника“ в София, който изобразява Кан Тервел сред български воини. Последва среща в Тервел , възлагане от Община Тервел , доставка на материалите и работа. Преди  същинското рисуване художниците разработиха изображението под формата на картина. Картината , след приключване на работата, подариха на Община Тервел. Предварителните дейности включват още полагане на координатна мрежа върху изображението и разчертаване на мрежата върху фасадата на блока.
Рисуването продължи седем дни. Истински хора на духа, художниците прекратиха работа в преди обеда на 24 май и станаха част от общинското тържество.По високите части на фасадата се работеше от стрелата на наета от Общината вишка, а на по-малките височини с общинската вишка, която се ползва за обслужване на уличното осветление.
Материалът, с който е нарисувано паното е боя - спрей от марката Montana Gold, произведена в Германия.Доставката е от там, в България не се търгува с тази боя.
Илиян и Иван вече имат планове за следващи задачи.Проявяват професионален интерес към българската шевица и започват работа по проект за изобразяване на шевици върху фасади на сгради.
Паното с изображението на Кан Тервел е първата задача, която Община Тервел си постави с програмата си за честването на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол.
Следващото по ред събитие от програмата  е валидирането на юбилейна пощенска марка и ще се случи на 15 август.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди