изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:36 EEST
ЗАЩО ПРАЗНУВАМЕ "ДЕНЯТ НА ДЕТЕТО" НА ПЪРВИ ЮНИ    
Празници Навсякъде по света съществува ден, посветен на най-малките. Този празник е на различни дати и се свързва  по различен начин с традицията на отделните държави. Но той е свъран по един или друг начин с всеки един от нас, гражданите на света, малки или по-големи. В България „Международният ден на децата“ се чества на 1 юни, като един от най-старите международни празници.


Празникът се е появил в реултат от състоялата се през август 1925 г., в Женева първа  „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни. Те обединяват сили, приемат и подписват Женевската конвенция. С нея се провъзгласяват равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита. Функциите на системата следва да се променят така, че по - ефективно да се спазват тези параметри.
Декларацията гласи още:
•      Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра
•      Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно
•      Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани
•      Детето трябва първо да получава помощ във време на беда
•      Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване
•      Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.
Всички разпоредби на международния акт утвърждават общото разбиране за необходимостта от закрила на детството, като определящ период за развитието на всяко човешко същество. Според него обществото е длъжно да осигурява възможности за активно интегриране на децата и участието им в обществото.
В Конвенцията е въплътен духът на международната солидарност за зачитане и спазване на детските права, както и на постоянния стремеж да се осигуряват все по-добри условия за развитието на детето.Това насърчава българите да осъзнаят необходимостта от специална защита на правата на децата си.
Този ден е един от най-детските и безгрижни празници за децата -  малки и големи. Всеки от нас на тази дата има основание да празнува, ако пази детското в себе си.

Всяка година празникът е повод за организирането на много детски мероприятия - рецитали, музикални програми и игри, както и ден за откриването на детски заведения, летни лагери и обявяване на други социални придобивки за децата. За мъниците се предлагат атракции и изкушения, на които не могат да устоят. Време е за забавни игри, време е за много усмивки, време е за щастие!

Международният ден на детето си има и специален флаг, според който цветът на детството е... шареният.  Много силна символика се крие в тази простичка снежинка от разноцветни човечета! На зелен фон,който символизира  растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на планетата са разположени фигурки на човечета в  червено, жълто, синьо, бяло и черно. Те символизират разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага е символ на нашият общ дом, където колкото сме по-различни, толкова сме по-свободни.

Честит празник, малки, големи и още по-големи деца!

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди