изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:38 EEST
БЪЛГАРИТЕ В ОДЕСА ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА БОТЕВ    
По света Одеса, Украйна: На 2 юни 2018 г. Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“организира преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер, гр. Одеса. Българската общност в Украйна винаги се събира да почете паметта на големия поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В проявата се включиха ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, които разказаха за живота и делото на Христо Ботев и рецитираха неговите творби.

 
Цветя и венци бяха поднесени от Българския младежки клуб „Актив“ и Одеския български драматичен театър.
Христо Ботев e учил във Втора Одеска гимназия. Строгият режим и консервативните порядки тук твърде скоро го настройват враждебно – срещу училището и образователната система, срещу голямата част от българската колония в Одеса. Синът на даскал Ботьо Петков се откроява сред останалите младежи със своя свободолюбив и темпераментен характер, с особено силното си чувство за лична чест и достойнство, с будния си интелект и устрема към национално значими и героични дела. От този период датират и неговите първи поетически прояви. Неговото  стихотворението „Майце си” е изпратено от Одеса във в. „Гайда”.
В края на август 1866 г. Ботев получава назначение и пристига като учител в заселеното с българи-колонисти село Задунаевка, а след това продължава да работи в град Измаил. И в тази нова за него среда Ботев е такъв, какъвто го познаваме – независим и самостоятелен, с жажда за необикновени и велики дела, с неизтощимо любопитство към пълнокръвния и динамичен живот. През 1875 година възглавя българско национално-освободително движение и се явява един от националните герои.
В знак на признателност за голямата му роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ бе открит паметник на Христо Ботев.

Всеукраинска обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди