изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:20 EEST
ПТИЧИ ГРИП, ИЗГРАЖДАНЕ НА КОМПЛЕКС ЗА 10 000 КОЗИ, ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ ОБСЪЖДА ОбС НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Новини

ЩЕ ОБНОВЯВАТ ЧИТАЛИЩАТА В ЛОВЧАНЦИ И ЧЕРНА В РАМКИТЕ НА ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

Читалищата в селата Ловчанци и Черна предстои да бъдат цялостно обновени в рамките на трансграничен проект „Хършова – Добричка, Заедно по красивия път на устойчиво развитие чрез трансграничната култура” по програма ИНТЕРРЕГ Румъния – България 2014-2020.


На вчерашното заседание на Общинския съвет бе дадено съгласие община Добричка да осигури наличен собствен ресурс в размер на минимум 2% от собствения бюджет по проекта до възстановяване на средствата от програмата.

Кметът инж. Тошко Петков изрази задоволство, че двете читалища  ще бъдат ремонтирани, защото в предишния програмен период, в рамките на Програмата за развитие на селските райони, не са получили одобрение. Надеждите са строителните работи да започнат през следващата година. Петков уточни, че проектът не включва само ремонта на сградите на двете читалища, а е насочен и към дейности за утвърждаване на културните традиции на двете общини.
Петков посочи, че в докладната не е конкретизирана точна сума, с която общината ще участва, защото е възможно до подписване на споразумението или в процеса на неговото изпълнение да настъпят корекции.

ФИРМА ИСКА ДА ИЗГРАЖДА ОБЕКТ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА 10 000 КОЗИ В БИВШИЯ КРАВЕКОМПЛЕКС В ПОБЕДА

Общинският съвет даде съгласие за продажба на общински поземлен имот в село Победа. Решението е продиктувано от постъпило инвестиционно намерение от фирма, която иска да закупи имота с площ от 33 декара за изграждането на животновъден комплекс. Продажбата ще се извърши след провеждането на търг с тайно наддаване, като началната тръжна цена за имота е 69 471 лева. Фирмата „Леомара 1” ЕООД e закупилa преди няколко години недвижими имоти, намиращи се в непосредствена близост, които са били част от бившия кравекомплекс в селото. Желаният от фирмата имот представлява изграденото торище на обекта. Инвестиционните намерения са свързани с отглеждането на 10 000 кози, изграждане на мандра и кланица.
Преди гласуването на докладната, общинският съветник Генади Ганчев поиска да узнае какво е становището на кмета на селото и постави няколко въпроса към инвеститора: Защо се избърза с купуването на общинска земя; Кога ще се купи държавната земя, която е свързана с инвестиционното намерение; Кога е планирано да започне реализацията на проекта и кога ще завърши изграждането на животновъдния комплекс?
Кметът на Победа Галин Иванов обясни, че при него е постъпило искането от фирмата, като неговото задължение е било да го придвижи към общинската администрация. Той не е запознавал жителите на селото, защото реално при него няма никакви конкретни документи за строеж, а само  проявено желание за закупуване на имот.
Представителят на фирмата-инвеститор адвокат Николай Киряков отговори на поставените от Ганчев въпроси, като уточни, че преди желаният имот и закупените сгради са били част от бившия кравекомплекс и за целите на инвестиционното намерение е необходимо обектът отново да бъде окомплектован. Според прогнозата на фирмата, реализацията на строителните дейности трябва да започне до 2 години. На няколко етапа ще бъдат вложени около 10 милиона лева.

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗАРАДИ ПТИЧИЯ ГРИП, ПОСТАВИЛ ПОД КАРАНТИНА 1/3 ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА

Декларация, свързана с поредния случай на птичи грип във  ферма в село Стефаново, внесоха общинските съветници от ГЕРБ. Тя бе представена пред съвета и връчена на председателя на ОбС Донко Марев и кмета инж. Тошко Петков от Пламен Тодоров.   В нея се казва: „Изключително разтревожени сме от поредната карантина заради птичи грип на 1/3 от селата в община Добричка, причинена от една и съща ферма, разположена в землището на село Стефаново. Разтревожени сме от факта, че за епидемията и предприетите действия не са били уведомени нито кметът на селото, нито кметът на общината, нито населението на Стефаново и околните села. На всеки е ясно, че птичият грип е опасен не само за птиците и животните, но и за хората. Много хора по света загубиха живота си от този вирус. Не можем да бъдем безучастни, че умъртвените птици са били изнесени през село Стефаново до екарисажа в Ихтиман чрез камион, покрит само с един брезент. Това противоречи на всички норми за превоз на общо опасни товари.“
Тодоров отбеляза, че за втори път за по-малко от година хората в селото се притесняват за здравето си: „Въпреки нашия протест, ОбС гласува публично-частно партньорство с въпросната фирма да се асфалтира път на стойност 110 хиляди. Затова предлагаме ОбС да отмени решението, да прегласува съгласието си за това  партньорство, а по предложение на кмета на общината ОбС да гласува парите да бъдат насочени към благоустрояване на село Стефаново и засегнатите от карантината населени места.“

Радио „Добруджа“ - Добрич

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.57 секунди