изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 10:16 EEST
ПОЧИТ ПРЕД ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ В БУНТОВЕТЕ КРАЙ ДУРАНКУЛАК    
Общество
Земеделци и симпатизанти почетоха паметта на жертвите в бунтовете край Дуранкулак преди 118 г. Хора от Североизточна България дойдоха на 1 юни в местността Грекова могила. Свещеник отслужи заупокойна служба за жертвите от селските бунтове през 1900 г. Заедно със земеделците, глави в памет на загиналите и ранените сведоха ученици, военни, читалищни дейци, ветерани от резерва, представители на кооперации, фирми, кметства, община Шабла, политически партии и движения. На паметника на майката, очакваща своите чеда, загинали срещу въвеждане на данъка „десятък“, бяха поднесени венци и цветя. Мястото се обагри в оранжево от множеството знамена на земеделците от Добрич и добруджанските села, от Каварна, Балчик, Варна, Тервел, Шумен и др.



В с. Дуранкулак се проведе възпоменателно честване на саможертвата на добруджанци отпреди 118 г. Пред паметника на възстаналия селянин в центъра на селото ученици изнесоха рецитал за жертвите от трагичните събития.


Състав на ветерани от резерва изпълни патриотични песни. Кметът на община Шабла прочете слово за смелостта на възстаналите срещу неправдата добруджанци. Той отбеляза, че след тези бунтове данъкът е заменен, а правителстовото на либералите пада. В последвалите изказвания земеделски дейци заявиха, че този бунт е бил срещу несправедлив нов данък, целящ да напълни хазната. Освен невинни жертви през 1900 г., земеделците са и тези, които плащат основно репарациите след Първата световна война. Земеделците са възстановявали и страната след Ньойския договор. Техни дейци са загинали и от „белия“, и от „червения“ терор, били са по затвори и лагери преди Девети септември 1944 г. и след това. От труда на българския селянин се е ползвала всяка власт и много власти са работили срещу единството на земеделското движение в България.
Пред паметника на възстаналия селянин в с. Дуранкулак бяха положении цветя и венци на почит и възпоменание от представители на училища, военно поделение и резерва, кметства, читалища, общини, бизнеса, партии и движения. Румънци, живеещи в Дуранкулак, също поднесоха цветя в знак на почит към саможертвата на добруджанци в 1900 г.

Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ

    
1. Пред паметника на Грекова могила

2. С цветя и венци при паметника в Дуранкулак

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди