изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:33 EET
ПРОЕКТ „ВСИЧКО Е ЕДНО ЦЯЛО”    
Екология

По случай 5 юни, Международен ден за опазване на околната среда, НДТ представя разработения от Венелина Бербенкова, председател на Клуб „Екоравновесие“,



ПРОЕКТ „ВСИЧКО Е ЕДНО ЦЯЛО”

 

 

Природата няма глас, има нас

Мисли глобално, действай локално

Бъди промяната, която искаш да видиш в света

 

Съвременната техногенна човешка цивилизация, основана на консуматорство, бясна конкуренция и хищническо изчерпване ресурсите на планетата,  стигна до задънена улица, особено в двете най-важни за човека сфери – образование и здравеопазване. Необходимостта от НОВО ОБРАЗОВАНИЕ  и ИСТИНСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ е все по-осезаема. На този етап има многобройни НПО, групи в социалните мрежи и общности по места, които развиват нови форми (някои изпълнени и с ново съдържание) за работа с хората от различни възрастови и социални групи. Все още, обаче, тези усилия са разпокъсани, работи се „на парче”, малко са примерите за обединяване на личности, сдружения, бизнес структури, институции, работещи в една и съща сфера, „гледащи в една посока”. За да започне да се случва реално ПРОМЯНАТА, човеците, осъзнали, че всички сме свързани и че грижата за Земята - нашия общ планетарен дом, и бъдните поколения няма алтернатива, би трябвало да се обединим за съвместни инициативи и действия.

 

КАК е възможно да се реализира това обединяване и то сред нас, българите – майстори на оцеляването поединично? Считам, че грижата за нашите деца да растат здрави и в душевен комфорт, желанието да израснат като човеци, подготвени да постигат мечтите си, е здравата основа, на която можем да стъпим, за да поемем необратимо по Пътя на истинската ПРОМЯНА – промяна в съзнанието.

Ние, българите, като че ли сме забравили, че сме строили църкви, манастири, училища и читалища, без да съществуваме на световната политическа карта дори! Оставили сме сили, институции и овластени личности да решават и управляват съществуването ни. Децата ни очакват от нас да бъдат подкрепени, научени КАК ДА ЖИВЕЯТ,  а ние им предлагаме модела на ОЦЕЛЯВАНЕТО – „психология на мизерията”.

Изложението до тук разкрива причините, които ме провокираха да предложа на вниманието на потенциални съмишленици идеята за  реализация на дългосрочен ПРОЕКТ, целящ постигане на ефективност и трайни резултати в сферата на екологичното, (подразбира се и здравното) образование и възпитание на подрастващите чрез активно включване в този процес на родители, педагози, институции, общественици, НПО, бизнес структури…

 

ПРОЕКТЪТ е замислен да се реализира дългосрочно чрез „мрежа от чисти сърца” и възраждане възрожденския дух на истинските българи.

Предвидено е да се развива във времето постъпателно, привличайки човешки и финансов ресурс чрез разгръщане на дарителството и доброволчеството.

 

Идеята е първата стъпка да бъде създаването на модел за изграждане на Центрове за природосъобразен живот и взаимопощ на некомерсиална основа, които да инициират, организират и координират различни дейности, целящи формирането на светоглед, основан на разбирането, че превенцията на здравето и екологичното самосъзнание са определящи за постигането на крайната цел: ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ДЕЦА, отгледани от здрави и щастливи родители.

 

Знае се, че единствено ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР ВЪЗПИТАВА. Ако искаш детето ти да е здраво, би трябвало да си готов да положиш усилия ТИ самият да се образоваш и прилагайки наученото, да оставиш болестите, вредните навици и зависимости в миналото.

 

Първото начинание е създаване на Консултативно-информационен и образователен център „Екоравновесие” със ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА към него. В този център ще се осъществяват извънучилищни дейности, формиращи екологичната и здравна култура на всички участници от различните възрастови групи. Важен акцент е създаването на благодатна атмосфера и среда за разгръщане творческия потенциал на подрастващите чрез различните изкуства и занимания, развиващи тяхната сръчност, естетически вкус и критерии.

 

Човешката душа се зарежда и храни чрез общуване с природата и различните видове изкуства. Не случайно в устава на Клуб „ЕКОРАВНОВЕСИЕ“ е заложено понятието „екология на човека”. Истинската причина за болестите е нарушеното равновесие в човека, като многоизмерно същество. Душа се лекува с красота, сътворена от Природата или човека-творец.

Безусловно обичащият родител би трябвало да се грижи не само детето да бъде облечено и хранено здравословно, но и да осигурява оптимални условия за разгръщане творческите му заложби и коригиране на тези черти от характера, които биха му попречили да води пълноценен живот. В този смисъл ЗЕЛЕНОТО в наименованието на това „Училище за родители и деца” е символ на истинския, пълноценен ЖИВОТ.

Изцяло споделям убеждението на известния детски писател, лекар и педагог Януш Корчак, че педагогиката е наука не за детето, а за човека като цяло. Че ако се вгледаме в себе си, ако открием истинския си аз, ако преоткрием моралните си ценности и добродетели, тогава няма да има нищо по-лесно от това да разбираме своите деца.

Няма теория, система, а има само любов, честност, мъдрост и морал. И само това може да стопли душата на друг човек. 

 

Предвидено е Центърът да съдейства за популяризирането на всички безвредни, природосъобразни методи и терапии, които възстановяват нарушения баланс, в т.ч. кристалотерапия, музико- и цветотерапия, анималотерапия...  В създадената електронна база данни, например, има папка с информация за народни лечители, които действително помагат на хората, потърсили тяхната помощ, без да са част от вихрещото се печалбарство и сред практикуващите алтернативна медицина…

Цялостната дейност е насочена и към превенция на агресията при децата и юношите, както и на такива социално значими заболявания като затлъстяване, диабет, алкохолизъм, наркомания…

 

Замисълът е всяка година на Първа пролет да бъде обявявана програмата за Дните на Природата, които ще обхващат периода от Първа пролет до 1 ноември - Деня на будителя. Предвидено е да бъдат организирани семинари, тематични беседи и лекции, чрез които да се изучават основите на здравето и природосъобразния живот; форуми, асамблеи, творчески работилници, концерти, изложби; акции за почистване и залесяване; експедиции и лагери сред природата (учим се да живеем природосъобразно на терен!); биоградинки

Всъщност, активните действия в посока законодателите и населението на България да прозрат необходимостта за биоземеделието да бъдат създадени оптимални условия за развитие, са едно от задължителните условия природосъобразният живот от мечта да започне да се превръща в постижима реалност. Естествено, че в едно ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА, където ще се учим да готвим и да се храним здравословно, продуктите, с които ще се приготвя храната, трябва да са доказано безвредни и пресни (произведени, ако не лично, то от био-производители). В този смисъл хранителните кооперативи са една от светлинките в тунела, както и дейността на личности като Веселин Орешков, Емил Елмазов

 

До 25юни 2018г. тече  информационна кампания във връзка с Националната гражданска инициатива за забрана на отглеждането и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в РБългария. Популяризираме вредното екологично въздействие на фермите за ценни кожи и мотивите за приемане на промени в нормативната уредба. За успеха на инициативата е необходима подкрепата на възможно най- много граждани от различни социални и възрастови групи, на хора с различни политически убеждения на прогресивни и отговорни хора, които вярват, че е време ненужното страдание на животни да остане в историята. Желаещите да се включат в електронната подписка могат да го направят на: ngi.caai.bg

 

В началото на идната есен в Добрич ще се проведе за втори път фестивалът „Здравей, Здраве!”, който тръгна от Пловдив и вече е мултиплициран в 17 български града. Фестивалът е осъществяване на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение. Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти, хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето. Крайната цел е ежегодно в рамките на месец  през пролетта и есента  в нашия град да се празнува Здравето под различни и иновативни форми, като се включат максимален брой хора и организации, които работят в тази сфера.

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди